Companiile care își plătesc datoriile la timp reprezintă doar 5,6% din firmele din România. În ce județe și domenii sunt cele mai corecte firme

Companiile care își plătesc datoriile la timp reprezintă doar 5,6% din firmele din România. În ce județe și domenii sunt cele mai corecte firme
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 oct 2017

Companiile puternice, stabile financiar, care își plătesc datoriile la timp și generează profit, reprezintă doar 5,6% din firmele din România, acestea generând, de altfel, peste 86% din profitul obținut de toate companiile românești și peste 40 % din cifra de afaceri obținută de acestea.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

O companie care s-a dovedit capabilă să-și plătească datoriile la timp are o profitabilitate de 9,36%, în condițiile în care media națională este de 4,5% iar o companie care nu se află în grupul companiilor puternice are o profitabilitate de 1,13%, relevă un studiu Credintinfo Romania.

Companiile puternice își plătesc datoriile în 99 zile, de aproape 4 ori mai repede decât media națională de 355 zile și de peste 5 ori mai repede comparativ cu restul instituțiilor care își plătesc datoriile în 542 de zile.

În cazul recuperării creanțelor, o companie puternică le recuperează în 70 de zile pe când media națională este de 2 ori mai mare 166 zile.

Capitala, Clujul, Timișul, Brașovul și Mureșul, pe primele locuri la responsabilitate financiară

Cea mai mare densitate de companii puternice e în județele din centrul României: Mureș, Harghita, Sibiu, Brașov, Covasna. Aici, peste 6% din companii  sunt stabile și profitabile.

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

Cultura orientată spre corectitudine, influențele maghiare și săsești din zonă sunt principalii vectori care au plasat județe în topul acestui clasament. Alte județe cu o bună densitate sunt Timiș, Cluj, Ialomița și Argeș.

EXCLUSIV Nou calendar în care firmele sunt obligate să utilizeze case de marcat cu jurnal electronic. Guvernul renunță la ideea unui termen unic CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Nou calendar în care firmele sunt obligate să utilizeze case de marcat cu jurnal electronic. Guvernul renunță la ideea unui termen unic

La polul opus, județele din vestul și sudul României au cea mai mică densitate de companii puternice, între 3 și 4%. Este vorba despre județele Mehedinți, Caraș Severin, Dolj, Olt și Dâmbovița.

Sărăcia, lipsa infrastructurilor de producție, care să susțină activitățile conexe, migrația populației către zone mai dezvoltate sau izolarea teritorială sunt unele dintre motivele pentru care aceste județe se află în coada clasamentului.

Transportul rutier de mărfuri, pe primul loc

Domeniul din care provin cele mai multe companii solvabile și puternice este cel al transporturilor rutiere de mărfuri, cu aproape 4.400 de companii care respectă criteriile de eligibilitate. Pe locul al doilea se situează firmele care activează în comerțul cu amănuntul, cu peste 3.000 de companii puternice iar pe locul al treilea sunt construcțiile, unde sunt aproape 3.000 de firme solide din punct de vedere financiar.

Urmează firmele de contabilitate, cultivatorii de cereale, inginerii și consultanții de management și afaceri.

viewscnt
Afla mai multe despre
taxe
companii
firme