Analiști: Renegocierea acordului NAFTA se va încheia cu succes

Analiști: Renegocierea acordului NAFTA se va încheia cu succes
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 ian 2018

Acordul NAFTA va fi renegociat cu succes și nu va fi foarte diferit față de versiunea sa actuală, anticipează majoritatea analiștilor intervievați de Reuters în această săptămână.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Doar 4 din cei 45 economiști participanți la sondaj au afirmat că acordul va fi desființat, iar restul se așteaptă ca pactul comercial trilateral să nu fie modificat radical față de cel actual, scrie News.ro.

Opinia economiștilor din Mexic, Canada și Statele Unite este un semn că mulți dintre experți privesc cu sceticism avertismentele repetate ale președintelui Donald Trump că vrea să retragă Statele Unite din NAFTA pentru că este nedrept pentru companiile americane.

Fiscul anunță cele mai mari încasări de la înființare, inclusiv ca efect al controalelor inopinate. Planul pentru 2018: o colectare și mai bună CITEȘTE ȘI Fiscul anunță cele mai mari încasări de la înființare, inclusiv ca efect al controalelor inopinate. Planul pentru 2018: o colectare și mai bună

”Ne așteptăm la un acord modernizat, după un proces de negociere și aprobare lung și dificil. Va fi o actualizare...cu modificări minore. În cea mai mare parte va rămâne neschimbat”, a declarat Carlos Capistran, economist șef pentru Canada și Mexic la Bank of America Merrill Lynch.

A șasea și penultima rundă de discuții pentru actualizarea acordului care guvernează relațiile comerciale de peste 1.000 de miliarde de dolari pe an dintre SUA Canada și Mexic va începe marți, la Montreal.

Discuțiile vor include probabil o propunere de a încuraja creșterea producției auto în Statele Unite, înființarea unui mecanism de rezolvare a conflictelor și o clauză potrivit căreia după cinci ani acordul va înceta să existe dacă nu vor avea loc și alte modificări (sunset clause n.r.).

Canada și Mexicul au contestat aceste propuneri făcute de negociatorii americani.

După ce a acuzat NAFTA pentru pierderile de locuri de muncă din Statele Unite și deficitele comerciale, Trump a afirmat miercuri că renunțarea la acest pact ar fi „cea mai bună afacere” pentru actualizarea acordului vechi de 24 de ani.

Trump s-a jucat de mult timp cu ideea de a declanșa un ultimatum de șase luni pentru retragerea SUA din NAFTA, ca tactică de negociere. Mexicul a avertizat însă că nu va participa la discuții sub presiunea timpului.

Reuters a relatat săptămâna trecută că guvernul din Canada este tot mai convins că Trump va retrage SUA din NAFTA.

Președintele american a impus deja taxe vamale punitive pentru cheresteaua din lemn  moale din Canada și producătorului de avioane Bombardier, care au dus la declanșarea unui proces la Organizația Mondială a Comerțului.

viewscnt
Afla mai multe despre
nafta
sua