Pilotul avionului prăbușit sâmbătă în timpul unui show aviativ a murit. El avea 36 de ani și era pilot-șef în cadrul Escadrilei 861 Aviație Luptă, Baza 86 Aeriană Fetești, transmite News.ro.
"Locotenent-comandorul Florin Rotaru, pilotul aeronavei MiG 21 LanceR prăbușită la Fetești, și-a pierdut viața. Ofițerul era în vârstă de 36 de ani și îndeplinea funcția de pilot-șef în cadrul Escadrilei 861 Aviație Luptă, Baza 86 Aeriană Fetești", anunță MApN.
Aeronava pilotată de locotenent-comandorul Florin Rotaru s-a prăbușit sâmbătă, 7 iulie, în jurul orei 13.30, după un zbor executat în cadrul unui miting aerian organizat pe aerodromul militar Borcea.
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
La Baza 86 Aeriană Borcea a avut loc sâmbătă Ziua Porților Deschise, fiind organizat un show aviatic de către Forțele Aeriene Române, dar și de invitați speciali, printre care Iacării Acrobați.
Ultimul accident în care a fost implicat un avion Mig 21 LanceR a avut loc în 12 iunie 2017, în apropierea Aeroportului "Mihail Kogălniceanu".
Forțele Aeriene Române au primit în dotare primul avion MiG-21F-13 în anul 1962, iar ulterior au intrat în serviciu variantele MiG-21 PF (denumire locală MiG-21RFM), MiG-21 PFM (denumire locală MiG-21RFMM), MiG-21M și MiG-21MF. De-a lungul timpului au intrat în dotarea Forțelor Aeriene peste 400 de avioane MiG-21, ultimul avion de acest tip intrând în serviciu în anul 1982. MiG-21 a fost proiectat ca un avion de interceptare de front, destinat să execute misiuni în condiții meteorologice normale și a zburat pentru prima dată în anul 1957.
Avionul a intrat în producție de serie în anul 1958, fiind echipat cu un motor cu reacție Tumanski R-11, atingând forma finală un an mai târziu sub denumirea MiG-21F. În anul 1992, Forțele Aeriene Române au inițiat un program de modernizare a aparatelor MiG-21, pentru a asigura interoperabilitatea cu NATO și pentru a mări capacitatea acestora de a executa misiuni la cerințele luptei aeriene moderne. Programul de modernizare a vizat crearea unor variante ale avionului, având la bază o configurație comună, în funcție de misiunile pe care urmau să le execute: MiG-21 LanceR A (pentru misiuni aer-sol), LanceR B (versiune de instruire) și LanceR C (optimizate pentru misiuni aer-aer).