DOCUMENT Finanțele modifică D112, ca urmare a schimbărilor privind contribuțiile sociale

DOCUMENT Finanțele modifică D112, ca urmare a schimbărilor privind contribuțiile sociale
scris 27 apr 2018

Declarația 112 va fi modificată pentru a fi aliniată cu schimbările aduse legislației fiscale în ultima perioadă, potrivit unui proiect de ordin pus în dezbatere publică de Ministeru Finanțelor. Proiectul vizează modificarea anexelor  și a instrucțiunilor de completare a D112 (Declarația privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate).

Proiectul de ordin poate fi văzut aici

"Ministerul Finanțelor împreună cu Ministerul Muncii și Ministerul Sănătății au inițiat un proiect de ordin comun care stabilește modelul, conținutul, și modalitatea de depunere și de gestionare a D112, ca urmare a modificărilor legislative în domeniul contribuțiilor sociale datorate de persoanele fizice și juridice", potrivit Ministerului Finanțelor.

EXCLUSIV Industria locală de turism discută cu Finanțele reintroducerea unei reglementări a bacșișului în hoteluri și restaurante CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Industria locală de turism discută cu Finanțele reintroducerea unei reglementări a bacșișului în hoteluri și restaurante

Declarația 112 cuprinde atât informații privind obligațiile fiscale ale contribuabililor, cât și informații necesare stabilirii prestațiilor sociale acordate de Casa Națională de Pensii Publice, de Casa Națională de Asigurări de Sănătate și de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă.

Proiectul de ordin modifică anexele și a Instrucțiunile de completare a D112 corespunzător cu modificările din legislația specifică generate de OUG 3/2018, OUG 8/2018, OUG 18/2018 și de OUG 25/2018, printre care:

 • reținerea la sursă  a impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale obligatorii, după caz, pentru plătitorii de venituri:
  • din drepturi de proprietate intelectuală,
  • realizate în baza contractelor de activitate sportivă,
  • realizate în baza contractelor de arendă;
  • din asocieri cu persoane juridice contribuabili potrivit titlurilor II și III sau Legii nr. 170/2016;
 • prevederi speciale referitoare la modul de calcul, declarare și plată a contribuțiilor sociale de sănătate pentru persoanele fizice care realizează venituri scutite de la plata impozitului pe venit, prevăzute la art. 60 din Codul fiscal. 
 • prevederi speciale privind opțiunea distribuirii și plății lunare a sumelor privind acordarea de burse private, precum și pentru susținerea unei entități nonprofit/unități de cult reprezentând 2% sau 3,5% din impozit, de către plătitorul de venit; 
 • actualizarea corespunzătoare a anexelor la ordin potrivit modificărilor aduse legislației specifice.
viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul finantelor
d112
declaratia 112
proiect