TABEL Parcul auto al României a ajuns la 7 milioane vehicule. Peste 3,1 milioane mașini au peste 12 ani vechime, multe au și 20 de ani

TABEL Parcul auto al României a ajuns la 7 milioane vehicule. Peste 3,1 milioane mașini au peste 12 ani vechime, multe au și 20 de ani
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 9 feb 2017

Parcul auto al României a atins, la finele lui 2016, un număr de 7 milioane de vehicule, dintre care 5,4 milioane sunt autoturisme, potrivit datelor Direcției Regim Permise și Înmatriculări Vehicule.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Statistica privind numărul total de vehicule aflate în circulație (înmatriculate) arată o creștere cu 400.000 de vehicule anul trecut, dintre care 317.396 reprezintă autoturisme noi și rulate care au fost introduse pentru prima dată în circulație. Cifrele includ și radierile din circulație, majoritatea cauzate de Programul Rabla, astfel că intrările în parc au fost mult mai mari.

La nivel de autoturisme, creșterea se ridică la 6,15%, astfel că numărul total al autoturismelor aflate în circulație la data de 1 ianuarie 2017 era de 5.470.578, în timp ce numărul vehiculelor de alt tip (utilitare, tractoare, remorci, motociclete sau scutere) se ridica la 1.540.030 unități.

Asalt de mașini second-hand din import pentru înmatriculare, centrele RAR sunt blocate sau fac programări cu mari întârzieri CITEȘTE ȘI Asalt de mașini second-hand din import pentru înmatriculare, centrele RAR sunt blocate sau fac programări cu mari întârzieri

Din punct de vedere al vechimii, parcul auto este în continuare unul îmbătrânit, peste 3,1 milioane de autoturisme având peste 12 ani vechime. Dintre acestea, defalcat pe segmente, aproximativ 2,3 milioane de autoturisme au o vechime mai mare de 16 ani, iar 1,1 milioane au fost fabricate cu mai mult de 20 de ani în urmă.

TABEL Parcul auto al României a ajuns la 7 milioane vehicule. Peste 3,1 milioane mașini au peste 12 ani vechime, multe au și 20 de ani

Din punct de vedere al carburantului folosit, benzina are o pondere mai mare, circa 3,2 milioane de autoturisme fiind alimentate cu acest combustibil.

În București și județul Ilfov sunt înmatriculate 1,1 milioane de autoturisme, plus aproape 300.000 de alte vehicule utilitare și motociclete.

Mecaplast investește 10 milioane euro pentru o fabrică între Pitești și Mioveni, de unde să livreze componente auto pentru noul Duster CITEȘTE ȘI Mecaplast investește 10 milioane euro pentru o fabrică între Pitești și Mioveni, de unde să livreze componente auto pentru noul Duster

Gradul de motorizare al României rămâne în continuare cel mai mic din Europa, cu aproximativ 246 autoturisme la 1000 de locuitori (la o populație de 22,2 milioane de locuitori, potrivit INS la 1 ianuarie 2016), în condițiile în care media UE este de 569 autoturisme la 1000 locuitori.

Rata de motorizare a populației la nivel global (inclusiv țările subdezvoltate)  este de 180 autoturisme/1000 locuitori.

viewscnt
Afla mai multe despre
auto
masini
parcul