Se pregătește un impozit pentru „ultra-bogați”

Se pregătește un impozit pentru „ultra-bogați”
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 mar 2023

Peste 130 de eurodeputați au semnat o petiție prin care solicită crearea unei taxe internaționale pe avere pentru „ultra-bogați”, pentru a contribui la „tranziția ecologică și socială”, potrivit Le Figaro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

„Ceea ce am reușit să realizăm pentru multinaționale, trebuie să facem acum pentru cei bogați”, scriu Aurore Lalucq (Socialiști și Democrați, stânga) și economistul Gabriel Zucman, care au inițiat campania, într-un articol de opinie publicat în Le Monde. „Propunerea noastră este simplă: să introducem un impozit progresiv pe averea ultra-bogaților la scară internațională, pentru a reduce inegalitățile, contribuind în același timp la finanțarea investițiilor necesare tranziției ecologice și sociale”, explică eurodeputata și economistul, expert recunoscut în materie de evaziune fiscală și de impozitare a veniturilor mari, arată G4Media.ro.

TABEL România urcă în clasamentul țărilor cu cel mai ieftin internet și intră în Top 5. Ce tarife sunt în alte țări CITEȘTE ȘI TABEL România urcă în clasamentul țărilor cu cel mai ieftin internet și intră în Top 5. Ce tarife sunt în alte țări

Autorii menționează ideea unui impozit de 1,5% pe averile de 50 de milioane de euro sau mai mult, precizând totodată că nivelul exact al impozitului ar trebui să fie decis „în mod colectiv și democratic”. Aurore Lalucq și Gabriel Zucman fac apel la OCDE și la ONU să lanseze negocieri privind această taxă și îndeamnă Uniunea Europeană să acționeze. Ei susțin că, în 2018, Elon Musk, pe atunci al doilea cel mai bogat om din lume, „nu a plătit niciun cent din impozitele federale” și că, în Franța, „cele mai bogate 370 de familii sunt impozitate efectiv doar cu aproximativ 2 până la 3%”.

Petiția lor a fost semnată în principal de eurodeputați de stânga și verzi, de o duzină de economiști și de ONG-uri internaționale, printre care Oxfam. Pentru a-și susține argumentul, Aurore Lalucq și Gabriel Zucman citează exemplul impozitului minim de 15% pe profitul multinaționalelor, la care au aderat aproape 140 de țări „când toată lumea spunea că este imposibil”.

viewscnt
Afla mai multe despre
impozit
eurodeputați