DNA anunță finalizarea dosarului Microsoft și trimiterea în judecată a oamenilor de afaceri Dinu Pescariu și Claudiu Florică. Șapte foști miniștri scapă de acuzații

DNA anunță finalizarea dosarului Microsoft și trimiterea în judecată a oamenilor de afaceri Dinu Pescariu și Claudiu Florică. Șapte foști miniștri scapă de acuzații
scris 1 feb 2018

Oamenii de afaceri Dinu Pescariu și Claudiu Florică au fost trimiși în judecată, joi, de către procurorii Direcției Naționale Anticotupție (DNA) pentru spălare de bani. Totodată, DNA anunță finalizarea dosarului icrosoft și face bilanțul soluțiilor dispuse până în acest moment, anunțând că față de șapte foști miniștri s-a dispus clasarea clauzei.

DNA a anunțat, joi, că a dispus trimiterea în judecată a oamenilor de afaceri Dinu Pescariu și Claudiu Florică, reprezentanți ai societăților Profinet AG și Slytehrin Marketing Ltd, fiecare pentru săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor, scrie News.ro

Potrivit procurorilor, în perioada decembrie 2003 - octombrie 2004, reprezentanții Guvernului României (Nica Dan, în calitate de ministru al comunicațiilor și tehnologiei informației, Țicău Silvia Adriana, în calitate de secretar de stat la Ministerul Comunicațiilor și Tehnologiei Informației, respectiv de ministru al comunicațiilor și tehnologiei informației și Athanasiu Alexandru, în calitate de ministru al educației și cercetării), au inițiat și susținut proiectele Hotărârilor de Guvern nr.1473/11.12.2003, nr.470/01.04.2004 și nr.1778/21.10.2004, prin care s-a aprobat încheierea între Guvernul României și Fujitsu Siemens Computers a contractului comercial de închiriere de licențe nr. 0115RO/15.04.2004, referitor la produsele Microsoft, respectiv s-a aprobat extinderea contractului comercial de închiriere de licențe și pentru produsele educaționale Microsoft.

”În scopul de a favoriza Fujitsu Siemens Computers prin evitarea organizării unei licitații publice, în cuprinsul Hotărârilor de Guvern menționate s-a invocat, în mod nereal, calitatea acestei firme de unic distribuitor pentru licențele Microsoft. Extinderea contractului comercial de închiriere de licențe și pentru produsele educaționale Microsoft a fost aprobată prin Hotărârea de Guvern nr. 1778/21.10.2004 fără a exista un necesar fundamentat”, susțin procurorii.

Potrivit acestora, aprobarea încheierii între Guvernul României și Fujitsu Siemens Computers a contractului comercial de închiriere de licențe nr. 0115RO/15.04.2004, referitor la produsele Microsoft, precum și extinderea contractului comercial de închiriere de licențe și pentru produsele educaționale, s-au făcut cu încălcarea dispozițiilor legale privind achizițiile publice, invocându-se în mod nereal calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers pentru licențele Microsoft, iar de discount-ul acordat de firma Microsoft în considerarea Guvernului României a beneficiat Fujitsu Siemens Computers.

”Prin fapta reprezentanților Guvernului României, faptă care întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de abuz în serviciu (prescrisă), s-a cauzat, pe de o parte - un prejudiciu în valoare totală de 66.965.343,88 USD repercutat în patrimoniul Secretariatului General al Guvernului, respectiv Ministerului Comunicației și Tehnologiei Informației, iar pe de altă parte - un folos necuvenit, în același cuantum, în favoarea Fujitsu Siemens Computers”, mai spun procurorii.

Teodorovici: România are un regim fiscal foarte atractiv, principala problemă o reprezintă birocrația. Cetățenii trebuie să înțeleagă că statul trebuie să fie finanțat CITEȘTE ȘI Teodorovici: România are un regim fiscal foarte atractiv, principala problemă o reprezintă birocrația. Cetățenii trebuie să înțeleagă că statul trebuie să fie finanțat

Suma de 22.787.515 USD, reprezentând o parte (aproximativ o treime) din folosul necuvenit obținut din infracțiunea de abuz în serviciu de către Fujitsu Siemens Computers, a făcut obiectul infracțiunii de spălare de bani.

”Concret, în vederea disimulării originii ilicite a sumei de 22.787.515 USD, a fost încheiat un contract de consultanță fictiv între Fujitsu Siemens Computers și Profinet AG. În baza acestui contract, au fost transferate în contul Profinet AG, suma de 15.553.878,86 USD la data de 11.05.2004 și suma de 7.233.510,86 USD la data de 30.11.2004”, mai spun procurorii.

În rechizitoriu, aceștia rețin și faptul că, în perioada mai – decembrie 2014, ”prin subcontractarea succesivă în mod fictiv a unor servicii de consultanță, sumele de bani au tranzitat o serie de conturi ale unor firme off-shore (Slytehrin Marketing Ltd, Zonko Overseas Ltd)”.

