ANAF mută peste 1.000 de firme de la Mari Contribuabili, iar direcția rămâne cu 1.424 de contribuabili, cel mai scăzut nivel din 2008. Directorul DGAMC, Ionuș Mișa, este detașat

ANAF mută peste 1.000 de firme de la Mari Contribuabili, iar direcția rămâne cu 1.424 de contribuabili, cel mai scăzut nivel din 2008. Directorul DGAMC, Ionuș Mișa, este detașat
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 1 feb 2024

Conducerea ANAF a pregătit mutarea de la 1 iulie a 1.064 de contribuabili din subordinea Direcției Generală de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC) în subordinea administrațiilor județene, după ce de la începutul acestui an a mutat alte peste 800 de companii de la DGAMC. Direcția, condusă până recent de Ionuț Mișa, detașat până la mijlocul acestui an de pe post, va ajunge, după nouă eliminare de firme, la 1.424 de contribuabili, cel mai scăzut nivel începând din 2008, când au fost 1.273.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Un aspect important este că de mai mulți ani DGAMC pierde personal, din cauza complexității ridicate a muncii raportat la salarii, similare cu ale celorlalți angajați din Fisc.

Proiectul de ordin de președinte pregătit de către ANAF precizează că impactul acestor mutări nu este unul major asupra sumelor declarate.

"Drept urmare, numărul de contribuabili ce nu se vor mai afla în administrarea Direcției Generale de Administrare a Marilor Contribuabili, începând cu data de 1 iulie 2024, este de 1064, din care Administrațiile județene ale finanțelor publice vor primi în administrare un număr de 676 contribuabili mijlocii, iar Administrația Fiscală pentru Contribuabili Mijlocii București va primi un număr de 388 contribuabili mijlocii. Sumele declarate în anul 2022 de către contribuabilii ce se află în administrarea DGAMC începând cu 1 ianuarie 2024, reprezintă 51,22% din sumele declarate la nivel național. Totuși, cei mai mari 1424 de mari contribuabili dețin o pondere de 46,42% din sumele declarate la nivel național, iar cei 1064 care nu vor mai avea calitatea de mare contribuabil reprezintă doar 4,8% din aceste sume", potrivit ANAF.

În acest context, cei 1064 contribuabili ce nu vor mai avea calitatea de mare contribuabil au o pondere redusă a sumelor declarate bugetului general consolidat.

Eliminarea acestor contribuabili din categoria marilor contribabili permit DGAMC să își orienteze eforturile pentru  susținerea categoriei de contribuabili cu cel mai mare aport fiscal, oferind acestora servicii publice de o înată calitate, arată ANAF în referatul de aprobare care însoțește proiectul de ordin. Nu trebuie neglijată nici reducerea sarcinilor ce revin contribuabililor, în sensul în care pentru cei 676 de contribuabili ce vor fi adminstrați drept contribuabili mijlocii, deplasarea la sediul organului fiscal (Administrațiile județene ale finanțelor publice) este mai facilă decât deplasarea acestora la sediul DGAMC din București.

Diminuarea pachetului de mari contribuabil de la data de 1 iulie 2024 cu 1064 de societăți presupune majorarea corespunzătoare a numărului de contribuabili mijlocii ce vor fi administrați cu aceeași dată, de la maxim 20.000 contribuabili mijlocii la maxim 25.000 contribuabili mijlocii, astfel că se impune și modificarea Ordinului președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 3610/2016 privind organizarea activității de administrare a contribuabililor mijlocii, cu modificările și completările ulterioare.

Evoluția numărului de contribuabili mari

ANAF mută peste 1.000 de firme de la Mari Contribuabili, iar direcția rămâne cu 1.424 de contribuabili, cel mai scăzut nivel din 2008. Directorul DGAMC, Ionuș Mișa, este detașat

Mișa a fost mutat din decembrie de la Mari Contribuabili și rămâne detașat, probabil, până la jumătatea acestui an

Ionuț Mișa, directorul Direcției Generale de Administrare a Marilor Contribuabili, a primit în decembrie ordin de detașare pentru perioada 4 decembrie - 31 decembrie, potrivit informațiilor Profit.ro. Acesta a preluat, în perioada menționată, funcția de director general al Unității de management al informațiilor din Cadrul ANAF.

De la 1 ianuarie, a primit o nouă detașare, pentru șase luni, maxim permis.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, și-a declarat în mai multe rânduri sprijinul pentru actualul director interimar de la DGMC, înlocuitorul temporar al lui Mișa.

Mișa a fost în trecut ministru al Finanțelor, secretar de stat la Finanțe și președinte al ANAF, funcții în care a fost susținut de PSD. DGAMC administrează cele mai mari companii din țară.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
mari contribuabili