Guvernul dă o flexibilitate mai mare firmelor care ajută ucraineni afectați de război - vor putea să-și scadă cheltuiala din impozitul pe profit sau pe venit și dacă fac donații prin intermediul IGSU

Guvernul dă o flexibilitate mai mare firmelor care ajută ucraineni afectați de război - vor putea să-și scadă cheltuiala din impozitul pe profit sau pe venit și dacă fac donații prin intermediul IGSU
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 7 mar 2022

Guvernul a modificat astăzi legislația privind capacitatea firmelor de a-și deduce din impozit pe profit sau venit sponsorizările acordate, astfel încât să permită acestora să își scadă din taxe și impozite sprijinul acordat pentru cetățenii ucraineni afectați de războiul din Ucraina. Această schimbare are un caracter temporar, până la 31 decembrie, relaxarea condițiilor va viza strict populația ucraineană afectată de conflict, iar donațiile trebuie făcute într-un cont deschis de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. De asemenea, o modificare legislativă va permite UNICEF și altor organizații internaționale similare să poată primi în România donații deductibile fiscal fără să fie înscrise în Registrul entităților/unităților de cult pentru care se acordă deduceri fiscale.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În prezent, deductibilitatea este condiționată de înscrierea în Registrul entităților/unităților de cult pentru care se acordă deduceri fiscale. Donațiile realizate prin contul deschis de IGSU va permite ocolirea acestei restricții, însă doar până la finele anului. Condiția înscrierii în registru a fost introdusă în urmă cu mai mulți ani pentru a combate abuzurile și pentru a îndrepta donațiile deductibile către ONG-urile care furnizează servicii sociale.

Astăzi, societățile comerciale pot direcționa sub formă de sponsorizări deductibile 20% din impozitul pe profit, însă nu mai mult de 0,75% din cifra de afaceri.

În cazul companiilor cu cifra de afaceri sub 1 milion de euro și care aplică regimul microîntreprinderilor, acestea pot deduce sume acordate în limita a 20% din impozitul pe venit.

"Există o serie de facilități gândite pentru voluntari, pentru societatea civilă, pentru toți cei care au înțeles în această perioadă să se implice, alături de autorități, pentru a sprijini zecile de mii de refugiați ucraineni care au ales să rămână, până acum pe teritoriul României. Ca atare, printre măsurile aprobate astăzi de către Guverm se numără și cele care vor putea încuraja donațiile în beneficiul semenilor noștri care sunt afectați de agresiunea militară. Astfel, va fi oferită posibilitatea de a oferi donații prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), atât persoanelor fizice, cât și persoanelor juridice. Aceste donații în bani se vor deduce integral din rezultatul fiscal în cazul plătitorilor de impozit pe profit, iar în cazul plătitorilor de impozit pe venit, microîntreprinderi, se va scădea integral din baza impozabilă", a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

De asemenea, a fost reglată o problemă legislativă care restricționa activitatea directă a unor organizații precum UNICEF. Cum acestea nu se calificau pentru a se înscrie în registru, erau nevoite să activeze local prin intermediul unor ONG-uri înființate în acest scop.

"A fost instituit un regim fiscal special și pentru bunurile și serviciile acordate UNICEF. Recent, premierul Nicolae Ciucă s-a întâlnit cu directorul executiv al UNICEF. Nu este cazul doar al UNICEF, ci și alte organizații internaționale vor avea un regim fiscal special. Se prevede o deductibilitate în limitele aplicabile în prezent cheltuielilor de sponsorizare, fără a exista obligația înscrierii entităților beneficiare în Registrul entităților/unităților de cult pentru care se acordă deduceri fiscale", a spus Cărbunaru.

