Băncile ar putea plăti 2% din cifra de afaceri pentru 2 ani, iar companiile din petrol și gaze, un impozit suplimentar. Ce amendamente se analizează la Guvern

Băncile ar putea plăti 2% din cifra de afaceri pentru 2 ani, iar companiile din petrol și gaze, un impozit suplimentar. Ce amendamente se analizează la Guvern
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 sep 2023

Coaliția PSD-PNL discută amendamentele primite pe proiectul prin care cresc taxele în România. Guvernul urmează să anunțe pe care dintre ele le acceptă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității - Ediția a IV-a; parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Taxare mai mare pentru bănci

Unul dintre ele se referă la taxarea băncilor. În varianta Guvernului, se introduce un impozit de 1% pe cifra de afaceri, suplimentar impozitului pe profit, scrie Hotnews.ro.

Adrian Dragomir, fondatorul Termene.ro, lansează o nouă platformă și un fond de investiții CITEȘTE ȘI Adrian Dragomir, fondatorul Termene.ro, lansează o nouă platformă și un fond de investiții

Amendamentul discutat se referă la un procent de 2% pentru 2 ani (2024-2025), iar apoi de 1% din 1 ianuarie 2026.

Impozit suplimentar pentru companiile din sectoarele petrol și gaze naturale

Amendamentul primit de Guvern prevede un impozit de 0,5% și pentru companiile de petrol și gaze cu o cifră de afaceri de peste 50 milioane euro.

Practic, pe lângă impozitul pe profit să se aplice și acest nou impozit.

Compensarea impozitului minim la companiile mari

Așa cum știm, companiile mari (cu cifra de afaceri de peste 50 milioane euro) vor trebui să plăteacă un impozit minim de 1%, dacă impozitul pe profit de 16% nu se ridică la acel nivel.

Un amendament introdus prevede compensarea acestui impozit în anii următori, adică deduceri din partea statului.

Astfel, începând cu anul fiscal 2027/anul fiscal modificat care începe în anul 2027, contribuabilii care în anul de calcul determină un impozit pe profit cumulat la sfârșitul anului de calcul mai mare decât impozitul minim pe cifra de afaceri, iar la sfârșitul anilor fiscali 2024, 2025 și 2026/anii fiscali modificați care încep în 2024, 2025 și 2026 au datorat și plătit un impozit pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri, beneficiază de scăderea din impozitul pe profit anual datorat a unei sume eșalonate în mod egal pe 5 ani consecutivi ulteriori, reprezentând valoarea însumată a impozitelor minime pe cifra de afaceri datorate față de impozitele pe profit utilizate, pentru 3 ani fiscali anteriori.

ULTIMA ORĂ DOCUMENT Achiziție militară record a României. Avioane F-35 de la SUA de 6,5 miliarde dolari CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ DOCUMENT Achiziție militară record a României. Avioane F-35 de la SUA de 6,5 miliarde dolari

Compensarea impozitului minim se efectuează numai dacă impozitele minime luate în calculul diferenței au fost achitate integral.

Firmele nu vor mai putea fi dizolvate dacă au datorii la stat

Un alt amendament se referă la firmele care au datorii la Stat.

Lista societăților pentru care Oficiul Național al Registrului Comerțului urmează să formuleze acțiuni de dizolvare ar urma să se afișeze în Buletinul electronic al registrului comerțului, cu cel puțin 60 zile calendaristice înainte, și se transmite Agenției Naționale de Administrare Fiscală.

În termen de 45 zile calendaristice de la data afișării/primirii listei, Agenția Națională de Administrare Fiscală, precum și orice alt creditor, comunică Oficiului Național al Registrului Comerțului, societățile care înregistrează obligații bugetare restante și/sau la care este în curs de desfășurare o acțiune de control fiscal, ori alte creanțe neachitate, caz în care se amână inițierea acțiunii de dizolvare, până la stingerea acestora, după caz, respectiv până la finalizarea acțiunii de control fiscal.

Același lucru și în cazul radierii.

În ceea ce privește alte măsuri, de reducere de cheltuieli, au fost propuse amendamente pentru a fi exceptate anumite instituții (Curtea Constituțională, Curtea de Conturi, Avocatul Poporului, Administrația Prezidențială, Autoritatea Electorală permanentă, Consiliul Economic și Social, Consiliul Legislativ), precum și pentru companiile listate la bursă.

viewscnt
Afla mai multe despre
taxe
banci
impozit