SRI a primit 8 oferte pentru sistemul de control al banilor publici, criticat de ONG. Telekom, Teamnet, UTI și Siveco sunt printre ofertanți

SRI a primit 8 oferte pentru sistemul de control al banilor publici, criticat de ONG. Telekom, Teamnet, UTI și Siveco sunt printre ofertanți
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 24 aug 2016

Serviciul Român de Informații (SRI) a primit opt oferte pentru furnizarea sistemului IT prin care afirmă că urmărește un mai bun control al modului de cheltuire a banilor în instituții publice. De asemenea, sistemul va identifica rapid și firmele ai căror acționari sau administratori figurează la mai multe societăți și au cazier judiciar, precum și persoanele fizice în cazul cărora sunt neconcordanțe între venitul declarat și clădirile, terenul sau mașinile achiziționate.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Ofertele au fost depuse de Unique Solutions Iași, Certsign (subcontractant/terț susținător – UTI Grup), Asseco SEE România și asocierile formate din Logic Computer, Revitalco Management Consulting și Amerilex (subcontractant Cloud Research Studio), Telekom Romania Communications (fost Romtelecom) și Ymens Teamnet, Frontal Communication și Verint Systems Limited (Israel), Mira Telecom și Datanet Systems (subcontractant Dataware Consulting), respectiv Siveco Romania și Nova Tech Integrated Solutions (subcontractant Romsoft International și BAE Systems Denmark).

Certsign și UTI Grup sunt companii controlate indirect de omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu.

Ymens Teamnet este parte a grupului de firme înființat de deputatul Sebastian Ghiță. El susține că nu mai deține acțiuni la firmele din grupul Teamnet din vara anului 2012.  

Peste 100.000 de companii au intrat în insolvență în ultimii 5 ani, analiștii indică un abuz. Cine a pierdut cei mai mulți bani CITEȘTE ȘI Peste 100.000 de companii au intrat în insolvență în ultimii 5 ani, analiștii indică un abuz. Cine a pierdut cei mai mulți bani

Pentru un astfel de sistem, care va fi finalizat până la sfârșitul anului viitor, SRI a estimat cheltuieli de 114,6 milioane de lei, fără TVA, din bugetul de stat și fonduri europene.

Introducerea unui astfel de sistem informatic de integrare și valorificare operațională și analitică a volumelor mari de date este argumentată de SRI prin modernizarea și eficientizarea activităților interne ale instituțiilor cu atribuții în prevenirea și combaterea fenomenelor de terorism, crimă organizată, corupție sau evaziune fiscală.

Alte argumente avansate sunt dezvoltarea funcției de prevenție, detectare și luare de măsuri pentru reducerea redundanței plăților în zona publică, prevenirea fraudei și abuzurilor și creșterea eficienței în actul guvernamental, creșterea gradului de utilizare a serviciilor de eguvernare din prisma procesării și interpretării datelor.

Sfaturi de concediu ale SRI: Evitați WI-FI-ul public! Ce recomandări sunt pentru populație și firme CITEȘTE ȘI Sfaturi de concediu ale SRI: Evitați WI-FI-ul public! Ce recomandări sunt pentru populație și firme

Pe lângă încercarea de a centraliza mai atent procesul de cheltuire a banului public, SRI vrea ca viitorul sistem IT să aibă răspunsuri rapide, de sub 60 de secunde, la întrebări de tipul:

- care sunt societățile comerciale ai căror acționari sau administratori figurează la mai mult de N societăți comerciale și au cazier judiciar?

 - care sunt societățile comerciale înființate între anii AAAA-AAAA, cu numărul mediu de angajați în perioada BBBB-BBBB mai mic decât N și cu rambursări de TVA mai mari de S lei?

  - care sunt societățile comerciale cu cifra medie / angajat mai mare decât media + P% din abaterea medie standard a codului CAEN X?

 - care sunt persoanele fizice al căror venit personal declarat pe perioada AAAA - AAAA și creditele bancare contractate pe perioada BBBB - BBBB este cu P% mai mic decât numărul de metri pătrați de teren / clădiri * V și auto de valoare minim S lei, dobândite în perioada CCCC - CCCC?

Implementarea întregului sistem informatic presupune implementarea unei platforme Big Data și a unei componente de acces securizat în condiții de mobilitate, extensie a platformei Big Data.

Platforma Big Data va avea o componentă de analiză avansată ce va permite SRI și altor instituții să analizeze întregul volum de date existent.

Hotelier: Două treimi din turiștii străini care ajung vara în București nu își permit să mănânce la restaurant CITEȘTE ȘI Hotelier: Două treimi din turiștii străini care ajung vara în București nu își permit să mănânce la restaurant

După publicarea anunțului de partcipare și a caietului de sarcini, Asociația pentru Tehnologie și Internet, alături de alte organizații neguvernamentale, precum ActiveWatch, Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România și Centrul de Resurse Juridice, s-au pronunțat împotriva sistemului IT pregătit de SRI, atenționând că scopul nedeclarat este de "supraveghere generalizată a întregii populații".

Organizațiile neguvernamentale atenționează că, printr-un astfel de sistem, orice cetățean ar putea avea o fișă “de bună purtare” (constituită din informații adunate din toate bazele de date guvernamentale), inclusiv viitorii parlamentari, judecători, procurori sau antreprenori, fișe ce pot fi folosite în scopuri nelimitate. Acestea pot fi corelate cu alte informații publice (de exemplu informațiile de pe un cont de Facebook), pentru crearea de profile individuale.

"Prin agregarea bazelor de date, orice persoană din cele peste 1.000 de persoane ce vor avea acces la sistem vor avea posibilitatea să îl folosească în orice scop personal, fără a putea fi controlate efectiv sau fără ca cetățeanul să știe. De exemplu, vânzătorul unui apartament („prieten SRI”) poate să aibă informații despre potențialul financiar al cumpărătorului (ce mașină are, când a cumpărat-o, ce mașini a avut înainte, ce venituri are, ce credite etc)", arată ONG-urile.

În consecință, acestea solicită anularea licitației și a proiectului, includerea în mod explicit, în condițiile de accesare a fondurilor europene, a interdicției folosirii acestora pentru încălcarea sau limitarea drepturilor cetățenilor, dar și dezbaterea publică a rolului exact al SRI în societatea românească, inclusiv a legislației conexe, ca și a garanțiilor eficiente pentru oprirea abuzurilor de acest tip și precum și a transparenței instituționale pentru orice proiect care depășește cadrul original de securitate națională.

viewscnt
Afla mai multe despre
sri
licitatie
sistem it
oferte
big date