Deloitte explică: Când intervine prima plată a contribuțiilor de asigurări după ce depunerea Declarației 600 a fost amânată

Deloitte explică: Când intervine prima plată a contribuțiilor de asigurări după ce depunerea Declarației 600 a fost amânată
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 feb 2018

Prin emiterea ordonanței de urgență din 31 ianuarie, Guvernul a amânat depunerea Declarației 600 până pe 15 aprilie, motivul principal fiind, așa cum reiese din anunțurile oficiale, simplificarea procedurii de declarare. Guvernul a amânat depunerea, dar nu a modificat și data de 25 martie privind prima plată trimestrială a contribuțiilor de asigurări sociale, astfel că Fiscul nu poate emite deciziile de impunere fără declarația contribuabilului, caz în care contribuabilul nu are nicio obligație de plată.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Guvernul nu a adus cu acest prilej modificări OUG 79/2017, actul normativ care modifică pe fond obligațiile privind contribuțiile de asigurări sociale. În aceste condiții, celelalte obligații privind categoriile de venituri pentru care se datorează contribuțiile, cotele și baza de calcul rămân aceleași. Diferența este că acum contribuabilii au la dispoziție cel puțin două luni pentru aprofundarea subiectului și ca să determine dacă trebuie să depună sau nu declarația 600", arată Radu Derscariu, Director Deloitte România.

În ceea ce privește momentul în care intervine plata obligațiilor, OUG 79/2017 prevede că sunt efectuate plăți trimestriale anticipate. Astfel, primul termen ar fi 25 martie, dar aceeași OUG stabilește că debitul se instituie odată cu emiterea deciziei de impunere de către ANAF,  în baza declarației contribuabilului.

EXCLUSIV Fiscul cere 100 milioane lei de la peste 300.000 de români, printre care avocați și contabili. Un nou val de decizii de impunere, așteptat și în acest an CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Fiscul cere 100 milioane lei de la peste 300.000 de români, printre care avocați și contabili. Un nou val de decizii de impunere, așteptat și în acest an

Or, atâta timp cât termenul pentru depunerea declarației a fost prorogat până pe 15 aprilie, este evident că ANAF nu va primi declarațiile până pe 25 martie și, implicit, nu va avea pe baza a ce să emită deciziile de impunere. În cazul celor circa 20.000 de persoane care au depus D600, rămâne de văzut cum va proceda autoritatea și dacă va emite deciziile de impunere.

În concluzie, termenul de plată devine scadent doar după instituirea debitului de către ANAF, în caz contrar, respectiv dacă nu primește decizia de impunere, persoana fizică nu are nicio obligație de plată. Rămâne deschisă întrebarea privind numărul de plăți. În acest moment, suma minimă datorată (2.280 lei anual pentru cei care datorează doar CASS și 7.960 lei pentru cei care datorează CAS și CASS) se distribuie în patru tranșe. Din moment ce prima plată nu va mai fi pe 25 martie, probabil se vor face plăți în 3 tranșe sau mai puține.

viewscnt
Afla mai multe despre
declaratia
taxe