Ciolacu: Anul trecut au fost 8,1 milioane de concedii medicale, 140 de ani de nemuncă. Avem o datorie de 1,2 mild. euro la concedii. Nu sunt însă de acord să-i urmărim acasă pe români, nu e o abordare sănătoasă la cap

Ciolacu: Anul trecut au fost 8,1 milioane de concedii medicale, 140 de ani de nemuncă. Avem o datorie de 1,2 mild. euro la concedii. Nu sunt însă de acord să-i urmărim acasă pe români, nu e o abordare sănătoasă la cap
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 iul 2023

Premierul Ciolacu a declarat că anul trecut au fost înregistrate 8,1 milioane de concedii medicale, pentru plata cărora trebuie asigurate de la buget fonduri de 6 miliarde lei. Prim-ministrul a spus că a cerut un raport pentru a vedea care sunt cauzele acestui fenomen, dar a arătat că nu este de acord ca oamenii cu astfelde concedii să fie căutați pe acasă.  

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Anul trecut au fost 8,1 milioane de concedii medicale, la o populație lucrativă de 6 milioane de români. Am cerut o analiză foarte clară să vedem din ce domeniu sunt, sunt din domeniul privat, sunt din domeniul public. Acest lucru nu s-a întâmplat niciodată și cred că nu în România, ci în Europa. (...) Ar însemna vreo 140 de ani de nemuncă în România.

Sunt oameni care au nevoie de concedii medicale, dar este evident că s-a abuzat de acest fenomen și vă anunț că este o datorie de anul trecut la concedii medicale de 6 miliarde lei, resspectiv 1,2 miliarde euro”, a spus Marcel Ciolacu.

Nouă lege pentru semnătura electronică: Tipuri de semnături, efecte juridice pentru fiecare, autorizarea prestatorilor de servicii. ”În România există un cadru legal general desuet!” CITEȘTE ȘI Nouă lege pentru semnătura electronică: Tipuri de semnături, efecte juridice pentru fiecare, autorizarea prestatorilor de servicii. ”În România există un cadru legal general desuet!”

Acesta a arătat că a cerut Casei Naționale pentru Asigurări Sociale de Sănătate un raport cu privire la modul de eliberare a acestor concedii, care va fi făcută public, dar a subliniat că nu este o abordare ”sănătoasă la cap” ca oamenii aflați în concediu medical să fie verificați al domiciliu. 

”Nu sunt de acord să urmărim 6 milioane de români, să-i căutăm pe acasă, pentru că nu asta e o abordare normală și sănătoasă la cap, dar trebuie să vedem și resusrele de a acoperi”, a mai spus prim-ministrul.

După cum a relatat Profit. ro, un proiect legislativ propus de deputatul liberal Raluca Turcan, actual ministru al Culturii în Guvernul condus de Marcel Ciolacu, prevede verificarea la domiciliu a beneficiarilor de concedii medicale, astfel încât persoanele care nu vor accepta să indice unde se află în concediu medical și nu permit verificarea nu vor fi primi banii de concediu.

DECIZIE Creditele garantate de stat - majorate la 15.000 euro pentru studenți și dublate la 30.000 euro pentru familii. Statul va subvenționa mașini second hand, studii MBA și electrocasnice de 2.000 euro CITEȘTE ȘI DECIZIE Creditele garantate de stat - majorate la 15.000 euro pentru studenți și dublate la 30.000 euro pentru familii. Statul va subvenționa mașini second hand, studii MBA și electrocasnice de 2.000 euro

Și fostul premier Nicolae Ciucă este co-autor al unui proiect care prevede ca perioadele aferente concediilor medicale de asigurări sociale de sănătate la care au dreptul asiguraţii vor constitui vechime în muncă şi în serviciu

Declarațiile premierului Ciolacu ar putea însemna că un proiect lansat recent și care prevede eliminarea obligației prezentării la medic a adeverinței de la angajator, cu numărul de zile de concediu medical efectuate anterior, pentru a primi un nou concediu medical, nu are șanse de a fi adoptat de actuala majoritate de guvernământ.

viewscnt
Afla mai multe despre
ciolacu
concediu
medical
nemuncă
datorie