EXCLUSIV Mișa a primit ordin de detașare de la Direcția de mari contribuabili

EXCLUSIV Mișa a primit ordin de detașare de la Direcția de mari contribuabili
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 27 nov 2023

Ionuț Mișa, directorul Direcției Generale de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC), a primit astăzi ordin de detașare pentru perioada 4 decembrie - 31 decembrie, potrivit informațiilor Profit.ro. Acesta ar urma să preia, în perioada menționată, funcția de director general al Unității de management al informațiilor din Cadrul ANAF. Mișa a fost în trecut ministru al Finanțelor, secretar de stat la Finanțe și președinte al ANAF, funcții în care a fost susținut de PSD. DGAMC administrează cele mai mari companii din țară.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Recent a fost anunțat că premierul va opera o serie de schimbări, informație confirmată de șeful Guvernului.

DGAMC, cu 439 din cei aproape 20.000 de angajați ai ANAF, administrează 3.283 societăți, 566 sucursale, reprezentanți și 26.417 sedii secundare. Direcția generează circa 46% din veniturile colectate de către ANAF.

Postul de director general al DGAMC este ocupat de Mișa prin concurs, astfel că singura variantă pentru actuala conducere a ANAF de a "scăpa de el" a fost detașarea, însă aceasta poate fi contestată.

Un aspect important este că în aceste zile se definitivează și reorganizarea ANAF, ca urmare a ordonanței cu măsuri de reducere a cheltuielilor în sectorul public. Nu este exclus ca, parte a reorganizării, să se încerce și schimbarea unor persoane din posturi de conducere.

Codul fiscal: o ambiguitate legislativă riscă să impoziteze pensiile private cu cotele de 15% sau 20% introduse pentru pensiile speciale CITEȘTE ȘI Codul fiscal: o ambiguitate legislativă riscă să impoziteze pensiile private cu cotele de 15% sau 20% introduse pentru pensiile speciale

Detșarea poate fi acordată pentru o perioadă de până la șase luni, astfel că nu este clar de ce actuala conducere a ANAF a decis să recurgă la o detașare de mai puțin de o lună.

Aceasta este a treia detașare pentru Mișa în cei peste 20 de ani la Fisc.

În 2019, ministrul Finanțelor de la acel moment, Eugen Teodorovici, a încercat, de asemenea, eliminarea lui Mișa de la DGAMC, între cei doi fiind un conflict personal.

Discuții privind mutarea lui Mișa au fost și la mijlocul anului. Astfel, la momentul respectiv, premierul de la acel moment, Nicolae Ciucă, a declarat în ședința de Guvern că Mișa ar urma sp fie înlocuit.

Tensiunile de la nivelul ANAF sunt determinate de colectarea sub program de către Fisc în acest an, din cauza încetinirii economiei și a scăderii prețurilor la energie. Veniturile sub plan au condus la revizuirea țintei de deficit pentru acest an, în urma discuțiilor cu Comisia Europeană, de la 4,4% din PIB la 5,5-5,7% din PIB.

De asemenea, ANAF devine important pentru partidele politice în perspectiva alegerilor de anul următor.

Profit.ro a scris în octombrie despre intenția conducerii ANAF de a muta, în anul în care au loc alegerile europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale, aproximativ 1.000 de companii de la Direcția Generală a Marilor Contribuabili (DGAMC) la administrațiile județene ale ANAF. Ministrul Finanțelor a declarat, ulterior, că un număr de companii vor fi mutate din administrarea DGAMC în teritoriu, unde există capacitate mai ridicată pentru inspecții fiscale.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
dgamc
ionut misa
detasare