DOCUMENT final - Iohannis a promulgat split TVA: obligatoriu pentru firme în insolvență sau cu întârzieri. Pragurile de îndatorare - majorate de 10 ori, perioada de achitare a datoriilor, extinsă cu 30 zile. Noi excepții de la aplicare

DOCUMENT final - Iohannis a promulgat split TVA: obligatoriu pentru firme în insolvență sau cu întârzieri. Pragurile de îndatorare - majorate de 10 ori, perioada de achitare a datoriilor, extinsă cu 30 zile. Noi excepții de la aplicare
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 27 dec 2017

Ordonanța de urgență a Guvernului privind introducerea sistemului plății defalcate (split) a TVA obligatoriu de la 1 ianuarie a fost promulgată astăzi de președintele Klaus Iohannis. Parlamentul a modificat însă forma Guvernului, astfel încât sistemul să fie aplicat doar firmelor în insolvență sau cu întârzieri la plata TVA, fiind exceptate firmele neînregistrate în scop de TVA și instituțiile publice. Perioada de achitare a datoriilor a fost extinsă cu 30 de zile, pragurile de îndatorare pentru care firmele sunt înscrise automat în split TVA au fost majorate de 10 ori.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Documentul final poate fi văzut integral la sfârșitul articolului

Guvernul stabilise ca plata defalcată a TVA să fie opțională de la 1 octombrie și obligatorie de la 1 ianuarie, dar senatorii au stabilit însă că sistemul va fi obligatoriu doar pentru firmele în insolvență și pentru cele cu datorii la TVA.

Senatul a mai stabilit că firmele cu întârzieri la plata TVA introduse automat în sistemul split vor avea dreptul să renunțe la aplicarea acestui mecanism doar după 6 luni de la data în care nu se mai află în situația de a avea restanțe. Cele care optează benevol pentru acest sistem pot ieși din mecanism doar la sfârșitul anului fiscal, dar nu mai devreme de 1 an.

DOCUMENT Noua regulă a Fiscului: Firmele și persoanele fizice nu vor mai fi incluse de Fisc pe lista datornicilor cu o condiție CITEȘTE ȘI DOCUMENT Noua regulă a Fiscului: Firmele și persoanele fizice nu vor mai fi incluse de Fisc pe lista datornicilor cu o condiție

Acum, deputații au amendat, la rândul lor, ordonanța, majorând de 10 ori pragurile de îndatorare pentru care firmele sunt înscrise automat în split TVA. Astfel, pentru contribuabilii mari pragul va fi de peste 15.000 lei în loc de 1.500 lei, iar pentru cei mijlocii va fi de peste 10.000 lei în loc de 1.000 lei. În cazul celorlalți contribuabili, inclusiv persoane fizice, pragul va fi de peste 5.000 lei.

Deputații au majorat și cu câte 30 zile termenele de achitare a obligațiilor restante la TVA. 

Totodată, în forma finală a noului sistem, firmele care nu sunt înregistrate în scop de TVA și instituțiile publice sunt exceptate de la a efectua plăți într-un cont distinct de TVA chiar dacă intră în relații comerciale cu firmele aflate în sistemul split TVA.

Potrivit datelor oficiale, de această modificare ar putea beneficia 1,2 milioane de persoane impozabile care nu sunt plătitoare de TVA, în timp ce obligația de a plăti într-un cont distinct, în relația cu firmele din sistemul split TVA, va reveni în cazul a aproximativ 350.000 de firme înregistrate în acest scop.

Ordonanța închisoare pentru angajatori - Specialiști în taxe și legislație: Textul este periculos de ambiguu. Un angajator de bună-credință care își repară ulterior o eroare nu trebuie să riște închisoare CITEȘTE ȘI Ordonanța închisoare pentru angajatori - Specialiști în taxe și legislație: Textul este periculos de ambiguu. Un angajator de bună-credință care își repară ulterior o eroare nu trebuie să riște închisoare

Deputații au exceptat totodată de la aplicarea split TVA următoarele cazuri:

a) în situația în care plata nu este efectuată direct de beneficiar către furnizor/ prestator;

b) în situația în care plata este efectuată în natură;

c) în situația în care plata este efectuată prin compensare;

d) în situația plăților efectuate cu card bancar sau sumelor puse la dispoziție prin cont escrow;

e) prin finanțarea acordată de instituțiile de credit și instituțiile financiare nebancare prin preluarea creanțelor, respectiv prin operațiuni de factoring.

Deputații stabiliseră inițial, la propunerea Camerei Consultanților Fiscali, că vor putea fi debitate conturile de TVA nu doar cu taxa achitată în contul de TVA al furnizorului/ prestatorului, aferentă achizițiilor de bunuri/servicii, inclusiv taxa aferentă avansurilor, respectiv cu TVA achitată la bugetul de stat, ci și cu plata altor obligații bugetare.

Așa cum anunțase Profit.ro, majoritatea politică din Camera Deputaților, la solicitarea Ministerului Finanțelor, a adoptat în plen un nou amendament. Astfel, conturile de TVA vor putea fi debitate exclusiv cu taxa achitată în contul furnizorului/prestatorului, aferentă achizițiilor de bunuri/servicii, incluzând avansul, respectiv cu TVA achitată la buget, dar fără alte obligații bugetare.

Senatul a decis că doar unele firme trebuie să inițieze negocierile colective obligatorii pentru majorarea salariilor brute CITEȘTE ȘI Senatul a decis că doar unele firme trebuie să inițieze negocierile colective obligatorii pentru majorarea salariilor brute

Ordonanța Guvernului stabilea că persoanele impozabile care optează pentru aplicarea mecanismului privind plata defalcată a TVA dupa 1 ianuarie 2018 beneficiază de o reducere cu 5% a impozitului pe profit/ pe veniturile microîntreprinderilor aferent perioadei în care aplică sistemulDeputații au stabilit că de această facilitate vor beneficia și după 1 ianuarie 2018, întreg anul, și persoanele care au optat pentru aplicarea mecanismului plăților defalcate a TVA în anul 2017.

FORMA FINALĂ A DOCUMENTULUI POATE FI VĂZUTĂ AICI

viewscnt
Afla mai multe despre
tva
split
defalcat
ordonanta
deputati
parlament
amendamente
guvern