Puterea s-a răzgândit: Conturile de split TVA nu vor putea fi folosite de firme pentru achitarea altor obligații bugetare, dar vor putea fi executate în acest scop

Puterea s-a răzgândit: Conturile de split TVA nu vor putea fi folosite de firme pentru achitarea altor obligații bugetare, dar vor putea fi executate în acest scop
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 12 dec 2017

Conturile de TVA vor putea fi debitate exclusiv cu taxa achitată în contul furnizorului/prestatorului, aferentă achizițiilor de bunuri/servicii, incluzând avansul, respectiv cu TVA achitată la buget, dar fără alte obligații bugetare, a propus, astăzi, președintele comisiei de buget din Camera Deputaților, fostul ministru de Finanțe Viorel Ștefan, la solicitarea ministerului de resort. Inițial, comisia stabilise că și alte obligații bugetare pot fi plătite din conturile de split TVA, dar, la cererea Puterii, proiectul cu această prevedere a fost întors ieri de la votul din plenul Camerei Deputaților și retrimis spre modificare comisiei. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost prezentată pe Profit Insider

Ordonanța de urgență a Guvernului privind introducerea sistemului plății defalcate (split) a TVA, obligatoriu de la 1 ianuarie 2018, ar fi trebuit adoptată ieri de Camera Deputaților, urmând a fi transmisă spre promulgare președintelui Klaus Iohannis, însă PSD a cerut retrimiterea proiectului la comisie cu argumentul ”recorelării legislative”.

Astfel, inițial, la propunerea Camerei Consultanților Fiscali, deputații din comisie stabiliseră că vor putea fi debitate conturile de TVA nu doar cu TVA achitată în contul de TVA al furnizorului/ prestatorului, aferentă achizițiilor de bunuri/servicii, inclusiv taxa aferentă avansurilor, respectiv cu TVA achitată la bugetul de stat, ci și cu plata altor obligații bugetare. 

Președintele comisiei, social-democratul Viorel Ștefan, a propus însă, astăzi, la solicitarea Ministerului Finanțelor, să se revină  la forma stabilită în Guvern, respectiv debitarea conturilor de split TVA exclusiv pentru operațiuni cu TVA.

Totodată, PSD a propus revenirea la forma inițială a ordonanței, care stabilește că un cont de TVA poate fi executat silit pentru plata TVA datorată bugetului de stat, dar şi pentru plata altor obligaţii bugetare restante, existente în evidenţele fiscale ale organelor fiscale centrale. Orodnanța prevede, de asmenea, că un cont de TVA poate fi executat silit şi în baza unor titluri executorii, pentru TVA aferentă unor achiziţii de bunuri şi/ sau servicii.

Reprezentanții puterii nu au fost toți prezenți la ședință, astfel că votul pentru aceste modificări a fost de 11 pentru, 11 împotrivă și 1 abținere, iar amendementele nu au putut fi admise, dar este de așteptat ca PSD să le susțină la votul în plenul Camerei Deputaților, care ar ar putea fi mâine. Cum deține o majoritate largă, este de așteptat ca modificările să fie adoptate atunci.

Guvernul ajută mediul privat cu închisoare. Firmele, care țin economia în spate, încasează banii de la furnizori în 120 zile, dar ar trebui să achite contribuții la stat în 55 zile CITEȘTE ȘI Guvernul ajută mediul privat cu închisoare. Firmele, care țin economia în spate, încasează banii de la furnizori în 120 zile, dar ar trebui să achite contribuții la stat în 55 zile

Guvernul stabilise ca plata defalcată a TVA să fie opțională de la 1 octombrie 2017 și obligatorie de la 1 ianuarie 2018, Parlamentul a modificat însă forma textului avansată de Guvern, astfel încât sistemul să fie aplicat doar firmelor aflate în insolvență și cu datorii la TVA, fiind exceptate însă firmele neînregistrate în scop de TVA și instituțiile publice. În același timp, perioada de achitare a datoriilor a fost majorată cu 30 de zile.

