CONFIRMARE Ministerul Muncii: Propunerea de rectificare prevede reducerea subvenției sistemului de pensii de la bugetul de stat cu 3,3 miliarde lei. Au crescut veniturile din contribuțiile angajaților

CONFIRMARE Ministerul Muncii: Propunerea de rectificare prevede reducerea subvenției sistemului de pensii de la bugetul de stat cu 3,3 miliarde lei. Au crescut veniturile din contribuțiile angajaților
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 10 aug 2021

Propunerea de rectificare bugetară pentru Ministerul Muncii prevede diminuarea cu 3,3 miliarde de lei a subvenției acordate de la bugetul de stat către bugetul asigurărilor sociale, fapt care reflectă creșterea veniturilor colectate din contribuțiile angajaților, anunță ministerul.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Profit.ro a anunțat în urmă cu o săptămână că intenția ministerului este de a reduce cu 3,3 miliarde subvenția, în contextul în care economia are o evoluție peste așteptările de la începutul anului, ceea ce are impact și pe piața muncii, asupra numărului de angajați și a veniturilor acestora, deci și a încasărilor statului la bugetul de pensii.

VIDEO Ora de Profit.ro la Prima TV - Ministrul Năsui propune impozit zero pe salariul minim din 2022 în HoReCa CITEȘTE ȘI VIDEO Ora de Profit.ro la Prima TV - Ministrul Năsui propune impozit zero pe salariul minim din 2022 în HoReCa

"În acest moment, BASS nu mai are nevoie de subvenția de 16,77 miliarde de lei de la bugetul de stat, prevăzută la începutul anului, ci doar de 13,4 miliarde de lei. Creșterea investițiilor cu 32,4% față de perioada similară a anului trecut și măsurile de susținere a mediului de afaceri - măsurile pentru angajați și angajatori, flexibilizarea muncii, debirocratizarea, digitalizarea relațiilor de muncă au avut impact și asupra pieței muncii, astfel încât, din ianuarie până acum, s-au înregistrat un număr de 120.000 noi contracte active și tot atâtea persoane nou intrate pe piața muncii. Diminuarea subvenției de la bugetul de stat NU înseamnă reducerea bugetului alocat Ministerului Muncii și Protecției Sociale. Sumele necesare pentru plata pensiilor, ajutoarelor sociale și a celorlalte drepturi sunt prevăzute în bugetul asigurărilor sociale și vor fi achitate la timp beneficiarilor, ca și până acum. În propunerea de rectificare a bugetului ministerului este prevăzută, de asemenea, o creștere de 547 milioane de lei pentru echilibrarea bugetului de șomaj, ca efect al majorării cheltuielilor pentru aplicarea măsurilor active destinate angajaților și angajatorilor", a transmis acum ministerul.

Bugetul pentru 2021 a fost gândit cu o subvenție de 16,77 miliarde lei (circa 18,6%) de la bugetul de stat către bugetul asigurărilor sociale de stat (90,36 miliarde lei), din care sistemul public de pensii reprezintă cea mai mare parte (veniturile incluzând subvenția au fost calculate la 90,08 miliarde lei).

Totodată, Guvernul intenționează să suplimenteze și unele sume alocate pentru susținerea angajaților și angajatorilor în contextul pandemiei. Astfel, vor fi suplimentate fondurile pentru asigurarea plății veniturilor de completare, a măsurilor de susținere a angajaților și angajatorilor în contextul pandemiei cu COVID-19 și a măsurilor active pentru ocuparea forței de muncă.

Rata șomajului a scăzut CITEȘTE ȘI Rata șomajului a scăzut

Schimbări pregătite

La bugetul asigurărilor sociale de stat prin proiectul de act normativ se propune:

