Consiliul Național al IMM reacționează după informația Profit.ro privind regulile pentru angajatori: actul a fost adoptat total netransparent, fără dialog!

Consiliul Național al IMM reacționează după informația Profit.ro privind regulile pentru angajatori: actul a fost adoptat total netransparent, fără dialog!
scris 17 nov 2017

Consiliul Național al IMM a reacționat la informația anunțată de Profit.ro conform căreia Guvernul a decis, neanunțat, să introducă obligații pentru angajatori în contextul transferului contribuțiilor către angajat, reclamând că actul a fost adoptat într-un mod total netransparent, deoarece nu a existat un dialog cu confederațiile patronale reprezentative.

"Rezultă că IMM-urile sub 21 de salariați, care nu au avut niciodată negocieri colective și care nu sunt familiarizate cu procedura acestora, sunt obligate să înceapă negocierile pentru punerea în aplicare a OUG nr. 79/2017. Se încalcă acordul de voință al părților care au semnat deja un contract colectiv de muncă, acesta fiind în vigoare și producând efecte. Practic se acordă salariaților un motiv pentru a declanșa greva, având în vedere negocierile pentru includerea în contractele colective de muncă a dispozițiilor OUG nr. 79/2017", arată Consiliul.

“Aprobarea în lipsa oricărui dialog social a OUG nr. 82/2017 prin care se introduc excepții de la Legea nr. 62/2011, stabilindu-se noi obligații pentru IMM-uri, în privința negocierilor colective, încalcându-se acordul de voință al părților acolo unde există contracte colective de muncă, prin obligarea părților să renegocieze, coroborat cu faptul că OUG nu este semnată de ministrul pentru dialog social, dl. Gabriel Petrea, cu competențe în implementarea Legii nr. 62/2011, arată disperarea guvernului de a găsi

soluții nerealiste la problemele generate de transferul contribuțiilor de la angajator la angajat", afirmă președintele Consiliului, Florin Jianu.

Profit.ro a anunțat anterior că inițierea negocierii colective, în unitățile în care nu există încheiat un contract/acord colectiv de muncă, este obligatorie pentru punerea în aplicare a noilor modificări ale Codului Fiscal, în celelalte unități fiind obligatorie, de asemenea, negocierea colectivă a actelor adiționale la contractele și acordurile colective de muncă în vigoare, a decis Guvernul, introducând obligații care nu erau incluse în forma lansată în dezbatere publică a unei ordonanțe.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Aceasta este soluția introdusă, neanunțat, de Guvern pentru transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat.

Obligațiile sunt introduse prin derogare de la Legea dialogului social, mai exact prin derogare de la regula care stabilește că negocierea colectivă este obligatorie numai la nivel de unitate, cu excepția cazului în care unitatea are mai puțin de 21 de angajați.

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

În acest sens, Guvernul a stabilit că în unitățile în care nu există un sindicat reprezentativ afiliat la o federație reprezentativă la sectorul de activitate, la negocierea contractelor/acordurilor colective de muncă sau a actelor adiționale, după caz, pot participa reprezentanți ai federației sindicale, în baza mandatului sindicatului, împreună cu reprezentanții salariaților.

EXCLUSIV Reducerea cotei la pensia privată și transferul contribuțiilor taie viitoarele pensii private pentru aproape fiecare angajat cu 21%, un minus de 58.041 lei CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Reducerea cotei la pensia privată și transferul contribuțiilor taie viitoarele pensii private pentru aproape fiecare angajat cu 21%, un minus de 58.041 lei

În unitățile în care nu există sindicat, la negocierea contractelor/acordurilor colective de muncă sau a actelor adiționale pot participa reprezentanții salariaților împreună cu un reprezentant al unei federații reprezentative în sectorul de activitate sau al unei confederații sindicale reprezentative la nivel național, la invitația reprezentanților salariaților.

Toate aceste reguli vor trebui aplicate în intervalul 20 noiembrie-20 decembrie 2017. Nu sunt însă prevăzute și sancțiuni distincte pentru nerespectarea acestei obligații.

"Este o obligativitate impusă tuturor angajatorilor din România de a iniția negocieri colective pentru punerea în aplicare a OUG prin care sunt transferate contribuțiile sociale de la angajator la salariat. Toți angajatorii sunt obligați să inițieze, în perioada 20 noiembrie – 20 decembrie 2017, negocieri colective, „pentru punerea în aplicare a prevederilor OUG 79/2017”. Guvernul a transferat către angajatori și sindicate responsabilitatea de a găsi soluții pentru menținerea veniturilor în noile condiții de taxare a salariilor. Trebuie menționat însă că negocierile colective pot conduce la declanșarea conflictelor de muncă (grevelor), cu consecințe asupra stabilității economice și sociale", transmite Profit.ro casa de avocatură VP&Partners.

Avocații arată totodată că, în cadrul negocierilor colective având ca obiect stabilirea noilor salarii și doar limitat la acestea, este mărit rolul sindicatelor, în special al federațiilor și confederațiilor sindicale, care dobândesc dreptul să negocieze în unitățile în care nu există sindicat sau în care sindicatul este nereprezentativ.

Consiliul Național al IMM reacționează după informația Profit.ro privind regulile pentru angajatori: actul a fost adoptat total netransparent, fără dialog!

viewscnt
Afla mai multe despre
contributii
angajator