Costul orar al forței de muncă a crescut

Costul orar al forței de muncă a crescut
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 iun 2020

Costul orar al forței de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o rată de creștere de 2,33% față de trimestrul precedent și de 10,20% față de același trimestru al anului anterior, potrivit datelor anunțate joi de Institutul Național de Statistică (INS).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”În trimestrul I 2020 costul orar al forței de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o rată de creștere de 2,33% față de trimestrul precedent și de 10,20% față de același trimestru al anului anterior”, arată INS.

În trimestrul I din acets an, comparativ cu trimestrul IV 2019, costul orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a scăzut în majoritatea activităților economice comparativ cu trimestrul precedent. Cele mai semnificative scăderi ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-6,98%), industria extractivă (-3,44%), tranzacții imobiliare (-3,25%), scrie News.ro.

ULTIMA ORĂ Parlamentul respinge ordonanța prin care Guvernul a amânat dublarea alocației pentru copii CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Parlamentul respinge ordonanța prin care Guvernul a amânat dublarea alocației pentru copii

Față de trimestrul IV 2019, cele mai mari creșteri ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au înregistrat în activități de spectacole, culturale și recreative (11,30%), învățământ (5,77%), activități de servicii administrative și activități de servicii suport (4,70%), respectiv comerț cu ridicata și cu amănuntul; repararea autovehiculelor și motocicletelor (3,75%).

Față de trimestrul anterior, creșterea componentei cheltuielilor directe (salariale) cu forța de muncă a fost de 2,32%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) de 2,50%.

Creșterile costului orar al forței de muncă față de trimestrul precedent au fost influențate și de întreruperea activității în contextul Covid-19, prin diminuarea timpului efectiv lucrat.

În trimestrul I 2020, comparativ cu trimestrul I 2019, costul orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în toate activitățile economice. Cele mai mari creșteri ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în activități de spectacole, culturale și recreative (13,85%), producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (12,67%), transport și depozitare (12,39%) și activități de servicii administrative și activități de servicii suport (11,06%).

Cele mai mici creșteri ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au înregistrat înactivități profesionale, științifice și tehnice (2,96%), învățământ (3,59%), respectiv sănătate și asistență socială (3,77%).

Creșterea față de același trimestru al anului precedent pentru componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forța de muncă a fost de 10,12%, iar pentru componenta cheltuielilor indirecte (non-salariale) de 11,86%.

Creșterile costului orar al forței de muncă față de trimestrul corespunzător al anului precedent (dar și față de trimestrul precedent) au fost influențate și de întreruperea activității în contextul Covid-19, prin diminuarea timpului efectiv lucrat, dar și de compensarea cheltuielilor cu forța de muncă aferente timpului nelucrat din luna martie, începând cu declararea stării de urgență, în conformitate cu prevederile legislației naționale învigoare.

Decizie CJUE: Firmele trebuie să respecte cerințele de regularizare a TVA la achizițiile interne chiar dacă furnizorul și-a încetat activitatea în țară CITEȘTE ȘI Decizie CJUE: Firmele trebuie să respecte cerințele de regularizare a TVA la achizițiile interne chiar dacă furnizorul și-a încetat activitatea în țară

Indicele trimestrial al costului orar al forței de muncă este un indicator pe termen scurt care permite evaluarea tendințelor costurilor orare suportate de angajator cu forța de muncă salariată.

”În contextul situației cauzate de pandemia COVID-19, datele statistice infra-anuale pot prezenta un grad de fiabilitate, acuratețe, completitudine și comparabilitate mai redus, ca rezultat al dificultăților apărute în urma aplicării măsurilor economico-sociale determinate de instituirea stării de urgență pe întreg teritoriul României. Aceste dificultăți au fost determinate, în principal, de accesul dificil la documentele financiar-contabile, cauzat de închiderea de cele mai multe ori subită a anumitor unități economico-sociale, de nefinalizarea la timp a acestor documente, de relaxarea termenelor legale de depunere a documentelor fiscale la instituțiile cu atribuții în domeniu, de suspendarea temporară a activității unui număr semnificativ de unități economico-sociale sau chiar de încetarea activității unora dintre acestea. În costul orar al forței de muncă, respectiv în câștigul salarial mediu orarsunt cuprinse și sumele plătite salariaților pentru șomajul tehnic, în conformitate cu prevederile legale în vigoare. În plus, indicatorii sunt influențați de întreruperea activității în contextul Covid-19, prin diminuarea timpului efectiv lucrat”, se arată în comunicatul INS.

viewscnt
Afla mai multe despre
cost forta de munca
ins