Aproape 200 de percheziții în 19 județe și în Capitală, la persoane bănuite că ar fi cauzat un prejudiciu de peste 6 milioane de dolari, prin evaziune fiscală

Aproape 200 de percheziții în 19 județe și în Capitală, la persoane bănuite că ar fi cauzat un prejudiciu de peste 6 milioane de dolari, prin evaziune fiscală
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 mar 2019

Aproape 200 de percheziții au loc joi dimineață în 19 județe și în Capitală, la persoane bănuite că ar fi cauzat un prejudiciu de peste 6 milioane de dolari, prin evaziune fiscală, fiind vizate 103 persoane. Două firme fantomă cu sediul în județul Giurgiu au furnizat facturi fictive privind bunuri sau servicii unui număr de alte 150 de societăți comerciale. Surse din cadrul anchetei afirmă că în documente apare și numele Romtelecom, care a încheiat contract cu o firmă, iar aceasta a subcontractat celor două firme fantomă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

"În această dimineață, polițiștii de investigare a criminalității economice, sub coordonarea Direcției de Investigare a Criminalității Economice și Parchetului de pe lângă Tribunalul Giurgiu,  efectuează 197 de percheziții domiciliare, în 19 județe și în Capitală, la persoane bănuite că ar fi cauzat un prejudiciu de peste 6 milioane de dolari americani, prin evaziune fiscală. Activitățile au loc pe raza municipiului București și a județelor Argeș, Brăila, Brașov, Buzău, Constanța, Dâmbovița, Gorj, Ialomița, Ilfov, Maramureș, Teleorman, Arad, Dolj, Mehedinți, Neamț, Vâlcea, Prahova, Olt și Giurgiu, la societăți comerciale și persoane bănuite de evaziune fiscală și spălarea banilor", anunță poliția, potrivit News.ro.

ULTIMA ORĂ Orange, Telekom și Vodafone atenționează autoritățile: dacă nu schimbați OU 114, mergem la Curtea Constituțională! CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Orange, Telekom și Vodafone atenționează autoritățile: dacă nu schimbați OU 114, mergem la Curtea Constituțională!

Din investigații a rezultat că, în perioada 2012-2014, mai multe societăți comerciale ar fi înregistrat în evidența contabilă cheltuieli nereale, utilizând facturi fictive de la două societăți comerciale cu comportament de tip „fantomă”, cu sediul pe raza județului Giurgiu, constând în achiziționarea de mărfuri și servicii care, în realitate, nu au fost realizate de firmele din Giurgiu. Surse din cadrul anchetei au afirmat că cele două societăți, SC Davis Complet Construct și SC Center Prod Metal SRL erau coordonate de alte persoane decât cele care apăreau în evidențe ca fiind administratori, .

Beneficiarii facturilor au efectuat transferuri de bani prin conturi din care unii au fost retrași în numerar, iar unii au fost schimbați în 4,5 milioane dolari în China, simulând, la fel, operațiuni nereale.

În cauză sunt cercetări față de 103 persoane bănuite că ar fi înregistrat în evidența contabilă achiziții și servicii nereale, constând în cumpărarea de legume, fructe, utilaje industriale, ambalaje și prestări de servicii privind organizarea unor spectacole, precum și repararea unor spații aparținând unor instituții de interes public. Cele două societăți comerciale emiteau facturile, prin intermediari, către aproximativ 150 de alte societăți, au mai afirmat sursele citate, care au spus că una dintre instituțiile de interes public al cărei nume apare în documente este Romtelecom,   care a încheiat contract cu o firmă, iar aceasta a subcontractat celor două firme fantomă.

Polițiștii vor ridica documente contabile, contracte, facturi și înscrisuri folosite la bănci.

Prejudiciul total cauzat bugetului de stat este de 6,5 milioane de dolari americani, dintre care 4,5 milioane de dolari ar fi fost transferați din conturile bancare aparținând celor două societăți din Giurgiu, către firme din China, fără a avea ca temei operațiuni economice.

Activitățile se desfășoară într-un dosar instrumentat de Serviciul de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Giurgiu, sub supravegherea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Giurgiu.

La acțiune participă polițiști de la unitățile teritoriale unde sunt efectuate perchezițiile și jandarmi din Giurgiu, Teleorman și Ploiești.

viewscnt
Afla mai multe despre
percheziti
evaziune fiscala