Ați plătit venituri în străinătate? Atenție la obligațiile declarative cu termen 31 ianuarie 2019

Ați plătit venituri în străinătate? Atenție la obligațiile declarative cu termen 31 ianuarie 2019
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 ian 2019

Toate societățile din România care au făcut în anul 2018 plăți către nerezidenți au obligația să depună formularul 207, publicat în data de 17 ianuarie 2019. Pentru acest an, termenul de depunere a fost devansat cu o lună, fiind 31 ianuarie față de 28 februarie anul trecut.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Articol transmis Profit.ro de către Angela Borza, senior consultant Deloitte România

Totuși, anterior publicării sale pe site-ul ANAF, în legătură cu acest formular existau anumite neclarități, privind obligația de a completa rubrica “cod de identificare fiscală în România” a nerezidenților (NIF). În principiu, se punea problema dacă formularul 207 poate fi completat și depus în cazul in care un nerezident către care s-a făcut o plată de venit nu are acest cod fiscal atribuit în condițiile în care există, din anii precedenți, obligația de înregistrare fiscală a nerezidenților, conform Codului de Procedură Fiscală. Cu toate acestea, în trecut, declarația a putut fi depusă inclusiv în cazurile în care acest cod a lipsit.

Angela Borza

Angela Borza

Cele mai recente modificări ale Codului de Procedură Fiscală din 2018  prevăd inclusiv obligația instituțiilor de credit de a înregistra fiscal nerezidenții în cazul deschiderii de conturi bancare/închiriere casete de valori. Din acest motiv a avut loc o creștere semnificativă a numărului de înregistrări fiscale în România a nerezidenților. 

Cine n-are ghicitori și vrăjitoare să-și cumpere! CITEȘTE ȘI Cine n-are ghicitori și vrăjitoare să-și cumpere!

Totuși, în Ordinul 48/2019 (pentru aprobarea modelului și conținutului formularelor 205 și 207) nu este menționată expres obligativitatea completării câmpului privind NIF-ul din România al nerezidenților. Mai mult de atât, prin comparație, între instrucțiunile de completare a noului formular 207 și cele aferente anului 2017, nu exista nicio diferență la nivelul completării câmpului de NIF, iar în urma testării noului formular, acesta a putut fi depus fără erori de validare. Așadar, la acest moment, declarația 207 aferentă anului 2018 poate fi depusă si în lipsa completării câmpului de NIF din România pentru fiecare nerezident.

Un lucru este însă sigur: există obligația de înregistrare a nerezidentului în România. Însă plătitorii de venituri nu au obligația, ci opțiunea de a efectua această înregistrare, și riscă începând cu anul viitor fie să se afle în imposibilitatea depunerii declarației 207 și să primească amenzi pentru nedepunerea declarației la termen, fie să aibă parte de o povară administrativă suplimentară impusă de necesitatea de a înregistra fiscal zeci (chiar sute) de nerezidenți.

viewscnt
Afla mai multe despre
venituri in strainatate
formularul 207