DNA: "Atenție" de peste 2 milioane euro din Austria către Sebastian Vlădescu pentru a interveni pe lângă ministrul Transporturilor

DNA: "Atenție" de peste 2 milioane euro din Austria către Sebastian Vlădescu pentru a interveni pe lângă ministrul Transporturilor
scris 15 mar 2019

Reprezentantul unei firme austrice a încheiat cu Direcția Națională Anticorupție (DNA) un acord de recunoaștere a vinovăției, în care a precizat că i-a dat peste 2,1 milioane de euro fostului ministru de Finanțe Sebastian Vlădescu pentru a interveni pe lângă ministrul Transporturilor pentru plata lucrărilor la tronsonul de cale ferată București – Constanța. Același om de afaceri a dat peste 1,1 milioane de euro secretarului de stat din Ministerul Transporturilor Constantin Dascălu.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu Hornegger Josef, la data faptelor reprezentant al unei companii austriece, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de complicitate la dare de mită (2 fapte) și complicitate la cumpărare de influență, scrie News.ro.

EXCLUSIV Cum vrea Guvernul să modifice taxa pe activele bancare. Ultima variantă discutată - surse CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Cum vrea Guvernul să modifice taxa pe activele bancare. Ultima variantă discutată - surse

”În perioada 2005-2014, oficiali români sau persoane cu influență asupra acestora ar fi primit, de la o companie austriacă, în baza unor înțelegeri, aproximativ 20 de milioane de euro pentru ca, în schimbul acestor sume, să se asigure încheierea contractelor și plata facturilor pentru reabilitarea unor tronsoane de cale ferată, precum și plata TVA restante pentru reabilitarea unei alte linii de cale ferată care fusese deja realizată de aceeași companie. Banii încasați ilegal reprezentau procente din valoarea fiecărei plăți făcute de statul român și erau achitați succesiv, pe măsură ce compania constructoare încasa, la rândul ei, contravaloarea lucrărilor efectuate, de la statul român (respectiv de la Compania Națională de Căi Ferate “CFR“ – S.A. - C.N.C.F.R.)”, a reținut DNA în acordul de recunoaștere.

Concret, în perioada 2009-2013, Hornegger Josef, directorul reprezentanței din România a companiei austriece, a contribuit la negocierea și plata unui comision de 10% din valoarea sumelor încasate de la compania feroviară, către oficialii români implicați în deblocarea plăților sau care le puteau influența.

”Ca urmare a acestor demersuri, Hornegger Josef a contribuit la remiterea, cu titlu de mită, a mai multor sume de bani unor oficiali din cadrul Ministerelor de Finanțe și Transporturi, după cum urmează: suma totală de  1.114.000 euro a fost dată inculpatului Dascălu Constantin, pentru ca acesta să își îndeplinească atribuțiile de serviciu de secretar de stat în Ministerul Transporturilor în așa fel încât să asigure, pe de o parte, finanțarea necesară plății facturilor aferente lucrărilor efectuate la tronsonul de cale ferată București-Constanța și, pe de altă parte, finanțarea necesară plății TVA restante de la lucrările efectuate la tronsonul București –Câmpina; suma totală de 65.000 euro a fost remisă fostului ministru de Finanțe, Vlădescu Sebastian,  în același scop; suma totală de 2.117.000 euro a ajuns tot la inculpatul Vlădescu Sebastian, care ar fi urmat să își exercite influența pe care a pretins că o avea asupra ministrului transporturilor pentru a-l determina să asigure finanțarea necesară plății facturilor aferente lucrărilor efectuate la tronsonul de cale ferată București-Constanța”, a mai transmis DNA.

Potrivit procurorilor, în schimbul contribuției sale la săvârșirea faptelor de corupție, inculpatul a obținut, de la compania pe care o reprezenta, suma de 1.100.000 euro, prin intermediul unei firme off shore.

”Prin prezentul acord, s-a solicitat instanței de judecată confiscarea sumei sus menționate, iar în cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unui imobil ce aparține inculpatului Hornegger Josef. De asemenea, aceeași măsură a fost dispusă și asupra a 45 de părți sociale pe care inculpatul le deține în cadrul a două firme”, a mai transmis DNA.

Hornegger Josef a fost condamnat la 3 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere. Dosarul de urmărire penală privind pe inculpatul Hornegger Josef, împreună cu acordul  de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul București.

DNA anunță că, în continuare se desfășoară acte de urmărire penală față de inculpații Vlădescu Sebastian (care, la data unora dintre fapte, a deținut funcția de ministru al Finanțelor Publice), Costea Mircea-Ionuț, fost angajat al Ministerului Finanțelor, Mititelu Mihaela, la data faptelor persoană apropiată de conducerea C.N. C.F.R., Dascălu Constantin, secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor și Boureanu Cristian-Alexandru, la data faptelor deputat în Parlamentul României pentru faptele descrise în comunicatele mediatizate anterior.

viewscnt
Afla mai multe despre
dna
sebastian vlădescu