  • majorarea veniturilor bugetului asigurărilor sociale de stat cu suma de 29,29 milioane lei, prin:
    • majorarea veniturilor sistemului public de pensii cu 1 milion lei datorată majorării veniturilor curente cu suma de 3,32 miliarde lei și diminuării subvenției acordate de la bugetul de stat cu 3,319 miliarde lei.
      Majorarea veniturilor curente este influențată de evoluția pozitivă a indicatorilor macroeconomici (Fondul brut de salarii la nivel de economie națională), gradul de încasare a veniturilor din contribuții de asigurări sociale, de recuperarea parțială a contribuțiilor de asigurări sociale aferente obligațiilor fiscale declarate și amânate la plată în anul 2020, precum și de veniturile aferente contribuției de asigurari sociale restante, încasate prin mecanismul de tip swap (din total obligații bugetare restante de 189,8 milioane lei înregistrate în contabilitatea Societății comerciale Electrificare CFR și Telecomunicații CFR și de 1,07 miliarde lei înregistrate la nivelul unităților/subdiviziunilor administrative-teritoriale, inclusiv a instituțiilor publice finanțate integral sau parțial din bugetul local și a spitalelor publice din rețeaua autorităților administrației publice locale).
    • majorarea veniturilor sistemului de asigurări pentru accidente de muncă și boli profesionale cu suma de 28,29 milioane lei.
  • cheltuielile bugetului asigurărilor sociale de stat se modifică după cum urmează:
    • la titlul ”Cheltuieli de personal” se alocă suma de 5 milioane lei pentru plata drepturilor salariale până la finele anului,
    • titlul ”Bunuri și servicii” se diminuează cu suma de 5 milioane lei urmare execuției pe primele 6 luni ale anului.
  • excedentul sistemului de asigurări pentru accidente de muncă și boli profesionale se majorează cu suma de 29,29 milioane lei.
Împrumuturile din PNRR vor reduce emisiunile de eurobonduri ale României pe piețele externe, iar costul cu dobânzile va fi cu circa 4 miliarde de euro sub cel pe care l-ar avea în mod obișnuit Guvernul CITEȘTE ȘI Împrumuturile din PNRR vor reduce emisiunile de eurobonduri ale României pe piețele externe, iar costul cu dobânzile va fi cu circa 4 miliarde de euro sub cel pe care l-ar avea în mod obișnuit Guvernul

La bugetul asigurărilor se propune:

a) majorarea veniturilor bugetului asigurărilor pentru șomaj cu suma de 496,31 milioane lei, prin:

  • diminuarea veniturilor curente aferente sistemului asigurărilor pentru șomaj cu suma de 175,56 milioane lei și majorarea subvenției de echilibrare de la bugetul de stat cu 547,06 milioane lei;
  • majorarea veniturilor fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale cu 124,81 milioane lei.

Majorarea veniturilor se datorează în principal evoluției pozitive a indicatorilor macroeconomici și a încasărilor contribuției asiguratorii pentru muncă, repartizată 12% ca venit la Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale și 17% ca venit al sistemului asigurărilor pentru șomaj.

b) majorarea cheltuielilor bugetului asigurărilor pentru șomaj aferente sistemului asigurărilor pentru șomaj cu suma de 371,5 milioane lei, datorată:

  • majorării alocațiilor bugetare la:
    • titlul ”Transferuri între unități ale administrației publice”, cu suma de 25 milioane lei pentru plata contribuțiilor de asigurări sociale de stat aferente indemnizațiilor pentru șomaj;
    • titlul ”Asistență socială”, cu suma de 600 milioane lei pentru asigurarea plății veniturilor de completare, a măsurilor de susținere a angajaților și angajatorilor în contextul pandemiei cu COVID-19 și a măsurilor active pentru ocuparea forței de muncă;
  • scăderii creditelor bugetare:
    • la titlul ”Bunuri și servicii” cu suma de 2milioane lei,
    • la titlul ”Dobânzi” cu suma de 1,5 milioane lei,
    • la titlul ”Proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020”, cu suma de 250 milioane lei.

c) majorarea cheltuielilor fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale cu suma de 54 milioane lei pentru asigurarea fondurilor necesare plății creanțelor salariale și a indemnizațiilor acordate părinților pentru supravegherea copiilor în situația închiderii temporare a unităților de învățământ.

d) excedentul bugetului asigurărilor pentru șomaj se majorează cu 70,81 milioane lei și este aferent fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale.

viewscnt
Afla mai multe despre
guvern
rectificare
buget
pensii
subventie