Direcția de combatere a fraudelor din ANAF va fi desființată. Inspectorii vor fi preluați în cadrul parchetelor - proiect aprobat de Senat

Direcția de combatere a fraudelor din ANAF va fi desființată. Inspectorii vor fi preluați în cadrul parchetelor - proiect aprobat de Senat
scris 17 sep 2019

Direcția de combatere a fraudelor din ANAF va fi desființată, iar inspectorii, în prezent detașați, vor fi transferați definitiv în cadrul parchetelor, pe posturi de specialiști, prevede un proiect de lege inițiat de Guvern și aprobat acum, în primă etapă, de Senat. Direcția de combatere a fraudelor din cadrul Antifraudei funcționează doar în vederea detașării inspectorilor antifraudă la parchete.

Proiectul de lege urmează să fie trimis acum către Camera Deputaților, cameră decizională.

Posturile devenite vacante prin preluarea la parchete a respectivilor inspectori vor rămâne la ANAF, în cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală, urmând ca această structură să le utilizeze, în funcție de nevoile proprii.

Inspectorii detașați de la Antifraudă, o direcție a ANAF, la parchete îi sprijină pe procurori, la cererea acestora, cu:

a) constatări tehnico-științifice, care constituie mijloace de probă, în condițiile legii;
b) investigații financiare în vederea indisponibilizării de bunuri;
c) orice alte verificări în materie fiscală dispuse de procuror.

ULTIMA ORĂ DOCUMENT Este avansată din nou închisoarea pentru impozit și contribuții nevirate la buget. Se scapă însă de închisoare în anumite condiții CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ DOCUMENT Este avansată din nou închisoarea pentru impozit și contribuții nevirate la buget. Se scapă însă de închisoare în anumite condiții

Începând cu data de 10 februarie 2014, au fost detașați la parchete, pe posturi de specialiști, 292 de inspectori antifraudă de la Direcția de combatere a fraudelor din cadrul Direcției generale antifraudă fiscală a ANAF, multora dintre aceștia încetându-le detașările ca urmare a expirării termenelor pentru care au fost dispuse.

"Întrucât legea reglementează faptul că aceștia funcționează exclusiv prin detașare la parchete, se impune identificarea unor soluții legislative de clarificarea a statutului lor profesional.   În plus, soluția actuală indisponibilizează în paralel două categorii de posturi: pe de o parte, posturile de inspectori antifraudă din cadrul Direcției de Combatere a Fraudelor, structură unde sunt numiți și, pe de altă parte, posturile de specialiști din cadrul parchetelor, pe care aceștia sunt detașați. Această situație poate conduce inclusiv la deficiențe de natură tehnică și managerială la nivelul Direcției de combatere a fraudelor, respectiv al parchetelor", potrivit Ministerului Justiției.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat în mai multe rânduri în trecut că dorește ca cei aproximativ 300 de inspectori fiscali detașați la parchete să revină în cadrul ANAF sau să rămână la parchete, astfel încât situația acestora să fie clarificată. 

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
antifrauda
parchet
frauda