DOCUMENT - Contribuția la pensiile obligatorii din Pilonul II crește abia în 2024, la 4,75%. Administratorii Pilon II cereau o creștere în două etape, la 4,25% în 2023 și la 4,75% în 2024

DOCUMENT - Contribuția la pensiile obligatorii din Pilonul II crește abia în 2024, la 4,75%. Administratorii Pilon II cereau o creștere în două etape, la 4,25% în 2023 și la 4,75% în 2024
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 iun 2022

Contribuțiile virate în conturile pe care angajații le au la fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II) vor urca începând cu 1 ianuarie 2024, de la 3,75%, cât este în prezent, la 4,75%, în baza unei ordonanțe anunțate anterior de Profit.ro și adoptate acum și de Parlament, după Guvern. Creșterea este prevăzută în programul de guvernare și în Planul Național de Reziliență și Redresare (PNRR), 2024 fiind termenul limită, însă administratorii de pensii private au solicitat Guvernului ca majorarea să aibă loc etapizat, parțial în 2023 și parțial în 2024. Varianta aleasă acum presupune amânarea pe cât posibil a creșterii contribuției, care ar avea impact financiar asupra bugetului statului.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Profit.ro a anunțat în februarie că o creștere a contribuției la Pilonul 2 de pensii etapizată, în doi pași, la 4,25% în 2023 și la 4,75% în 2024, a fost pusă pe masa Guvernului de către administratorii de pensii private, într-o discuție cu premierul Nicole Ciucă, concomitent cu o creștere substanțială a deductibilității pensiilor facultative (Pilonul 3).

Ce costuri presupun investițiile în acțiuni din SUA ca Tesla sau Apple, din România? Atenție la alegerea brokerului: comision zero nu înseamnă gratis! CITEȘTE ȘI Ce costuri presupun investițiile în acțiuni din SUA ca Tesla sau Apple, din România? Atenție la alegerea brokerului: comision zero nu înseamnă gratis!

"Obiectul de reglementare al proiectului de act normativ îl constituie majorarea, începând cu 1 ianuarie 2024, a contribuțiilor la fondurile private de pensii de la 3,75% la 4,75%. Atât în Planul Național de Reziliență și Redresare - PNRR, cât și în Programul de Guvernare este prevăzută măsura care vizează creșterea contribuțiilor pentru Pilonul II de pensii cu un punct procentual de la 3,75%, cât este în prezent până la 4,75% în 2024", prevede documentul.

Documentul este pus la dispoziție de Profit.ro aici

De ce este important: Pensiile din Pilonul II sunt pensii obligatorii, dar administrate privat, nu opționale cum sunt cele din Pilonul III. Statul ne obligă să cotizăm la pensiile din Pilonul II, așa cum ne obligă să cotizăm la sistemul public de pensii, Pilonul I. Astfel, statul reține din salariul unui angajat o contribuție de 25% (CAS) pentru Pilonul I, sistemul public de pensii, însă 3,75 puncte procentuale (3,75% din salariul brut) din această sumă este redirecționată la Pilonul II de pensii, unde fiecare angajat are un cont în care contribuțiile se acumulează. Administratorii de pensii Pilon II (percep comisioane pentru această administrare) investesc banii pentru a aduce randamente cât mai bune.

7 zile, 7 nopți și 7 experiențe de trăit în Malta, Insula Mierii CITEȘTE ȘI 7 zile, 7 nopți și 7 experiențe de trăit în Malta, Insula Mierii

De asemenea important: Întrucât contribuția la Pilonul II este redirecționată din contribuția angajatului la Pilonul I, creșterea cotei pentru Pilonul II va lăsa un deficit mai mare la Pilonul I. Deficitul la sistemului public de pensii, acoperit prin subvenție de la bugetul de stat, este programat pentru acest an la 13,47 miliarde lei, determinat în mare parte de viramentele de la Pilonul I la Pilonul II, de 11,08 miliarde lei. Dacă procentajul ar fi fost majorat din 2022 la 4,75%, ar fi urcat viramentele în acest an cu circa 3 miliarde de lei. Sumele prevăzute în bugetul aprobat pentru anul 2022 vor fi diferite pentru anul 2024.

Administratorii prezenți pe Pilonul 2 și Pilonul 3 gestionează active de 19 miliarde de euro pentru mai mult de 8 milioane de clienți.

Bugetul de pensii

Bugetul asigurărilor sociale estimează cheltuieli de 99,7 miliarde lei în 2022 (+9,9%), din care 99,56 miliarde lei pentru sistemul public de pensii, potrivit proiectului legii asigurărilor sociale, prezentat de guvern. Fondurile necesare vin 86,4% din contribuții de asigurări, 0,1% din venituri nefiscale și 13,5% din subvenții de la bugetul de stat, suma aceasta din urmă fiind de 13,47 miliarde lei, în creștere cu 1,3%. Suma redirecționată de la bugetul de asigurări sociale (Pilonul I) către pensiile obligatorii Pilon II se va situa la 11,08 miliarde de lei anul următor, în urcare cu 11%.

Pentru anul 2022, din totalul veniturilor bugetare estimate la 99,73 miliarde lei (+9,7%), 86,4% urmează să se încaseze din contribuții de asigurări, 0,1% din venituri nefiscale și 13,5% din subvenții de la bugetul de stat, respectiv suma de 13,47miliarde lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
pilonul ii
pensii private
pensii administrate privat