La data de 1 aprilie 2025, cel târziu, România ar fi trebuit să aibă în vigoare măsurile din cadrul reformei fiscale, care să aducă la buget, în cele nouă luni rămase din 2025, venituri suplimentare reprezentând echivalentul a 1,3% din PIB (adică 25 miliarde de lei). Acest angajament nerespectat de către Guvern, care a promis în schimb că o dezbatere asupra măsurilor fiscale ar urma să aibă loc din iulie, iar acestea să fie implementate de la 1 ianuarie 2026, se adaugă unui lung șir de promisiuni nerespectate și amânări în ce privește reducerea deficitului bugetar și stabilizarea finanțelor statului.
Moștenitorii care vând imobilele obținute prin succesiune și soții care înstrăinează imobilele dobândite în timpul căsătoriei nu vor mai plăti impozit.
În urma unui control antifraudă efectuat la o societate cu sediul în București care desfășoară activitatea de transport alternativ de persoane prin intermediul platformelor UBER și BOLT, s-a constatat că, în perioada 30.01.2023 – 31.01.2024, operatorul economic nu a respectat prevederile legale referitoare la înregistrarea și declararea veniturilor obținute din serviciile prestate.
Numărul societăților comerciale și al persoanelor fizice autorizate (PFA) intrate în insolvență în ianuarie 2025 a fost de 387, în scădere cu 23,97% față de perioada similară din 2024, când au fost înregistrate 509 de insolvențe, conform datelor publicate pe site-ul Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC).
Ministrul de Finanțe, Tanczos Barna, afirmă că România trebuie să se încadreze anul acesta în deficitul de 7% și că nu există altă soluție decât să se ajusteze cheltuielile dacă nu se realizează venituri. Potrivit demnitarului, 7% este „o bornă obligatorie pentru indiferent cine este la guvernare și indiferent cine este ministru la Finanțe”. Tanczos consideră că o majorare de taxe „nu rezolvă problema ca o baghetă magică”.
Direcția generală antifraudă fiscală (DGAF) a identificat un operator economic din București care a realizat achiziții de butelii de gaz, fără ca operațiunile comerciale desfășurate să fie declarate autorităților fiscale.
Ministerul Dezvoltării anunță că, din 7 aprilie, sunt eliminate taxele plătite de proprietari pentru extrasele de carte funciară, prevederile fiind cuprinse îăntr-un ordin am ministrului Cseke Attila care a fost transmis către Monitorul Oficial.
România a acumulat deficite importante și este nevoie în anii următori să fie corectate prin reducerea cheltuielilor bugetare, prin încasări la bugetul de stat, combaterea evaziunii fiscale și accesarea fondurilor europene, a transmis președintele interimar Ilie Bolojan, într-un mesaj adresat membrilor Camerei de Comerț Americane în România (AmCham).
ANAF a identificat un operator economic de pe raza județului Iași, cu obiect de activitate în domeniul construcțiilor, cu nereguli la plata taxelor.
Inspectorii ANAF antifraudă au efectuat un control la o societate din București care desfășoară activități de protecție și pază, în vederea verificării declarării și plății impozitelor, taxelor și contribuțiilor aferente.