Sistemul de termoficare din București - 500 milioane lei au intrat în pământ

Social   
Sistemul de termoficare din București - 500 milioane lei au intrat în pământ

Sistemul centralizat de termoficare din București a avut anul trecut pierderi de căldură de circa 37%, potrivit bilanțului energetic publicat de Primăria Capitalei. Asta înseamnă că din cele circa 4,7 milioane gigacalorii cumpărate de Termoenergetica în 2021, circa 1,7 milioane s-au pierdut.

La un preț mediu de 300 lei/gigacalorie, cu tot cu TVA, asta înseamnă o pierdere de circa 500 milioane lei, arată Hotnews.

Urmărește-ne și pe Google News

Bilanțul energetic este pe ordinea de zi a ședinței Consiliului General de luni, iar aprobarea lui înseamnă recunoașterea pierderilor. Prin recunoașterea pierderilor. acestea sunt acoperite de Primăria Capitalei prin subvenție.

Evenimente

21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
Ungaria refuză să-și împartă solidar rezervele de gaze naturale cu alte state UE: ″E inimaginabil″ CITEȘTE ȘI Ungaria refuză să-și împartă solidar rezervele de gaze naturale cu alte state UE: ″E inimaginabil″

Pierderile reale de căldură din rețeaua primară, punctele termice și rețelele de distribuție aferente acestora, în anul 2021, au fost de 36,77%, se arată în bilanțul energetic. Din acest procent, pierderile pe rețeaua primară (magistrale) au fost de 28,58%, restul fiind pe rețeaua secundară și punctele termice.

„O concluzie a acestei analize este faptul că în perioada 2018-2021 pierderile de energie termică în rețeaua primară au crescut de la 23,82% la 28,58%, în timp ce cantitatea de agent termic furnizată din rețeaua de transport a scăzut cu 12, 81%”, se arată în bilanț.

Principala cauză a pierderilor de energie termică din circuitul primar o reprezintă vechimea conductelor ce alcătuiesc rețeaua (65% dintre ele au peste 25 de ani vechime), consecința majoră fiind numărul mare de avarii ce se produc - 1. 813 avarii remediate în circuitul primar în anul 2021) și deteriorarea izolației clasice a conductelor, se arată în document.

Alte cauze consemnate: supradimensionarea rețelelor față de consumurile actuale, dar și o lipsa a sistematizării rețelei.

Potrivit datelor existente, Termoenergetică furizează energie termică pentru 10.032 de Asociații de proprietari/locatari din 8.091 de blocuri de locuințe, pentru 74 de cămine și 313 imobile/case, reprezentând aproximativ 1.170.000 de locuitori. Din totalul energiei tehnice fumizate de Termoenergetica, consumul populației reprezintă 92,21%.

viewscnt
Afla mai multe despre
bucuresti
caldura