Câștigul salarial mediu net a scăzut ușor

Câștigul salarial mediu net a scăzut ușor
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 sep 2023

Câștigul salarial mediu net s-a ridicat în luna iulie la 4.565 de lei, în scădere cu 35 lei (-0,8%) față de luna iunie 2023, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Profit News TV - Maraton Fonduri Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC Bank, Fabrica de Consultanță.
11 iunie - Medika TV - Maraton Sănătatea Aparatului Urinar
12 iunie - Profit News TV - Maraton Energie
13 iunie - Eveniment Profit.ro - Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

”În luna iulie 2023, câștigul salarial mediu brut a fost 7.317 lei, cu 47 lei (-0,6%) mai mic decât în luna iunie 2023. Câștigul salarial mediu net a fost 4.565 lei, în scădere cu 35 lei (-0,8%) față de luna iunie 2023. Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice) (10.584 lei), iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (2.546 lei)”, arată datele INS.

VIDEO Unul dintre cei mai valoroși fotbaliști din toate timpurile a venit lângă Hagi ca acționar al clubului Farul Constanța. Cel mai important nume din fotbalul mondial care se alătură unei echipe din România CITEȘTE ȘI VIDEO Unul dintre cei mai valoroși fotbaliști din toate timpurile a venit lângă Hagi ca acționar al clubului Farul Constanța. Cel mai important nume din fotbalul mondial care se alătură unei echipe din România

Comparativ cu luna iulie a anului precedent, câștigul salarial mediu net a crescut cu 14,8%, scrie News.ro.

Indicele câștigului salarial real a fost 104,9% în luna iulie 2023 față de luna iulie 2022. Indicele câștigului salarial real a fost 99,1% în luna iulie 2023 față de luna iunie 2023.

Față de luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost 232,6%, cu 2,1 puncte procentuale mai mic decât cel înregistrat în luna iunie 2023.

În cursul anului se înregistrează fluctuații ale câștigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale și a primelor de sărbători, în special în lunile luate ca bază de comparație (decembrie, martie/aprilie). Acestea influențează creșterile sau scăderile în funcție de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuațiilor câștigului salarial lunar la nivelul întregului an.

Evoluția câștigului salarial real depinde, atât de fluctuațiile câștigului salarial mediu net, cât și de rata inflației.

Iulie 2023 comparativ cu Iunie 2023

În luna iulie 2023, nivelul câștigului salarial mediu net a înregistrat, în aproape egală măsură, atât scăderi, cât și creșteri față de luna precedentă. Scăderile câștigului salarial mediu net față de luna iunie 2023 au fost cauzate de acordarea în lunile precedente de prime ocazionale, drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scăderile câștigului salarial mediu net au fost determinate de nerealizările de producție ori încasările mai mici (funcție de contracte/proiecte), precum și de angajările de personal cu câștiguri salariale mai mici față de medie, din unele activități economice.

Majorarea producției de zahăr în Franța oprită de importurile din Ucraina CITEȘTE ȘI Majorarea producției de zahăr în Franța oprită de importurile din Ucraina

Cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu net la nivel de secțiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează: cu 14,6% în activități de editare, cu 13,1% în fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului, respectiv cu 11,4% în silvicultură și exploatare forestieră (inclusiv pescuit și acvacultură); între 4,5% și 11% în fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice, fabricarea de mașini, utilaje și echipamente n.c.a, fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice, alte activități extractive; între 2% și 4% în fabricarea substanțelor și a produselor chimice, transporturi terestre și transporturi prin conducte, intermedieri financiare (cu excepția activităților de asigurări și ale fondurilor de pensii), activități de asigurări, reasigurări și ale fondurilor de pensii (cu excepția celor din sistemul public de asigurări sociale), activități de spectacole, culturale și recreative, telecomunicații, tipărirea și reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, fabricarea produselor din cauciuc și mase plastice. Creșterile câștigului salarial mediu net față de luna precedentă au fost determinate de acordarea de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale sau pentru performanțe deosebite), drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare), dar și de realizările de producție ori încasările mai mari (în funcție de contracte/proiecte). Cele mai semnificative creșteri ale câștigului salarial mediu net la nivel de secțiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează: cu 11,8% în transporturi aeriene; între 5,5% și 7% în producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, activități de servicii anexe extracției, repararea, întreținerea și instalarea mașinilor și echipamentelor; între 1,5% și 3% în depozitare și activități auxiliare pentru transporturi, fabricarea altor mijloace de transport, activități auxiliare pentru intermedieri financiare, activități de asigurare și fonduri de pensii, agricultură, vânătoare și servicii anexe, transporturi pe apă, fabricarea produselor textile, captarea, tratarea și distribuția apei.

În sectorul bugetar, în luna iulie 2023, câștigul salarial mediu net a scăzut ușor comparativ cu luna precedentă în învățământ (-3%, în principal ca urmare a acordării biletelor de valoare în lunile precedente, precum și a reducerii sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanței școlare), ȋn administrația publică (-0,6%), respectiv ȋn sănătate și asistență socială (-0,5%).

viewscnt
Afla mai multe despre
salariu
ins