DOCUMENT Finanțele lansează proiectul pentru RO e-Transport, Radarul Mărfurilor, prin care ANAF va monitoriza la nivel național transporturile de bunuri cu risc fiscal ridicat

DOCUMENT Finanțele lansează proiectul pentru RO e-Transport, Radarul Mărfurilor, prin care ANAF va monitoriza la nivel național transporturile de bunuri cu risc fiscal ridicat
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 21 mar 2022

Ministerul Finanțelor a pregătit un proiect de ordonanță pentru introducerea sistemului RO e-Transport, numit și Radarul Mărfurilor, prin care ANAF va monitoriza la nivel național transporturile de bunuri din categoria produselor cu risc fiscal ridicat. Măsura ar trebui să ajute autoritățile în combaterea evaziunii și a fost anunțată de Ministerul Finanțelor și de ANAF ca parte a unui pachet mai amplu ce vizează zonele din economie cu evaziune ridicată, din care face parte, de exemplu, și introducerea e-Factura opțional de la 1 aprilie și obligatoriu de la 1 iulie între privați pentru bunuri din categoria celor cu risc fiscal, precum legume, fructe, băuturi alcoolice, construcții noi, produse minerale, îmbrăcăminte și încălțăminte.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Sistemul este opțional de la 1 aprilie și obligatoriu de la 1 iulie 2022. Amenzi se vor aplica de la 1 iulie și vor ajunge la 50.000 de lei pentru persoane fizice și la 100.000 pentru persoane juridice, la care se adaugă confiscarea contravalorii bunurilor nedeclarate.

Studiu EY România: 78% dintre Directorii Financiari din România consideră că se vor implica mai mult în dezvoltarea și executarea strategiilor de business în următorii trei ani CITEȘTE ȘI Studiu EY România: 78% dintre Directorii Financiari din România consideră că se vor implica mai mult în dezvoltarea și executarea strategiilor de business în următorii trei ani

"Pentru a crește gradul de colectare, se propune generalizarea sistemului actual de monitorizare a transporturilor intracomunitare la nivel național, înțelegând prin aceasta monitorizarea transporturilor de bunuri din categoria produselor cu risc fiscal ridicat. Sistemul RO e-Transport va include: module informatice de gestiune a transporturilor de bunuri care, cu ocazia declarării unui transport vor genera un cod unic de înregistrare, elemente de interconectare cu camere de luat vederi și alte dispozitive specifice de monitorizare a traficului rutier, componente software pentru analiza integrată a datelor", potrivit proiectului prezentat acum de către Ministerul Transporturilor.

Pentru a atenua impactul noilor obligații asupra mediului de afaceri, sistemul RO e-Transport va fi implementat gradual, incluzând o perioadă de declarare opțională. 

Următorii utilizatori declară în sistemul RO e-Transport, prin opțiune, datele referitoare la transporturile de bunuri cu risc fiscal ridicat începând cu data de 1 aprilie 2022, urmând ca de la 1 iulie 2022 aceștia să fie obligați să declare datele respective. Începând cu 1 iulie 2022, se interzice transportul de bunuri cu risc fiscal ridicat care, alături de documentele ce însoțesc respectivul transport, nu este declarat în Sistemul RO eTransport sau nu poate fi identificat prin codul UIT.

a) destinatarului înscris în declarația vamală de import, respectiv expeditorului înscris în declarația vamală de export, în cazul bunurilor cu risc fiscal ridicat care fac obiectul operațiunilor de import sau export, după caz;
b) beneficiarului din România în cazul achizițiilor intracomunitare de bunuri cu risc fiscal ridicat;
c) furnizorului din România în cazul tranzacțiilor interne sau a livrărilor intracomunitare de bunuri cu risc fiscal ridicat, după caz;
d) depozitarului în cazul bunurilor cu risc fiscal ridicat care fac obiectul tranzacțiilor intracomunitare aflate în tranzit, atât pentru bunurile descărcate pe teritoriul României spre depozitare sau pentru formarea unui nou transport din una sau mai multe partide de bunuri, cât și pentru bunurile încărcate după depozitare sau după formarea unui nou transport pe teritoriul național din una sau mai multe partide de bunuri. 

Proiectul este disponibil aici.

Sistemul RO e-Transport va utiliza date și informații deținute la nivelul instituțiilor sau autorităților publice cu atribuții in domeniul transportului rutier și va fi interconectat cu celelalte sisteme informatice existente la nivelul Ministerului Finanțelor, Agenției Naționale de Administrare Fiscală sau Autorității Vamale Române.

eMAG, Banca Transilvania, Mobexpert și Mastercard donează produse în valoare de 1,1 milioane de lei pentru refugiații ucraineni CITEȘTE ȘI eMAG, Banca Transilvania, Mobexpert și Mastercard donează produse în valoare de 1,1 milioane de lei pentru refugiații ucraineni

RO e-Transport va monitoriza pe teritoriul național deplasarea bunurilor cu risc fiscal ridicat, cuprinzând următoarele tipuri de operațiuni: transportul bunurilor reprezentând achiziții și livrari intracomunitare, transportul bunurilor care fac obiectul operațiunilor vamale, transportul bunurilor între două locații situate pe teritoriul national.

Obligația declarării datelor în sistemul RO e-Transport a bunurilor cu risc fiscal ridicat revine, in funcție de tipul operațiunii, beneficiarului sau după caz, furnizorului din România. Prin excepție, în cazul bunurilor cu risc fiscal ridicat care fac obiectul tranzacțiilor intracomunitare ce sunt descărcate temporar pe teritoriul României, obligația declarării datelor în sistemul RO e-Transport, revine depozitarului.

Declararea datelor în sistemul RO e-Transport se va face anticipat, acestea fiind valabile o perioadă prestabilită de la data începerii transportului. Totodată, sistemul va permite modificarea datelor declarate până la intrarea pe teritoriul național sau până la punerea în mișcare a vehiculului cu care se efectuează transportul.

Prin Ordin al președintelui ANAF se vor stabili bunurile cu risc fiscal ridicat transportate rutier care fac obiectul monitorizării, urmând ca procedura de aplicare a Sistemului RO eTransport să fie stabilite prin ordin comun al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală și Autorității Vamale Române.

Se exceptează de la prevederile prezentei ordonanțe de urgență transporturile de bunuri destinate misiunilor diplomatice și oficiilor consulare, precum și organizațiilor internaționale și forțelor armate ale statelor străine membre NATO sau ca urmare a executării contractelor clasificate potrivit legii sau a executării contractelor de achiziție publică care necesită impunerea, potrivit dispozițiilor legale, a unor măsuri speciale de securitate pentru protejarea unor interese esențiale de securitate ale statului.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
ministerul finantelor
ro e-transport
radarul marfurilor
risc fiscal