Companiile din energie care au dreptul la restutuirea unor sume plătite la Fondul de tranziție energetică, ca urmare a deciziei CCR din noiembrie, care a constatat că supraimpozitarea producătorilor de energie este neconstituțională, vor putea depune cereri de restituire a fondurilor la care au dreptul, prevede un proiect de ordonanță de urgență, pregătit în acest sens. Cheltuiala cu aceste restituiri este estimată la 1,5 miliarde de lei.
Premierul Ilie Bolojan s-a întâlnit astăzi cu reprezentanții agenției internaționale de rating Fitch, Guvernul anunțând cu acest prilej că își reafirmă angajamentul ferm față de echilibrarea finanțelor publice și implementarea unor politici economice responsabile.
Noul ministru al Finanțelor, Alexandru Nazare, a avut o primă întâlnire cu președinții ANAF și AVR (Autoritatatea Vamală Română), pentru discuții despre cum poate fi îmbunătățită colectarea, potrivit informațiilor Profit.ro. Nazare a preluat postul de ministru al Finanțelor, în cabinetul condus de Ilie Bolojan, în contextul în care deficitul bugetar a fost foarte ridicat anul trecut, iar situația pentru primele cinci luni din 2025 nu este deloc încurajatoare.
Ilie Bolojan a confirmat informațiile Profit.ro conform cărora că a avut astăzi prima deplasare în calitate de prim-ministru la Ministerul Finanțelor, precizând că mâine va fi o discuție și cu o agenție de rating.
Guvernul vrea ca, în timpul vacanței parlamentare, prin ordonanțe, să modifice legislația în mai multe domenii importante, și anume să modifice Codul Fiscal și Codul de Procedură Fiscală, legislația privind e-Factură și SAF-T, reorganizarea unor instituții, dar și să poată derula o rectificare bugetară, conform proiectului analizat de Profit.ro.
Ilie Bolojan are astăzi prima deplasare în calitate de prim-ministru, urmând să meargă la Ministerul Finanțelor, pentru o discuție legată de buget cu noul ministru, Alexandru Nazare, conform informațiilor Profit.ro.
Antreprenorii români se arată dezamăgiți, în mesaje transmise Profit.ro, de unele dezechilibre din programul de guvernare al noii puteri, spunând că înțeleg necesitatea unor măsuri, dar că au, din nou, senzația de "ad-hoc" .
Noul ministru de Finanțe, care nu e la primul mandat în instituție, spune că nu va face minuni, dar că va încerca să ducă finanțele țării pe un drum stabil.
Liderul PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, la votul de acordare a încrederii noului guvern, că PSD și-a convins partenerii de coaliție pentru a renunța la taxarea tranzacțiilor bancare.
EcoFin va cere României să adopte o reformă fiscală și mai puternică, care să aducă venituri suplimentare la buget "semnificativ peste 1,7% din PIB" pe an, în contextul în care situația fiscală a țării s-a deteriorat mai tare decât se anticipa (deficitul în 2024 a fost de 9,3% față de ținta de 7,9% prevăzută în planul fiscal pe șapte ani), prevede un draft de decizie pregătit de către Comisia Europeană (CE) pentru ședința EcoFin din data de 8 iulie și publicat astăzi. Profit.ro a anunțat de vineri prevederile draftului. Veniturile suplimentare din taxe ar trebui să fie însoțite de eficientizarea ANAF și a mecanismelor de colectare, precum și de un control riguros al cheltuielilor, inclusiv în ce privește cheltuielile cu salariile în sectorul public.