Câștigul salarial mediu nominal net a scăzut

Câștigul salarial mediu nominal net a scăzut
scris 8 oct 2019

Câștigul salarial mediu nominal net a fost în luna august de 3.044 lei, în scădere față de luna precedentă cu 75 lei (-2,4%), arată datele transmise marți de Institutul Național de Statistică (INS).

ULTIMA ORĂ Nouriel Roubini, "Dr. Doom", vine în România. Detalii AICI

Comparativ cu luna august a anului precedent, câștigul salarial mediu nominal net a crescut cu 14,1%, scrie News.ro.

În luna august 2019, câștigul salarial mediu nominal brut a fost 4.981 lei, cu 110 lei (-2,2%) mai mic decât în luna iulie 2019.

Foști consilieri generali din București, cercetați penal pentru infracțiuni de corupție CITEȘTE ȘI Foști consilieri generali din București, cercetați penal pentru infracțiuni de corupție

În luna august 2019, în majoritatea activităților, nivelul câștigului salarial mediu net a fost mai mic decât în luna iulie 2019 ca urmare a acordării în lunile precedente de premii ocazionale (prime trimestriale, anuale ori pentru performanțe deosebite), drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

De asemenea, scăderile câștigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizările de producție ori încasările mai mici (funcție de contracte/proiecte ori ca urmare a concediilor de odihnă când nu se acordă tichete de masă și alte drepturi salariale).

Cele mai mari scăderi ale câștigului salarial mediu net au fost de 14,7% în extracția cărbunelui superior și inferior, respectiv de 10,1% în fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice.

Cele mai mari creșteri ale câștigului salarial mediu net au fost de 7,2% în fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului.

În sectorul bugetar s-au înregistrat scăderi ale câștigului salarial mediu net ca urmare a acordării în lunile precedente a biletelor de valoare (tichete de vacanță), ori ca urmare a concediilor de odihnă când nu se acordă anumite drepturi salariale.

S-au înregistrat scăderi în învățământ (-3,2%, inclusiv reducerea sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanței școlare), administrație publică (-3,1%), respectiv sănătate și asistență socială (-2%).

Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice) (6764 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (1754 lei).

viewscnt
Afla mai multe despre
ins
salariu