Aviz de la Comisia Europeană: Plafonul de finananțări garantate de Guvern pentru IMM Invest va fi majorat la 20 miliarde lei

Aviz de la Comisia Europeană: Plafonul de finananțări garantate de Guvern pentru IMM Invest va fi majorat la 20 miliarde lei
scris 7 aug 2020

Comisia Europeană a aprobat solicitarea Guvernului de majorare, de la 15 miliarde lei la 20 miliarde lei, a plafonului de garantare a creditelor acordate firmelor în Programul IMM Invest.

Anunțul a fost făcut de ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, care a precizat că aproape jumătate dintre băncile înscrise în program au solicitat majorarea plafoanelor alocate.

Premierul Orban i-a solicitat ministrului Finanțelor ca fiecare cerere de finanțare aprobată de bănci să fie tratată cu celeritate și în acest scop să fie detașat personal la Fondul de Garantare pentru a le procesa rapid. Ministrul Cîțu a arătat că se lucrează la ”automatizarea” procedurilor, inclusiv cu ajutorul băncilor. 

Programul TEZAUR continuă și în luna august CITEȘTE ȘI Programul TEZAUR continuă și în luna august

Anterior, premierul Orban arătase că în măsura în care va exista cerere din partea firmelor și disponibilitate de finanțare din partea băncilor, plafonul de garantare pentru IMM Invest ar putea depăși 20 miliarde lei. 

IMM Invest presupune acordarea de împrumuturi garantate de stat în proporție de 80-90% și subvenție de dobândă până la finele anului. Plafonul programului este de 15 miliarde de lei. Plafonul majorat ar putea mobiliza credite de circa 35 de miliarde de lei ce ar reprezenta 3,5% din produsul intern brut, respectiv 30% din soldul creditelor acordate societăților nefinanciare la finele lunii martie. Sunt considerate IMM societățile care au un număr mai mic de 250 de salariați și cifră de afaceri anuală netă de până la 50 milioane euro/active totale care nu depășesc 43 milioane euro. În legea de adoptare au fost introduse și societățile mici cu capitalizare de piață medie, care au la nivel de grup până la 500 de angajați și o cifră de afaceri anuală de până la 100 de milioane euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
imm invest
plafon
20 miliarde
orban
citu
guvern