CREDIDAM a plătit, în total, peste 70 de milioane de euro artiștilor români și străini

CREDIDAM a plătit, în total, peste 70 de milioane de euro artiștilor români și străini
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 sep 2018

Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți (CREDIDAM) a plătit, începând cu anul 1999, suma de 70 de milioane de euro artiștilor interpreți și executanți, atât din țară cât și din străinătate.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

CREDIDAM a împlinit săptămâna aceasta 22 de ani de existență, iar vineri au fost prezentate rezultatele financiare ale asociației și a fost discutată una dintre problemele majore cu care organismul de gestiune colectivă se confruntă în acest moment - impozitarea excesivă a artiștilor, scrie News.ro

„Sperăm ca până în 2019 să finalizăm lucrările la o nouă aplicație care va permite identificarea în timp real a problemelor din playlist-uri. De asemenea, la ora actuală, ne aflăm în plin proces de implementare a modificărilor aduse Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, de către Directiva 2014/26/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 26 februarie 2014,  privind gestiunea colectivă”, a declarat Ștefan Gheorghiu, director general al CREDIDAM.

ULTIMA ORĂ Salariul minim brut crește din ianuarie cu 150 de lei. România - cea mai mare creștere procentuală a salariului minim în ultimii 10 ani dintre statele europene CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Salariul minim brut crește din ianuarie cu 150 de lei. România - cea mai mare creștere procentuală a salariului minim în ultimii 10 ani dintre statele europene

El a făcut o scurtă trecere în revistă a rezultatelor financiare obținute de asociație, de la înființare și până în prezent: „Și anul acesta CREDIDAM și-a încheiat activitatea pe excedent. Din anul 1999 și până în 2018, CREDIDAM a plătit artiștilor români și străini, în total, peste 70 milioane de euro și a achitat impozite și taxe către stat de circa 29 milioane euro”.

Gheorghiu a mai spus că numărul membrilor a depășit 15.000, iar sumele repartizate artiștilor au crescut și ele - „fapt observat și în repartiția din iunie 2018 unde am avut o suma repartizată artiștilor români și străini de aproximativ 4,9 milioane euro, față de penultima repartiție, din decembrie 2017, unde suma a fost de aproximativ 4,5 milioane euro”.

Impozitare excesivă pentru artiștii români

Pe lângă rezultatele obținute în anul anterior, reprezentanții CREDIDAM au adus lămuriri cu privire la una dintre problemele presante cu care se confruntă în acest moment organizația și, implicit, artiștii interpreți.

Începând de anul acesta, artiștii români sunt nevoiți să suporte o nouă impozitare, respectiv TVA-ul aferent cotei de administrare reținute de OGC pentru remunerațiile cuvenite din drepturi de proprietate intelectuală.

„Dacă până în prezent TVA-ul se aplica doar sumelor colectate de la utilizatorii din piață, acum, prin HG 354/2018, Guvernul a complicat lucrurile și a creat o mare confuzie afirmând că nu se percepe TVA pe remunerațiile din sursa copie privată, dar se percepe la comisionul de administrare. Acest comision reprezintă taxa de administrarea reținută din remunerația datorată artiștilor, pentru funcționarea asociației, și nu trebuie să depășească un procent de 15% din remunerație conform Legii Nr. 8/1996. Așadar, prin aplicarea TVA-ului la comisionul de administrare se realizează o impozitare excesivă a artiștilor. Aceasta este o discriminare nejustificată în condițiile în care, Înalta Curte de Casație și Justiție, prin Decizia Nr. 48 din 2017, a declarat că organismele de gestiune colectivă nu sunt plătitoare de TVA prin activitatea pe care o desfășoară”, a explicat Ștefan Gheorghiu.

Modificarea Normelor de aplicare a Codului Fiscal pune în dificultate nu numai artiștii, ci și asociația care este nevoită să își asume plata TVA-ului din cota de adiministrare pentru utilizatorii care refuză achitarea lui.

„Prin această hotărâre s-a creat o situație haotică. În condițiile în care, până pe 25 mai 2018, TVA-ul se colecta de la utilizatori și se direcționa mai departe către statul român, acum mulți dintre aceștia refuză plata TVA-ului, invocând hotărârea Înaltei Curți de Casație și Justiție Nr. 48/2017. Pentru toate aceste societăți comerciale, CREDIDAM este nevoit să plătească TVA din cota de administrare, ceea ce ne generează probleme serioase din punct de vedere administrativ. În loc să investim în alte direcții care să ne ajute la dezvoltarea OGC-ului, momentan trebuie să ne asumăm și această plată.”, a subliniat Mihai Cernea, președintele CREDIDAM.

Parlamentul European a decis: artiștii vor fi remunerați echitabil pentru muzica difuzată pe Internet

La finalul conferinței, reprezentanții CREDIDAM au comunicat presei statusul campaniei „Fair Internet”, inițiată de organizațiile artiștilor din Europa cu scopul de a schimba legislația europeană, astfel încât artiștii interpreți sau executanți să fie plătiți pentru muzica vizualizată sau ascultată pe internet.

După o lungă perioadă de lobby pe lângă instituțiile europene, „Fair Internet” a obținut, pe 20 iunie 2018, votul Parlamentului European pentru introducerea unor noi prevederi legale care să le asigure artiștilor o remunerație echitabilă pentru toate modurile de exploatare a muncii lor, inclusiv pentru utilizările la cerere. Cu toate că Parlamentul European nu le asigură momentan artiștilor dreptul de a primi remunerații direct de la prestatorii de servicii care pun la dispoziția publicului conținutul lor creativ, acesta susține statele membre pentru implementarea unor astfel de mecanisme legale de remunerare.

CREDIDAM (Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți) este o asociație non-profit, înființată în 1996. Scopul asociației este de a colecta si repartiza banii cuveniți artiștilor interpreți români și străini, bani proveniți din difuzarea înregistrărilor comerciale de către posturile radio și TV, operatorii de cablu, cinematografe, hoteluri, restaurante, discoteci, organizatori de evenimente etc. CREDIDAM este singura organizație de gestiune colectivă pentru drepturile artiștilor interpreți din România care are relații cu organisme similare din străinătate, având încheiate 39 de acorduri bilaterale operaționale cu țări precum Austria, Belgia, Canada, Danemarca, Elveția, SUA, Spania, Marea Britanie, Franța și Olanda.

viewscnt
Afla mai multe despre
credidam
plati artisti