Contribuția la buget a jocurilor de noroc s-a majorat cu aproape 50% în ultimii 5 ani

Contribuția la buget a jocurilor de noroc s-a majorat cu aproape 50% în ultimii 5 ani
scris 3 aug 2019

Contribuția la buget a sălilor de jocuri de noroc, din spații reale sau virtuale, s-a majorat în decursul ultumilor 5 ani cu aproape 50%, ajungând la circa 3,5 miliarde de lei.

De ce este important: Prin OUG 114/2018, Guvernul a stabilit că, începând cu 1 ianuarie 2019, organizatorii de jocuri de noroc online au obligația de a plăti o taxă lunară reprezentând 2%, calculată la totalul taxelor de participare încasate lunar. Organizatorii de jocuri de norc plătesc însă taxe anuale de licențiere, care pornesc de la câteva mii de euro și ajung la sute de mii de euro, în cazul jocurilor online, sau la milioane de lei, în cazul loteriilor, iar în plus, mai trebuie achitate taxa de viciu sau taxe administrative și de eliberare a licenței. La acestea se adaugă impozitele și contribuțiile plătite la buget petru veniturile companiilor și angajațiilor acestora, precum și impozitele reținute pentru câștigurile participanților.

Modificare fiscală: Firmele își pot deconta mai mult din cifra de afaceri drept cheltuieli cu sponsorizarea CITEȘTE ȘI Modificare fiscală: Firmele își pot deconta mai mult din cifra de afaceri drept cheltuieli cu sponsorizarea

Potrivit datelor oficiale, aportul fiscal-bugetar al sălilor de jocuri de noroc care activează pe teritoriul României a crescut constant în ultimii cinci ani, astfel încât acest aport a fost cu 47,20% mai mare în 2018 față de 2014, crescând nominal de la 2,34 miliarde de lei la 3,45 miliarde de lei. 

Cea mai mare creștere a fost înregistrată în 2018, când plățile la buget au crescut cu 367 milioane lei față de 2017.    

Contribuția la buget a jocurilor de noroc s-a majorat cu aproape 50% în ultimii 5 ani

Noi sectoare din industrie solicită facilitățile acordate firmelor din construcții. Finanțele invocă deficitul bugetar și se tem de noi revendicări CITEȘTE ȘI Noi sectoare din industrie solicită facilitățile acordate firmelor din construcții. Finanțele invocă deficitul bugetar și se tem de noi revendicări

În cadrul acestor plăți, taxele aferente au înregistrat, de asemenea, o creștere semnificativă, respectiv de la 752 milioane lei în 2014 au ajuns la 1,25 miliarde în 2015, iar în 2018 s-au apropiat de 1,5 miliarde lei. În primele 4 luni din acest an, taxele colectate au reprezentat 512 milioane lei.

Contribuția la buget a jocurilor de noroc s-a majorat cu aproape 50% în ultimii 5 ani

Pe fondul creșterii contribuției la buget a jocurilor de noroc, după cum a relatat Profit.ro, autoritățile încearcă să direcționeze o parte mai mare din aceste sume către alte domenii, având în vedere că o cotă 2% din sumele colectate la bugetul de stat de la operatorii din domeniul jocurilor de noroc este direcționată anual către Fondul cinematografic pentru încurajarea și susținerea industriei cinematografice.

viewscnt
Afla mai multe despre
jocuri
noroc
buget
taxe
venit
contributie
buget
aport
fiscal