Boloș confirmă: Am renunțat la intenția de a impozita veniturile din dobânzi la titluri de stat

Boloș confirmă: Am renunțat la intenția de a impozita veniturile din dobânzi la titluri de stat
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 sep 2023

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a confirmat informațiile Profit.ro conform cărora titlurile de stat nu vor fi impozitate, admițând că la un moment dat s-a pus însă în discuție o astfel de măsură.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Întrebat în emisiunea Proiect de țară: România, de la Prima News, despre impozitarea titlurilor de stat, ministrul Finanțelor a confirmat că s-a renunțat la idee.

EXCLUSIV Activitățile independente vor plăti CASS la venitul obținut între două plafoane, 6-60 de salarii minime. Plafon de 36 salarii pentru pensie CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Activitățile independente vor plăti CASS la venitul obținut între două plafoane, 6-60 de salarii minime. Plafon de 36 salarii pentru pensie

”Sunt foarte sincer, măsurile acestea, când le enunțăm la modul general, toată lumea e de acord cu ele, când pătrundem în detaliu, atunci lumea începe să nu le accepte. Rămăseserăm cu un impact bugetar și urma să gândim alte și alte măsuri (..) și la un moment dat s-a pus în discuție ca măsură de ultim moment”, a afirmat Boloș.

El a precizat că niciodată nu au fost vizați investitorii instutuționali.

EXCLUSIV Guvernul a decis: Renunță la multe restricții la microfirme, formă blândă de impozit la case peste 500.000 euro, prag redus la mașini scumpe. Facilități tăiate, ce va fi cu PFA CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul a decis: Renunță la multe restricții la microfirme, formă blândă de impozit la case peste 500.000 euro, prag redus la mașini scumpe. Facilități tăiate, ce va fi cu PFA

”A fost discuția la nivel de persoane fizice. În aceste decizii pui plus și minus și am constatat că e mai mult minus. Nu se vor impozita, îi liniștesc pe toți, nu se vor impozita, cel puțin aceasta este măsura de moment conturată la nivelul coaliției de guvernare. Impactul bugetar este cel care dictează măsura”, a mai arătat ministrul Finanțelor.

Profit.ro a anunțat săptămâna trecută că Ministerul Finanțelor a renunțat la intenția de a impozita, cu 10%, veniturile din dobânzile la titlurile de stat.

Impozitarea acestor venituri a apărut în cel mai recent draft cu măsuri fiscale pregătit de către Finanțe, informație prezentată de către Profit.ro. 

EXCLUSIV DOCUMENT Inspectorii ANAF au plan de sume suplimentare pe care să le stabilească firmelor la controale. Nu fac planul, primesc notă mică CITEȘTE ȘI EXCLUSIV DOCUMENT Inspectorii ANAF au plan de sume suplimentare pe care să le stabilească firmelor la controale. Nu fac planul, primesc notă mică

Acum, însă, autoritățile au renunțat la această posibilă măsură în contextul în care, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat recent că ministerul avea încă în derulare o analiză privind impactul noului impozit asupra programelor de împrumut de la populație, Fidelis și Tezaur. De asemenea, ministrul a explicat că impozitarea s-ar fi aplicat doar pentru titlurile care ar fi urmat să fie emise după intrarea în vigoare a ordonanței cu măsuri fiscale.

De altfel, intenția de a introduce impozitul a fost criticată puternic în ultimele zile.

Ieri, Profit.ro a anunțat că Guvernul a renunțat la intenția de a înjumătăți cotele de impunere asupra câștigurilor la bursă, din transferul titlurilor de valoare.

În prezent, veniturile din dobânzi la titluri de stat sunt scutite de impozit, spre deosebire, de exemplu, de dobânzile la depozite bancare. Impozitul ar fi urmat să fie reținut la sursă și în cazul titlurilor de stat.

Potrivit calculelor Profit.ro, statul a împrumutat de la populație în primele opt luni ale acestui an 12,5 miliarde de lei, reprezentând 9,4% din totalul împrumuturilor contractate.

viewscnt
Afla mai multe despre
titluri de stat
impozit
ministerul finanțelor
proiect