Senatul a mai stabilit că firmele cu întârzieri la plata TVA introduse automat în sistemul split vor avea dreptul să renunțe la aplicarea acestui mecanism doar după 6 luni de la data în care nu se mai află în situația de a avea restanțe. Cele care optează benevol pentru acest sistem pot ieși din mecanism doar la sfârșitul anului fiscal, dar nu mai devreme de 1 an.

Investitorii din agricultură pot primi subvenții între 500-1.000 lei pentru fiecare nou angajat până în 40 de ani, iar salariații vor fi scutiți de impozit. Care vor fi criteriile pentru subvenție CITEȘTE ȘI Investitorii din agricultură pot primi subvenții între 500-1.000 lei pentru fiecare nou angajat până în 40 de ani, iar salariații vor fi scutiți de impozit. Care vor fi criteriile pentru subvenție

Deputații au modificat, la rândul lor, ordonanța, majorând de zece ori pragurile de îndatorare pentru care firmele sunt înscrise automat în split TVA. Astfel, pentru contribuabilii mari, pragul va fi de peste 15.000 lei în loc de 1.500 lei, iar pentru cei mijlocii va fi de peste 10.000 lei în loc de 1.000 lei. În cazul celorlalți contribuabili, inclusiv persoane fizice, pragul va fi de peste 5.000 lei.

Deputații au majorat și cu câte 30 zile termenele de achitare a obligațiilor restante la TVA. 

Totodată, în forma finală a noului sistem, firmele care nu sunt înregistrate în scop de TVA și instituțiile publice sunt execptate de la a efectua plăți într-un cont distinct de TVA chiar dacă intră în relații comerciale cu firmele aflate în sistemul split TVA.

Potrivit datelor oficiale, de această modificare ar putea beneficia 1,2 milioane de persoane impozabile care nu sunt plătitoare de TVA, în timp ce obligația de a plăti într-un cont distinct, în relația cu firmele din sistemul split TVA, va reveni în cazul a aproximativ 350.000 de firme înregistrate în acest scop.

Biriș: Reintroducerea pedepsei cu închisoare pentru neplata într-un anumit termen a impozitelor este foarte-foarte greșită, departe de viața reală a antreprenorilor: sunt firme cu încasări întârziate de la client, nu mai dau salarii ? CITEȘTE ȘI Biriș: Reintroducerea pedepsei cu închisoare pentru neplata într-un anumit termen a impozitelor este foarte-foarte greșită, departe de viața reală a antreprenorilor: sunt firme cu încasări întârziate de la client, nu mai dau salarii ?

Printre multe alte modificări, deputații au exceptat totodată de la aplicarea split TVA următoarele cazuri: a) în situația în care plata nu se efectuează direct de beneficiar către furnizor/ prestator; b) în situația în care plata se efectuează în natură; c) în situația în care plata se efectuează prin compensare; d) în situația plăților efectuate cu card bancar sau sumelor puse la dispoziție prin cont escrow; e) prin finanțarea acordată de instituțiile de credit și instituțiile financiare nebancare prin preluarea creanțelor, respectiv prin operațiuni de factoring.

Ordonanța Guvernului stabilea că persoanele impozabile care optează pentru aplicarea mecanismului privind plata defalcată a TVA dupa 1 ianuarie 2018 beneficiază de o reducere cu 5% a impozitului pe profit/ pe veniturile microîntreprinderilor aferent perioadei în care aplică sistemulDeputații au stabilti că de această facilitate vor beneficia și după 1 ianuarie 2018, întreg anul, și persoanele care au optat pentru aplicarea mecanismului plăților defalcate a TVA în anul 2017.

viewscnt
Afla mai multe despre
tva
split
defalcat
obligatii
buget
plata
decontare
ordonanta
guvern
deputati
parlament