ANAF: Facilități fiscale pentru aparatele de marcat electronice puse în funcțiune

ANAF: Facilități fiscale pentru aparatele de marcat electronice puse în funcțiune
scris 5 aug 2020

Contribuabilii care achiziționează aparate de marcat electronice fiscale scad costul lor de achiziție din impozitul pe profit datorat pentru trimestrul în care au fost puse în funcțiune, în cazul în care aceștia datorează impozit pe profit trimestrial, sau din impozitul pe profit anual, în cazul contribuabililor care aplică sistemul anual de declarare și plată a impozitului pe profit. Sumele care nu sunt scăzute din impozitul pe profit se reportează în următorii 7 ani consecutivi. Recuperarea acestor sume se va efectua în ordinea înregistrării acestora, în aceleași condiții, la fiecare termen de plată a impozitului pe profit, potrivit unui material informativ întocmit de ANAF.

FOTO Oportunitate de investiție - OMV Petrom vinde un teren într-o zonă extrem de căutată, pe care poate fi dezvoltat un proiect imobiliar mixt CITEȘTE ȘI FOTO Oportunitate de investiție - OMV Petrom vinde un teren într-o zonă extrem de căutată, pe care poate fi dezvoltat un proiect imobiliar mixt

Recent a intrat în vigoare o lege care dă dreptul deducerii din impozit a costului cu achiziția casei de marcat.

Microîntreprinderile care achiziționează aparate de marcat electronice fiscale, scad costul de achiziție aferent lor din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor în trimestrul în care au fost puse în funcțiune, în limita impozitului pe veniturile microîntreprinderilor datorat pentru trimestrul respectiv. Sumele care nu sunt scăzute din impozitul datorat pe veniturile microîntreprinderilor se reportează în trimestrele următoare, pe o perioadă de 28 de trimestre consecutive. Scăderea acestor sume din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat se efectuează în ordinea înregistrării acestora, în aceleași condiții, la fiecare termen de plată a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor.

În cazul contribuabililor plătitori de impozit pe venit, venitul net anual impozabil se determină prin însumarea tuturor veniturilor nete anuale, recalculate, din care se deduce contribuția de asigurări sociale datorată și la care se adaugă costul de achiziție al aparatelor de marcat electronice fiscale puse în funcțiune în anul respectiv.

De prezentele facilități vor beneficia și contribuabilii care au pus în funcțiune casele de marcat în anul 2018, 2019 și 2020 până a data aplicării prezentelor prevederi (înainte de 1 august 2020).

În cazul plătitorilor de impozit pe profit costul de achiziție al aparatelor de marcat electronice fiscale achiziționate și puse în funcțiune în anul 2018, în anul 2019, precum și al celor puse în funcțiune în anul 2020 înaintea intrării în vigoare a prezentelor prevederi va reprezenta sume asimilate cheltuielilor nedeductibile la calculul impozitului pe profit, dar care se scad din impozitul pe profit al anului 2020. Sumele care nu sunt scăzute din impozitul pe profit, potrivit prevederilor prezentului alineat, se reportează în următorii 7 ani consecutivi. Recuperarea acestor sume se va efectua în aceleași condiții, la fiecare termen de plată a impozitului pe profit.

Reduceri de impozit pentru companiile care își vor mări capitalizarea și pentru cele care trec la capital pozitiv CITEȘTE ȘI Reduceri de impozit pentru companiile care își vor mări capitalizarea și pentru cele care trec la capital pozitiv

Contribuabilii care datorează impozit pe veniturile microîntreprinderilor, la data determinării impozitului pe veniturile microîntreprinderilor pentru trimestrul 4 al anului 2020, scad din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor și costul de achiziție al aparatelor de marcat electronice fiscale, achiziționate și puse în funcțiune în anul 2018, în anul 2019, precum și al celor puse în funcțiune în anul 2020 înaintea intrării în vigoare a prezentelor prevederi, cu condiția ca la data achiziției respectivelor aparate de marcat electronice fiscale contribuabilii să fi fost plătitori de impozit pe veniturile microîntreprinderilor.

În cazul contribuabililor care datorează impozit pe venit, la data determinării impozitului pe venit aferent anului 2020, adaugă la venitul net anual impozabil costul de achiziție al aparatelor de marcat electronice fiscale, achiziționate și puse în funcțiune în anul 2018, precum și în anul 2019. Costul de achiziție al aparatelor de marcat electronice fiscale achiziționate și puse în funcțiune în anul 2018 și în anul 2019 se scade din impozitul pe venit calculat. Sumele care nu sunt scăzute din impozitul pe venit, potrivit prevederilor prezentului alineat, se reportează în următorii 7 ani consecutivi.

Recuperarea acestor sume se va efectua la fiecare termen de plată a impozitului pe venit.

De aceleași facilități beneficiază și contribuabilii obligați la plata impozitului specific care achiziționează aparate de marcat electronice fiscale scad costul de achiziție aferent lor din impozitul specific în anul în care au fost puse în funcțiune, în limita impozitului specific datorat pentru anul respectiv. Sumele care nu sunt scăzute din impozitul specific se reportează în anul următor, pe o perioadă de 7 ani consecutivi.

Baza legală: Legea 153/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, precum și pentru completarea Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activități publicat în Monitorul Oficial nr. 659/24 iulie 2020.

viewscnt
Afla mai multe despre
case de marcat
case de marcat cu jurnal electronic
imprimante fiscale
anaf