ANAF verifică averea fiului fostului parlamentar UDMR Verestoy Atilla, plecat în Monaco. "Drujba lui Dumnezeu"

ANAF verifică averea fiului fostului parlamentar UDMR Verestoy Atilla, plecat în Monaco. "Drujba lui Dumnezeu"

Fostul parlamentar Verestoy Atilla

Marius Oncu
Marius Oncu
scris 17 mar 2023

ANAF a intensificat, de la mijlocul anului trecut, verificările pe care le derula în mod obișnuit în cazurile persoanelor fizice cu averi mari despre care avea indicii că ar fi obținut venituri pe care nu le-au declarat și, astfel, nu au plătit taxe pentru ele. Campania a adus în ultimele luni sume importante la buget prin combaterea evaziunii fiscale. Un document analizat de Profit.ro arată că ANAF are în prezent în derulare o verificare a veniturilor obținute de către Verestoy Atilla, fiul fostului parlamentar UDMR cu același nume, decedat în 2018. Averea acestuia era estimată la câteva zeci de milioane de euro, inclusiv investiții pe bursă, în companii precum Transgaz, Romgaz, Nu­clearelectrica și Trans­electrica.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Verificarea derulată de ANAF a fost recent suspendată, în contextul unor schimburi de documente, având în vedere domiciliul persoanei vizate. ANAF îl menționează pe Verestoy Atilla (jr.) cu domiciliul actual în Principatul Monaco. De asemenea, ANAF nu precizează dacă a identificat, până la acest moment, sume de bani pe care decedatul le-ar datora statului.

Parlamentarul Verestoy Attila (tatăl celui vizat acum de verificările ANAF) a fost înmormântat în februarie 2018 în Cimitirul Central Reformat din Ordoheiul Secuiesc, județul Harghita. Era singurul parlamentar aflat în funcție încă din anul 1990 și se afla la al optulea mandat de senator.

Fostul politician era poreclit "Drujba lui Dumnezeu" pentru implicarea în afacerile cu lemn.

Campania pe venituri mari

La mijlocul anului trecut, președintele ANAF, Lucian Heiuș, proaspăt instalat în funcție, a anunțat că ANAF începe "controale masive" asupra veniturilor persoanelor fizice.

ULTIMA ORĂ Mișcare pregătită - Vouchere de vacanță, suportate de la buget, pentru toți angajații din sectorul privat CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Mișcare pregătită - Vouchere de vacanță, suportate de la buget, pentru toți angajații din sectorul privat

"Avem peste tot exemple de șmecheri care sfidează cu opulența și luxul pe care îl afișează, care cheltuie sume de bani exorbitante sfidând pe omul de rând și care în viața lor n-au plătit niciun impozit, iar când verifici veniturile pe care le au, constați că ele sunt aproape inexistente. Am dat sarcină pentru o analiză de risc și am pornit de la 20 de milioane de CNP-uri. Am constatat cu stupoare și cu revoltă că 561.000 de persoane au acumulat, în 2016-2019, o diferență între veniturile estimate de noi și cele declarate și impozitate de 20 miliarde euro", a spus Heiuș.

ANAF nu are, însă, capacitatea de a control toate aceste persoane, dar speră că intensificarea verificărilor va conduce la creșterea conformării.

Rezultate verificări persoane fizice cu averi mari

ANAF verifică averea fiului fostului parlamentar UDMR Verestoy Atilla, plecat în Monaco.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
verificari averi
anaf averi mari
verestoy atilla