Măsura adoptată de Guvern în ce privește donațiile și sponsorizările

  • O modificare se aduce Legii 273/2006 privind finanțele locale și prevede posibilitatea realizării de donații pentru ajutorarea persoanelor afectate de conflictul armat din Ucraina
  • Sumele donate vor fi gestionate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, care va deschide un cont distinct de disponibil în lei
  • Contul nu este purtător de dobândă și nu este supus executării silite
  • Aceste sume reprezentând donații în bani se deduc integral din rezultatul fiscal în cazul plătitorilor de impozit pe profit, respectiv se scad integral din baza impozabilă pentru plătitorii de impozit pe venitul microîntreprinderilor
  • Campania de donare se desfășoară de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, până la data de 31 decembrie 2022.
  • În situația în care sumele colectate au fost depuse în valută la instituțiile de credit, acestea se transferă în echivalent lei calculat la cursul de schimb valutar al instituției de credit din ziua transferului.
  • Toate cheltuielile necesare pentru colectarea fondurilor și pentru gestionarea conturilor deschise în lei și în valută la instituții de credit vor fi suportate prin sume puse la dispoziție de Ministerul Afacerilor Interne în bugetul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.
  • De asemenea, și în domeniul TVA se reglementează ca bunurile și serviciile acordate gratuit în scop umanitar de către persoane impozabile, persoanelor afectate de conflictul armat din Ucraina,  să fie considerate bunuri și servicii acordate gratuit în cadrul acțiunilor de sponsorizare sau de mecenat, în limita sumei obținute prin aplicarea unei cote de până la 5% asupra valorii anuale a cheltuielilor efectuate cu salariile personalului
  • Bunurile acordate și/sau serviciile respective sunt acordate sau prestate în baza solicitării Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, fiind distribuite direct sau prin intermediul organizațiilor neguvernamentale care și-au exprimat intenția, pe baza documentelor de predare-primire a bunurilor/prestarea serviciilor
  • Și această măsura este valabilă până la 31 decembrie 2022, inclusiv, de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.
  • Pentru bunurile/serviciile, inclusiv mijloace financiare, acordate UNICEF, precum și altor organizații internaționale, potrivit  regulilor generale ale dreptului internațional sau a prevederilor unor acorduri speciale la care România este parte, de către contribuabilii plătitori de impozit pe profit/impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, se prevede instituirea unui regim fiscal special, de exemplu se  prevede deductibilitate în limitele aplicabile în prezent cheltuielilor de sponsorizare, fără a exista obligația înscrierii entităților beneficiare respective în Registrul entităților/unităților de cult pentru care se acordă deduceri fiscale.
  • Alte modificări, destul de tehnice,  se referă la condiționalități privind obligația de a depune declarația informativă privind beneficiarii acestora și pentru bunurile și acordate UNICEF, precum și altor organizații internaționale.

 

În prezent, pentru a putea să-și scadă din impozitul datorat statului, firmele trebuie să susțină organizații non-profit și unități de cult înscrise în Registrul ANAF al entităților/unităților de cult pentru care se acordă deduceri fiscale.

Asociațiile nonprofit și ONG-urile au primit în 2020 de la companii 1,5 miliarde de lei prin facilitatea de a redirecționa o parte din impozitul pe profit datorat către stat, în creștere de la 1,35 miliarde de lei în 2019. Suma totală redirecționată de populație a fost însă de 246,2 milioane de lei, comparativ cu 348 milioane lei în 2019, potrivit datelor analizate de Profit.ro.

Creșterea înregistrată în zona de companii, de circa 150 de milioane de lei, acoperă declinul sumelor redirecționate de către persoanele fizice, din impozitul pe venit, însă numărul asociațiilor și ONG-urilor susținute financiar de companii este semnificativ mai redus față de cele sprijinite de persoane fizice. Anul trecut, 18.172 de asociații și ONG-uri au primit bani de la companii prin acest mecanism, în medie 82.770 lei.

Pe de altă parte, din sumele redirecționate de persoanele fizice, au primit bani 27.299 de ONG-uri si asociații, media fiind la 9.020 de lei, de nouă ori mai redusă decât în cazul companiilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul finantelor
sponsorizari
ucraina
rusia
firme
deductibil fiscal
impozit
profit