DNA: Claudiu Florică și Dinu Pescariu, puși sub control judiciar. Pentru Gabriel Sandu se solicită președintelui avizarea urmăririi

DNA: Claudiu Florică și Dinu Pescariu, puși sub control judiciar. Pentru Gabriel Sandu se solicită președintelui avizarea urmăririi
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 apr 2017

Claudiu Florică și Dinu Pescariu sunt acuzați de instigare la abuz în serviciu și puși sub control judiciar, într-un dosar în care sunt acuzați că i-ar fi dat aproape 2,2 milioane de euro fostului ministru al Comunicațiilor Gabriel Sandu pentru ca firma lor să câștige la licitație, în 2009, un contract de închiriere de licențe software. În același dosar, DNA cere președintelui aviz de începere a urmăririi penale a lui Gabriel Sandu, pentru abuz în serviciu.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Direcția Națională Anticorupție a anunțat, luni, că a fost pusă în mișcare acțiunea penală și s-a luat măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, începând din 10 aprilie, față de Claudiu Ionuț Florică și Dinu Mihail Pescariu, reprezentanți ai firmei D.Con-Net AG, pentru instigare la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, scrie News.ro.

În același dosar au fost puși sub acuzare Ion Adrian Stănescu, fost consilier asistent la Direcția generală pentru politici și programe în domeniul societății informaționale din cadrul Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale (MCSI) și Andrei Săvulescu, fost director general la Direcția pentru politici și programe în domeniul societății informaționale din MCSI, ambii pentru acuzația de abuz în serviciu, precum și Călin Tatomir, director general al Microsoft România la data faptelor, pentru complicitate la abuz în serviciu.

De asemenea, procurorul-șef al DNA a transmis procurorului general al Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție cererea și referatul în vederea sesizării președintelui, pentru solicitarea avizului necesar urmăririi penale a fostului ministru al Comunicațiilor Gabriel Sandu, pentru infracțiunea de abuz în serviciu.

Potrivit procurorilor, în contextul în care, în aprilie 2009, expira contractul comercial de închiriere licențe Microsoft ce fusese încheiat în 15 aprilie 2004, Gabriel Sandu, atunci ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale, a ales varianta încheierii unui nou contract de închiriere software, fapt care nu se putea realiza decât prin organizarea unei licitații publice.

În acest context, Dinu Pescariu și Claudiu Florică, în calitate de reprezentanți ai firmei D.Con.Net AG, pentru a fi favorizați în câștigarea licitației publice, prin intermediul unui om de afaceri, au luat legătura cu Gabriel Sandu, căruia i-ar fi plătit în acest scop 2.196.035 de euro. DNA precizează că, pentru aceste fapte, în 24 martie 2016 au fost condamnați, de instanța supremă, omul de afaceri Dorin Cocoș și Gabriel Sandu, ambii acuzați de trafic de influență.

„În urma înțelegerii avute de Pescariu Dinu Mihail și Florică Claudiu Ionuț cu ministrul Sandu Gabriel, acesta din urmă a aprobat documentația de atribuire aferentă procedurii de licitație deschisă, inițiată pentru «Achiziționarea dreptului de utilizare de produse software prin închiriere cu opțiune de cumpărare». Documentația care a stat la baza licitației (referat de necesitate și caiet de sarcini) conținea condiții restrictive nejustificate de participare la licitația organizată de către MCSI, fiind favorizată în acest mod D.Con-Net AG, în calitate de lider al unei asocieri din pare făcea parte și firma Dim Soft SRL”, au scris procurorii în ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale.

EXCLUSIV Noul șef al Fiscului transmite firmelor: Termenul de modificare a domiciliului fiscal va fi respectat, altfel angajații ANAF riscă sancțiuni CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Noul șef al Fiscului transmite firmelor: Termenul de modificare a domiciliului fiscal va fi respectat, altfel angajații ANAF riscă sancțiuni

Anchetatorii susțin că în acest fel au fost impuse condiții conform cărora participante la licitație puteau să fie doar firme care avuseseră încheiate contracte de un anumit tip și peste o anumită valoare și care să fi fost executate în România în ultimii trei ani, „condiții ce erau îndeplinite de o singură societate din lume, respectiv Dim Soft SRL”.

Procurorii susțin că, pentru stabilirea condițiilor restrictive de participare la licitație prin care să fie favorizată asocierea D.Con-Net AG din care făcea parte firma Dim Soft SRL, Claudiu Florică a avut mai multe întâlniri cu Gabriel Sandu, în care i-a transmis acele condiții restrictive care să fie inserate în caietul de sarcini.

„Documentația de atribuire aferentă procedurii de licitație deschisă a fost întocmită și avizată de către funcționarii din cadrul MCSI, și anume Stănescu Ion Adrian și Săvulescu Andrei. Concret, la elaborarea, avizarea și aprobarea documentației de atribuire a contractului finanțat din bani publici, inculpații Stănescu Ion Adrian, Săvulescu Andrei și numitul Sandu Gabriel au încălcat dispoziții din OUG nr.34/2006 (actual din Legea nr.98/2016 privind achizițiile publice), precum și dispoziții din OG nr.119/1999, privind controlul intern și controlul financiar preventiv”, au mai arătat procurorii.

