ULTIMA ORĂ DECIZIE Revine vechiul sistem privind încadrarea persoanelor cu dizabilități în muncă. Firmele pot alege

ULTIMA ORĂ DECIZIE Revine vechiul sistem privind încadrarea persoanelor cu dizabilități în muncă. Firmele pot alege
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 29 iul 2020

Din septembrie 2017, firmele cu minimum 50 de angajați care nu angajează persoane cu dizabilități în limita a cel puțin 4% din numărul total de angajați trebuie să achite lunar la buget câte un salariu minim brut pentru fiecare post în care nu au angajat astfel de persoane. Acum, Parlamentul a aprobat un proiect de lege prin care se revine la vechile prevederi, în baza cărora firmele pot opta și pentru plata a doar 50% din salariu și cumpărarea, în compensație, a produselor sau serviciilor realizate de persoane cu dizabilități în unități protejate autorizate.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
Dragoș Dabija, Accenture: Companiile din toate industriile ar trebui să se pregătească pentru probleme de securitate cibernetică intensificate în contextul COVID-19 CITEȘTE ȘI Dragoș Dabija, Accenture: Companiile din toate industriile ar trebui să se pregătească pentru probleme de securitate cibernetică intensificate în contextul COVID-19

Pentru a intra în vigoare, proiectul, pentru au fost doar 1 vot împotrivă și 2 abțineri, mai trebuie promulgat de șeful statului.

Profit.ro a prezentat în premieră decizia Guvernului de a obliga firmele cu minimum 50 de angajați și care nu încadrează persoane cu handicap într-un procent de cel puțin 4% din numărul total de angajați să achite lunar la bugetul de stat o sumă reprezentând salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată înmulțit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat astfel de persoane.

FOTO Oportunitate de investiție - OMV Petrom vinde un teren într-o zonă extrem de căutată, pe care poate fi dezvoltat un proiect imobiliar mixt CITEȘTE ȘI FOTO Oportunitate de investiție - OMV Petrom vinde un teren într-o zonă extrem de căutată, pe care poate fi dezvoltat un proiect imobiliar mixt

Decizia a fost luată prin Ordonanța de Urgență nr. 60/2017 de către fostul Guvern Tudose.

Proaspăt instalat, premierul Orban anunța anul trecut că guvernul său vrea să revină la vechile prevederi.

FOTO 97% grad de satisfacție în fashion-ul bărbătesc – cine a reușit? CITEȘTE ȘI FOTO 97% grad de satisfacție în fashion-ul bărbătesc – cine a reușit?

Premierul Orban arăta, în urma unei discuții cu o asociație de profil care facilitează inserția pe piața muncii a persoanelor cu diazbilități, că ordonanța respectivă a distrus unitățile protejate și a descurajat încheirea de contracte între diverse companii și unitățile protejate. Astfel, deși Ordonanța 60/2017 a majorat veniturile colectate la buget a descurajat, prin falimentarea unităților protejate, inserția pe piața muncii a persoanele cu dizabilități.

Până la OUG 60/2017, autoritățile și instituțiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care nu angajau persoane cu handicap puteau opta pentru îndeplinirea uneia dintre următoarele obligații:

a) să plătească lunar către bugetul de stat o sumă reprezentând 50% din salariul de bază minim brut pe țară înmulțit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap;

b) să achiziționeze produse sau servicii realizate prin propria activitate a persoanelor cu handicap angajate în unitățile protejate autorizate, pe bază de parteneriat, în sumă echivalentă cu suma datorată la bugetul de stat.

De la această ultimă opțiune erau exceptate unitățile protejate, înființate în cadrul organizațiilor persoanelor cu handicap, care puteau desfășura și activități de vânzări/intermedieri, dacă minimum 75% din profitul obținut era destinat programelor de integrare socioprofesională pentru persoanele cu handicap din organizațiile respective. 

OUG 60/2017 a anulat această excepție și stabilit obligația generală pentru autorități și firme, care nu angajează persoane cu handicap în limita a cel puțin 4% din numărul total de angajați, de a plăti lunar către buget o sumă reprezentând salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată înmulțit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap. 

CORESPONDENȚĂ din Spania - FOTO: Toată lumea, inclusiv cerșetorii, poartă mască pe stradă, chiar dacă temperaturile au trecut de 40 de grade Celsius CITEȘTE ȘI CORESPONDENȚĂ din Spania - FOTO: Toată lumea, inclusiv cerșetorii, poartă mască pe stradă, chiar dacă temperaturile au trecut de 40 de grade Celsius

Înainte de modificarea sistemului, Profit.ro a relatat că la bugetul de stat se adunau anual câteva sute de milioane de lei ca urmare a faptului că angajatorii se feresc să angajeze persoane cu dizabilități și să contribuie astfel la integrarea lor socială. 

În schimb, după intrarea în vigoare a OUG 60/2017, Profit.ro a relatat că dacă în trecut se strângeau la buget în medie 200 milioane lei anual, 2018 a fost primul an în care vărsămintele firmelor la buget pentru persoanele cu handicap neîncadrate au depășit cu mult 1 miliard de lei.

Astfel, dacă până la majorarea taxei în perioada ianuarie-septembrie 2017 se strânseseră la buget 218,7 milioane lei, după majorare, în ultimele trei luni ale anului 2017, suma colectată a fost de 383,6 milioane lei.

Totodată, în primele 5 luni din 2018 suma colectată la buget din taxă a fost de 843,1 milioane lei, cu peste 240 milioane lei mai mult decât fondurile strânse în 2017 (602,3 milioane lei). În total, în apropae 9 luini de aplicare a OUG 60/2017, vărsămintele firmelor la buget au depășit 1,2 miliarde lei.

DECIZIE Preșcolarii și elevii din învățământul primar vor primi tichete pentru ”Școală după școală” CITEȘTE ȘI DECIZIE Preșcolarii și elevii din învățământul primar vor primi tichete pentru ”Școală după școală”

Modificările adoptate de Parlament

Autorităţile şi instituţiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care nu angajează persoane cu handicap în procentul stabilit de lege, pot opta pentru una din următoarele obligaţii:

a) să plătească lunar către bugetul de stat o sumă reprezentând salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată înmulţit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap;

b) să plătească lunar către bugetul de stat o sumă reprezentând echivalentul a minimum 50% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată înmulţit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap, iar cu suma reprezentând diferenţa până la nivelul sumei prevăzute la lit.a), să achiziţioneze, pe bază de parteneriatproduse sau servicii realizate prin activitatea proprie a persoanelor cu handicap angajate în unităţi protejate autorizate.

Senat: Firmele și cetățenii răspund penal în fața autorităților române și pentru spălarea de bani în țări care nu incriminează astfel de fapte CITEȘTE ȘI Senat: Firmele și cetățenii răspund penal în fața autorităților române și pentru spălarea de bani în țări care nu incriminează astfel de fapte

Ministerul Muncii susținea că sumele colectate de la firme vor fi folosite, în mod direct, pentru mărirea considerabilă a prestației sociale pentru toate cele 786.546 de persoane cu dizabilități din România. Veniturile colectate la buget din taxa aplicată firmelor nu au însă o destinație distinctă, așa că alocarea acestor resurse este strict la discreția autorităților.

Datele oficiale arată că aproximativ 16% dintre cetățenii români cu dizabilități și drept de muncă sunt angajați, în timp ce media angajării acestor persoane în statele Uniunii Europene este de 50%.

viewscnt
Afla mai multe despre
dizabilitati
handicap
taxa
firma
angajari
guvern
orban
tudose
oug 60/2017
abroga
buget
venituri
suma
colectat