Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) vrea ca meniurile din restaurante să conțină toată lista de ingrediente, demers care a generat revolta unor jucători din domeniu, președintele ANPC spunând însă că “ciorba de burtă trebuie să se știe din ce burtă este făcută, iar la șaorma cu de toate trebuie să știm ce înseamnă de toate”.
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
Ordinul care prevede obligația de a avea pe lista de meniu informații complete va intra în vigoare în 20 decembrie.
Președintele Organizației Patronale Mamaia-Constanța, Nicolae Bucovală, a criticat ordinul, spunând că impune să fie precizat “când s-a născut porcul sau vita sau găină” și afirmând că acesta este ”caraghios”.
El susține că toate restaurantele vor fi închise pentru că nu se vor putea conforma.
“Cred că ANPC-ul vrea să ne transforme pe toți în prozatori. Ordinul ANPC de a scrie pe lista de meniu și când s-a născut porcul sau vita sau găina mi se pare caraghios. Și dumneavoastră ați fost în toată lumea și noi mai mergem pe unde apucăm, dacă avem profit după o vară, dar nu am văzut nicăieri în lume o asemenea listă de meniu, credeți-mă. Este imposibil să o facem. Intră în vigoare pe 20 decembrie. Înseamnă că ne vor închide pe toți pentru că nu le putem face”, spune Bucovală.
De partea cealaltă, președintele Autorității, Horia Constantinescu, spune că “ciorba de burtă trebuie să se știe din ce burtă este făcută, șaorma cu de toate trebuie să știm ce înseamnă de toate”.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Liviu Dragnea, trimis în judecată de DNA în dosarul Tel Drum “Și până acum trebuiau să o facă. Acum sunt doar nemulțumiți pentru că trebuie să aflăm într-adevăr ce ingrediente și materii prime. Ciorba de burtă trebuie să se știe din ce burtă este făcută, șaorma cu de toate trebuie să știm ce înseamnă de toate, că poate în copilărie mâncam pelicanol lipici, poate unii dintre domniile lor se gândesc să pună în continuare această aromă. Nu credeți că trebuie să aflăm ce mâncăm?”, a declarat președintele ANPC.
Horia Constantinescu a menționat că, dacă de pe eticheta unui produs ambalat aflăm ce conține, același lucru trebuie să se întâmple și cu mâncarea din restaurante.
“Dacă pe eticheta unui produs ambalat aflăm atât materiile prime folosite, orice ingredient, inclusiv aditivii alimentari și aflăm inclusiv aportul caloric, coeficientul caloric, de ce nu putem afla asta la restaurant? Am spus și celor cu care ne-am întâlnit, din asociațiile patronale din industrie, dacă desfac un pachet cu biscuiți achiziționat de pe raftul unui magazin, dacă pe etichetă găsesc toate aceste informații și îl pun în farfurie și îl vănd la restaurant, îl privez pe consumatorul de la restaurant de informațiile pe care le-ar fi putut avea dacă ar fi achiziționat de pe raft produsul. Cred că lucrurile trebuie aduse într-o zonă nediscriminatorie”, a afirmat Horia Constantinescu.