Aceștia susțin că în favorizarea D.Con-Net AG la câștigarea licitației s-a implicat și Călin Tatomir, directorul general Microsoft România la acel moment, prin cooptarea firmei Dim Soft SRL în cadrul asociației de firme care urma să participe și să câștige licitația publică. Acesta ar fi contribuit și la stabilirea acelor condiții restrictive pe care să le îndeplinească doar firma cooptată de el în cadrul asocierii.

„Sprijinul acordat de către Tatomir Călin D.Con-Net AG, în calitate de lider al asocierii, a rezultat și din faptul că acesta a refuzat să transmită către un alt potențial participant la licitație, o scrisoare de confirmare din partea producătorului privind acordul acestuia pentru livrarea orelor de consultanță și suport (aceasta fiind una dintre cerințele restrictive impuse în documentația de atribuire)”, potrivit procurorilor.

În urma câștigării licitației publice, pe 9 septembrie 2009 a fost încheiat contractul de furnizare de produse dintre MCSI și consorțiul D-Con.Net AG, în calitate de lider al asocierii, din care făcea parte și Dim Soft SRL. Valoarea totală a contractului reprezentând suma ce trebuia plătită de minister este  de 90.182.344,76 euro, iar plățile au fost efectuate conform graficului convenit prin contract.

„Furnizorul de licențe a facturat către SC DIM SOFT SRL, membră a asocierii care a câștigat licitația, doar 38.786.000 euro, reprezentând prețul licențelor cu discount, reducere aplicată în considerarea Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale. Liderul asocierii, D.Con-Net AG, a refacturat însă către Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale suma de 90.182.344,76 euro”, au precizat procurorii.

Prejudiciul produs este de 51.396.344,76 euro și reprezintă diferența dintre suma plătită de MCSI (90.182.344,76 euro) și suma care a fost facturată de către furnizorul de licențe către SC Dim Soft SRL (38.786.000 de euro). Persoanele care ar fi contribuit la producerea acestui prejudiciu sunt Adrian Stănescu, Andrei Săvulescu, Gabriel Sandu, Claudiu Florică, Dinu Pescariu și Călin Tatomir, susțin anchetatorii.

Autoritățile române au descoperit doar un lot de miere franțuzească neconformă, după controalele privind dublul standard în calitatea produselor vândute în estul și vestul Europei CITEȘTE ȘI Autoritățile române au descoperit doar un lot de miere franțuzească neconformă, după controalele privind dublul standard în calitatea produselor vândute în estul și vestul Europei

Procurorii le-au adus la cunoștință, luni, lui Stănescu, Săvulescu, Florică, Pescariu și Tatomir calitatea procesuală și acuzațiile din acest dosar.

În perioada în care sunt sub control judiciar, inculpații au interdicție să părăsească țara și să comunice cu persoane indicate de procurori. Aceștia sunt obligați să meargă la Poliție în zilele stabilite prin programul de supraveghere și sunt obligați să meargă la DNA sau la instanță de fiecare dată când sunt chemați.

Claudiu Florică, fostul șef al companiei Fujitsu în România, este pus sub acuzare din 21 noiembrie 2016 în dosarul "Microsoft 2”, pentru complicitate la abuz în serviciu privind încheierea și derularea contractelor pentru licențe IT cu ministere.

Tot în noiembrie 2016 au mai fost puși sub acuzare Silviu Hotăran și Ovidiu Artopolescu, foști directori ai companiei Microsoft, pentru complicitate la abuz în serviciu.

În aceeași zi, DNA a cerut aviz de la Camera Deputaților pentru urmărirea penală a deputatului PSD Eugen Bejinariu, acesta fiind suspectat, în dosarul „Microsoft 2”, de abuz în serviciu. Cererea DNA în cazul deputatului Bejinariu este în prezent la Comisia juridică a Camerei Deputaților.

În 12 decembrie 2016 au fost puși sub acuzare foștii miniștrii Dan Nica, Alexandru Athanasiu și Adriana Țicău, în cazul lui Nica și Athanasiu fiind luată atunci măsura controlului judiciar.

Dosarul “Microsoft 2” este desprins din cauza în care, în 3 septembrie 2016, au fost condamnați definitiv fostul primar al municipiului Piatra Neamț Gheorghe Ștefan la șase ani de închisoare, fostul ministru al Comunicațiilor Gabriel Sandu la trei ani, pe Dorin Cocoș și Nicolae Dumitru la doi ani și patru luni de închisoare cu executare. În primul dosar „Microsoft”, Claudiu Florică și Dinu Pescariu sunt martori denunțători.

Potrivit procurorilor, Dorin Cocoș ar fi pretins și primit nouă milioane de euro de la Claudiu Florică și Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, atunci ministru al Dezvoltării Regionale și vicepreședinte PDL, să asigure firmelor susținute de Claudiu Florică încheierea și derularea contractului de licențiere Microsoft cu Ministerul Comunicațiilor. 

viewscnt
Afla mai multe despre
dna
dinu pescariu
claudiu florica
gabriel sandu