Plafonul de finananțări garantate de Guvern pentru IMM Invest - majorat la peste 20 miliarde lei

Plafonul de finananțări garantate de Guvern pentru IMM Invest - majorat la peste 20 miliarde lei
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 1 iul 2020

În măsura în care va exista cerere din partea firmelor și disponibilitate de finanțare din partea băncilor, plafonul de garantare pentru IMM Invest ar putea depăși 20 miliarde lei, a declarat premierul Orban. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, a anunțat că va fi depășit numărul de 10.000 companii care primesc finanțare în program și astfel va fi depășit pragul de 10 miliarde lei, iar până la rectificarea bugetară plafonul actual de 15 miliarde lei va fi epuizat. 

În acest context, prim-ministrul a arătat că Guvernul poate majora plafonul la peste 20 miliarde lei.

”După cum ne-am angajat, suntem dispuși să suplimentăm plafonul pentru IMM. În măsura în care va fi necesar, putem să ne ducem în 20 miliarde plafon, chiar mai sus. Atât timp cât există cerere de finanțare și dispoibilitate de finanțare din partea băncilor, ne ducem într-un plafon cât mai ridicat”, a afirmat premierul.

ULTIMA ORĂ Planul de relansare a economiei - Guvernul pregătește granturi pentru IMM de circa 2,5 miliarde euro CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Planul de relansare a economiei - Guvernul pregătește granturi pentru IMM de circa 2,5 miliarde euro

La mijlocul lunii trecute, însă, Guvernul a suspendat aplicarea modificărilor aduse de Parlament programului IMM Invest, prin care este dublat plafonul de garanții disponibil pentru bănci și firme la 30 de miliarde de lei. Proiectul de lege cuprinzând aceste modificări a fost promulgat de președintele Iohannis, dar după doar o zi Guvernul a decis suspendarea aplicării acestor modificări deoarece nu au fost notificate Comisiei Europene, de al cărei acord este nevoie pentru aplicarea oricări scheme de ajutor de stat.

IMM Invest presupune acordarea de împrumuturi garantate de stat în proporție de 80-90% și subvenție de dobândă până la finele anului. Plafonul programului este de 15 miliarde de lei. Plafonul majorat ar putea mobiliza credite de circa 35 de miliarde de lei ce ar reprezenta 3,5% din produsul intern brut, respectiv 30% din soldul creditelor acordate societăților nefinanciare la finele lunii martie. Sunt considerate IMM societățile care au un număr mai mic de 250 de salariați și cifră de afaceri anuală netă de până la 50 milioane euro/active totale care nu depășesc 43 milioane euro. În legea de adoptare au fost introduse și societățile mici cu capitalizare de piață medie, care au la nivel de grup până la 500 de angajați și o cifră de afaceri anuală de până la 100 de milioane euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
imm invest
plaon
20 miliarde
orban
citu
guvern