”Persoanele implicate în operațiunile privind disimularea originii ilicite a sumei totale de 22.787.515 USD, reprezentând o parte din folosul patrimonial necuvenit obținut din infracțiunea de abuz în serviciu de către Fujitsu Siemens Computers, au fost inculpații Florică Claudiu Ionuț și Pescariu Dinu Mihail, acesta din urmă fiind și beneficiarul final al unei părți din această sumă. Prin contribuția la înființarea firmelor offshore Profinet AG și Slytehrin Marketing Ltd, precum și la încheierea contractelor fictive de prestări servicii dintre Fujitsu Siemens Computers și Profinet AG, respectiv dintre Profinet AG și Slytehrin Marketing Ltd, inculpații au contribuit la/au dispus realizarea transferurilor bancare menționate, care nu s-ar fi putut realiza în lipsa acestor elemente”, se mai arată în rechizitoriu.

Procurorii au anunțat că au dispus sechestru asupra sumelor de bani aparținând lui Dinu Pescariu, dar și că dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București.

Totodată, procurorii anunță că au finalizat dosarul Microsoft și fac un bilanț al soluțiilor dispuse în toate dosarele disjunse din această cauză.

”În cauza respectivă, constituită ca urmare a unei sesizări a Corpului de control al primului – ministru, rezultau indicii cu privire la încheierea, în data de 15.04.2004, în condiții nelegale, a unui contract de închiriere licențe IT și ulterior a actelor adiționale la acest contract, precum și a contractelor aferente derulării Programul „Sistem Educațional Informatizat” (SEI). Ulterior, complexitatea cauzei (volumul mare de informații, perioada mare de timp în care s-au comis infracțiunile, numărul de persoane implicate, etc.) a impus disjungerea dosarului respectiv în mai multe cauze”, precizează procurorii.

Într-unul dintre dosare, la data de 24 martie 2015, s-a dispus trimiterea în judecată a mai multor persoane: Gheorghe Ștefan, la data faptelor primar al municipiului Piatra Neamț, Cocoș Dorin, Sandu Gabriel, ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale (MCSI) în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență și a lui Dumitru Nicolae, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență în formă continuată (două acte materiale).

Cei patru au săvârșit faptele menționate mai sus în contextul încheierii, în anul 2009, a unui contract de închiriere licențe Microsoft cu opțiune de cumpărare. În această cauză, la data de 03 octombrie 2016, Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus pedepse de până la 6 ani închisoare.

În cel de-al doilea dosar, la data de 27 septembrie 2017, s-a dispus trimiterea în judecată, lui Sandu Gabriel (aflat în executarea unei pedepse privative de libertate) la data faptei ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale, pentru infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, Florică Claudiu Ionuț, la data faptelor reprezentant al D.Con-Net AG, cercetat sub control judiciar pentru instigare la abuz în serviciu și spălare a banilor (2 fapte), Dinu Pescariu, la data faptelor reprezentant al D.Con-Net AG, cercetat sub control judiciar pentru instigare la abuz în serviciu și spălare a banilor, Tatomir Călin, la data faptelor director general Microsoft România SRL, cercetat sub control judiciar pentru complicitate la abuz în serviciu și spălarea banilor.

”Faptele reținute în sarcina acestora au fost comise în cursul anului 2009, în contextul organizării licitației ce avut ca urmare încheierea de către Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale și firma D.Con.Net AG a contractului de închiriere licențe Microsoft (în anul 2009, a unui contract de închiriere licențe Microsoft cu opțiune de cumpărare)”, mai spun procurorii.

Dosarul se află în curs de judecare la Înalta Curte de Casație și Justiție, în acest moment, cei patru inculpați beneficiind de prezumția de nevinovăție.

În al treilea dosar, la data de 12 septembrie 2017, s-a dispus trimiterea în judecată a lui Vreme Valerian, la data faptelor ministru al Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu.

”În această cauză, cercetările au vizat condițiile în care, în perioada septembrie 2010 – februarie 2012, a fost încheiat un contract ce avea ca obiect închirierea, pe o durată de 16 luni și 13 zile, cu opțiunea de cumpărare, a drepturilor neexclusive de utilizare a produselor software Microsoft în școli”, mai spus procurorii.

Dosarul se află în curs de judecare la Înalta Curte de Casație și Justiție, inculpatul beneficiind de prezumția de nevinovăție.

Aceștia au anunțat că față de șapte foști miniștri s-a dispus clasare clauzei. Cei șapte sunt Daniel Funeriu, Ecaterian Andronescu, Alexandru Athanasiu, foști miniștrii ai Educației, Dan Nica, fost ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei, Țicău Silvia Adriana, ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației în perioada iulie-decembrie 2004, Tănăsescu Mihai-Nicolae, ministru al Finanțelor Publice în perioada 2000-2004 și Mihăilescu Petru Șerban, ministru coordonator al SGG în perioada decembrie 2000 – octombrie 2003.

Procurorii anunță că, referitor la ”împrejurarea că față de unele fapte s-a dispus efectuarea urmăririi penale in personam după împlinirea termenului de prescripție, dar și cu privire la alte aspecte legate de modul de efectuare/neefectuare a unor acte, la data de 17 iulie 2017, procurorul șef al DNA a solicitat Inspecției Judiciare să facă verificări sub aspectul respectării normelor de procedură penală de către procurorul de caz care a instrumentat inițial această cauză, pentru a se stabili dacă au fost sau nu săvârșite abateri disciplinare”.

viewscnt
Afla mai multe despre
dna
microsoft
dinu pescariu
claudiu florica