La 2 ani de la scandalul Panama Papers, Fiscul bate pasul pe loc. Încă investighează 3 grupuri de societăți din România și analizează altele 2

La 2 ani de la scandalul Panama Papers, Fiscul bate pasul pe loc. Încă investighează 3 grupuri de societăți din România și analizează altele 2
scris 15 apr 2018

La doi ani de la scandalul Panama Papers, ANAF pare să fi făcut doar progrese care nu merită menționate în ce privește utilizarea informațiilor făcute publice în 2016 în urma unei investigații jurnalistice de amploare la nivel global. Deși ANAF a reacționat rapid la nivel declarativ, la momentul respectiv, și a precizat că va solicita și analiza informațiile referitoare la persoane sau companii care au legătură cu România, în prezent Fiscul este tot la stadiul de a investiga 3 grupuri de societăți și de a analiza riscurile fiscale în cazul altor 2. Acesta este exact etapa în care ANAF informa că se află și în toamna anului 2016.

În urmă cu 2 ani, un scandal uriaș dezvăluia la nivel global cum șefi de stat, politicieni de rang înalt, miliardari, celebrități, sportivi, dar și rețele criminale utilizau societăți offshore înregistrate în zeci de paradisuri fiscale pentru a se ascunde de plata taxelor sau doar de ochii curioșilor. Detalii aici.

“La nivelul Antifraudă sunt în curs de investigare trei grupuri distincte de societăți în cazul cărora sunt valorificate aspecte care au consecințe fiscale identificate în contextul aprofundării analizei documentelor publicate de <<The International Consortium of Investigative Journalists>>, sub titlul <<The Panama Papers>>, fiind, de asemenea, analizate riscurile fiscale cu privire la alte două grupuri de societăți. Totodată, menționăm că Antifrauda utilizează constant, în evaluările de risc, date structurate/nestructurate existente în mediul online, în scopul identificării și/sau circumstanțierii unor forme de manifestare a riscurilor fiscale”, se arată într-un document redactat acum de Ministerul Finanțelor.

LISTA Sorin Ovidiu Vîntu și Cristian Borcea apar în actele Panama Papers, alături de peste 100 de persoane și entități de business din România CITEȘTE ȘI LISTA Sorin Ovidiu Vîntu și Cristian Borcea apar în actele Panama Papers, alături de peste 100 de persoane și entități de business din România

Este exact același mesaj trimis de Ministerul Finanțelor și anul trecut, și în noiembrie 2016.

În noiembrie, parlamentarul Liliana Ciobanu arăta că ANAF a anunțat încă din aprilie declanșarea unor investigații legate de dosarele în care au fost implicate persoane și instituții din România, în scandalul Panama Papers, și s-a creat un grup de lucru în care sunt implicați inspectori antifraudă, inspectori fiscali și inspectori specializați în verificarea veniturilor persoanelor fizice, gestionarea informațiilor fiscale și executări silite.

Oficiul pentru combaterea spălării banilor: Au fost transferuri de 50,5 mil. euro către Panama și au intrat 21,7 mil euro CITEȘTE ȘI Oficiul pentru combaterea spălării banilor: Au fost transferuri de 50,5 mil. euro către Panama și au intrat 21,7 mil euro

Liliana Ciobanu cerea Ministerului de Finanțe, respectiv șefului ANAF, să precizeze cine sunt cetățenii români investigați în urma acestui scandal, ce societăți off-shore le mascau afacerile, ce societăți de avocatură și bănci au fost implicate și au asigurat anonimatul acestor persoane.

Panama Papers este o investigație jurnalistică la nivel global realizată de 107 instituții media care a intrat în posesia unor documente din arhivele secrete ale unei societăți panameze de consultanță Mossack Fonseca. Potrivit datelor publicate, șefi de stat, politicieni de rang înalt, miliardari, celebrități, sportivi, dar și rețele criminale se numără printre beneficiarii reali a peste 214.000 de societăți offshore înregistrate în 21 de paradisuri fiscal.

Societatea Mossack Fonseca este înregistrată în Panama, o juridicție foarte puțin cooperantă cu alte state.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
panama papers
romania