Consiliile Județene, municipiile și comunele cer Guvernului să aprobe bugetul pe 2020 până la finalul acestui an

Consiliile Județene, municipiile și comunele cer Guvernului să aprobe bugetul pe 2020 până la finalul acestui an
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 sep 2019

Consiliile Județene, toate cele 109 municipii și comunele din România cer Guvernului să aprobe, conform legii, bugetul pentru anul 2020 până la finalul acestui an. Structurile asociative reprezentative au semnat un acord și au transmis premierului și Ministerului Finanțelor solicitările referitoare la echilibrarea bugetelor pentru anul 2020, relatează News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit.ro - Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Evergent Investments, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, imobiliare.ro, Meta Estate, Nordis
25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics

Uniunea Națională a Consiliilor Județene (UNCJR), Asociația Municipiilor din România (AMR), Asociația Comunelor din România (ACoR) au transmis, miercuri, printr-un comunicat de presă, că, în concordanță cu Acordul semnat între cele trei structuri asociative ale administrației publice locale din România, au transmis primului ministru și ministrului  Finanțelor Publice, solicitările referitoare la echilibrarea bugetelor pentru anul 2020.

UNCJR, AMR și ACoR au transmis Guvernului României cinci solicitări.

În primul rând, reprezentanții administrației locale cer modificarea articolelor 32 și 33 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, astfel încât finanțarea unităților administrativ-teritoriale să fie reglementată prin Legea finanțelor publice locale și nu prin Legea bugetului de stat, așa cum s-a întâmplat în ultimii doi ani.

Teodorovici a înregistrat la Parlament 10 proiecte de lege, printre care impozitarea pensiilor speciale, fiscalizarea bacșișului, modificări la Prima Casă și Codul Fiscal. Finanțele pregătiseră ordonanțe, dar nu au intrat în Guvern CITEȘTE ȘI Teodorovici a înregistrat la Parlament 10 proiecte de lege, printre care impozitarea pensiilor speciale, fiscalizarea bacșișului, modificări la Prima Casă și Codul Fiscal. Finanțele pregătiseră ordonanțe, dar nu au intrat în Guvern

De asemenea, cer ca modificarea celor două articole să intre în vigoare la 1 ianuarie 2020.

În plus, structurile asociative cer respectarea următorului calendar de aprobare a Legii bugetului de stat pe anul 2020:

•    Depunerea de către MFP la Guvern, pentru prima lectură, până la data de 30 septembrie 2019;
•    Depunerea de către MFP la Guvern a proiectului Legii bugetului, până la data de 15 octombrie 2019;
•    Supunerea proiectului spre adoptarea Parlamentului, cel mai târziu până la data de 1 noiembrie.

”Începând cu ianuarie 2020, finanțarea sistemului de protecție a copilului, a centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap, finanțarea drepturilor asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav și a indemnizațiile lunare ale persoanelor cu handicap grav de la nivelul comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor municipiului București și județelor să se aloce integral de la bugetul de stat, prin asigurarea de sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată cu destinație specială, fără ca acestea să greveze bugetele minime de funcționare ale județelor, municipiilor, orașelor și comunelor”, mai cer reprezentanții consiliilor județene, cei ai municipiilor și ai comunelor din țară.

În plus, se solicită constituirea, începând cu anul 2020, a unui Fond de creditare nerambursabilă pentru unitățile administrativ-teritoriale în vederea asigurării contribuției proprii a acestora la proiectele finațate din fonduri externe nerambursabile.

”Contribuția proprie a UAT-urilor va fi finanțată din Fond astfel: cuantum de ½ la semnarea contractului de finanțare a proiectului, iar diferența de ½ la finalizarea implementării proiectului”, au mai transmis structurile asociative din administrația publică locală.

viewscnt
Afla mai multe despre
buget 2020
orase
comune
primari
bugete locale