Câștigul salarial mediu nominal net a crescut ușor

Câștigul salarial mediu nominal net a crescut ușor
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 sep 2021

Câștigul salarial mediu nominal net a fost în iulie de 3.545 lei, în ușoară creștere față de luna precedentă, cu 4 lei (+0,1%), iar comparativ cu luna iulie a anului precedent, câștigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5,1%, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

"În luna iulie 2021, câștigul salarial mediu nominal brut a fost 5.780 lei, cu doar 1 leu mai mare decât în luna iunie 2021. Câștigul salarial mediu nominal net a fost 3.545 lei, în ușoară creștere față de luna precedentă, cu 4 lei (+0,1%). Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației, inclusiv activități de servicii informatice, (8.709 lei), iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (1.914 lei). Comparativ cu luna iulie a anului precedent, câștigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5,1%", arată datele INS.

Fapte bune făcute de Profi CITEȘTE ȘI Fapte bune făcute de Profi

Indicele câștigului salarial real a fost 100,1% pentru luna iulie 2021 față de aceeași perioadă a anului precedent. Indicele câștigului salarial real a fost 99,1% pentru luna iulie 2021 față de luna precedentă, scrie News.ro.

Față de luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost 227,2%, cu 2 puncte procentuale mai mic față de cel înregistrat în luna iunie 2021.

În cursul anului se înregistrează fluctuații ale câștigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale și a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influențează creșterile sau scăderile în funcție de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuațiilor câștigului salarial lunar la nivelul întregului an.

În luna iulie 2021, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a crescut ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale ori pentru performanțe deosebite), drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, creșterile câștigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producție ori încasărilor mai mari (funcție de contracte/proiecte), reluării activității anumitor agenți economici, cât și disponibilizărilor de personal cu câștiguri salariale mai mici față de medie, din unele activități economice.

EXCLUSIV Cristian Stancu, proprietarul constructorului Maristar Com, reparatorul podului de la Cernavodă, se extinde puternic în imobiliare CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Cristian Stancu, proprietarul constructorului Maristar Com, reparatorul podului de la Cernavodă, se extinde puternic în imobiliare

Cele mai semnificative creșteri ale câștigului salarial mediu net la nivel de secțiuni/diviziuni CAEN Rev.2 au fost: cu 21,7% în extracția cărbunelui superior și inferior; între 8% și 13% în transporturi aeriene, intermedieri financiare (cu excepția activităților de asigurări și ale fondurilor de pensii), fabricarea altor mijloace de transport, depozitare și activități auxiliare pentru transporturi, extracția minereurilor metalifere; între 4% și 7% în fabricarea substanțelor și a produselor chimice, tranzacții imobiliare, agricultură, vânătoare și servicii anexe, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și semiremorcilor, producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, activități de poștă și de curier; între 2% și 3,5% în silvicultură și exploatare forestieră (inclusiv pescuit și acvacultură), activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice), extracția petrolului brut și a gazelor naturale, alte activități extractive, repararea, întreținerea și instalarea mașinilor și echipamentelor, fabricarea băuturilor, tăbăcirea și finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj și marochinărie, harnașamentelor și încălțămintei; prepararea și vopsirea blănurilor), transporturi pe apă.

Scăderile câștigului salarial mediu net față de luna iunie 2021 au fost cauzate de acordarea în luna precedentă de premii ocazionale, drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scăderile câștigului salarial mediu net au fost determinate de încasările mai mici (funcție de contracte/proiecte), precum și de angajările de personal cu câștiguri salariale mai mici față de medie, în unele activități economice.

Cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu net la nivel de secțiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează: cu 13,6% în activități de editare; între 8% și 12,5% în fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice, fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice, fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului, fabricarea de mașini, utilaje și echipamente n.c.a; între 4% și 8% în tipărirea și reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, fabricarea produselor din tutun, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn și plută (cu excepția mobilei, inclusiv fabricarea articolelor din paie și din alte materiale vegetale împletite), telecomunicații, activități auxiliare pentru intermedieri financiare, activități de asigurare și fonduri de pensii; între 1% și 2% în colectarea, tratarea și eliminarea deșeurilor; activități de recuperare a materialelor reciclabile (inclusiv activități și servicii de decontaminare), activități de producție cinematografică, video și de programe de televiziune, înregistrǎri audio și activități de editare muzicalǎ (inclusiv activități de difuzare și transmitere de programe), colectarea și epurarea apelor uzate, activități de spectacole, culturale și recreative.

În sectorul bugetar s-au înregistrat scăderi ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă în învățământ (-6,2%, ca urmare a reducerii sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanței școlare), sănătate și asistență socială (-1,1%), respectiv administrație publică (-0,2%).

viewscnt
Afla mai multe despre
salariu
ins