DOCUMENT Lista cu proiectele prioritare la bani publici

DOCUMENT Lista cu proiectele prioritare la bani publici
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 27 iul 2022

Ministerul Finanțelor a pregătit o listă cu proiecte care ar urma să aibă prioritate la finanțare în proiectul de buget pentru anul 2023. Mai multe ministere și Serviciul de Protecție și Pază (SPP) sunt pe listă cu 189 de proiecte de investiții publice semnificative, cu o valoare actualizată totală de 234,34 miliarde lei și un rest de finanțat pentru finalizarea acestora de 139 miliarde lei. Aceste proiecte au primit alocări de credite bugetare în 2022 în valoare de 13,35 miliarde lei. Din perspectiva valorii totale a proiectelor de investiții publice semnificative, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii deține cea mai ridicată pondere, cu 89,9%, urmat de Ministerul Sănătății, cu 4,1%, conform datelor analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Listra urmează să fie propusă aprobării Guvernului.

Două dosare în care anumiți clienți Revolut din România sunt datori unor bănci au fost soluționate, în primă instanță, cu decizia de proprire. Mesajul ANAF CITEȘTE ȘI Două dosare în care anumiți clienți Revolut din România sunt datori unor bănci au fost soluționate, în primă instanță, cu decizia de proprire. Mesajul ANAF

"În urma analizării și verificării datelor transmise de ordonatorii principali de credite, cu privire la valoarea actualizată a proiectelor de investiții publice semnificative prioritizate, restul de finanțat, stadiul fizic și valoric corespunzător implementării fiecăruia dintre acestea, termenul de finalizare, punctajele și justificarea modului de acordare a acestora, inclusiv indicatorii de performanță economică aferenți proiectelor de investiții publice, respectiv VENA (valoarea economică netă actualizată) și RIRE (rata internă de rentabilitate economică), Ministerul Finanțelor a elaborat lista proiectelor de investiții publice semnificative prioritizate ce vor fi utilizate la elaborarea proiectului de buget pentru anul 2023", potrivit Ministerului Finanțelor.

În procesul de prioritizare, 8 ordonatori principali de credite au transmis informații cu privire la 189 de proiecte de investiții publice semnificative, cu o valoare actualizată totală de 234,34 miliarde lei și un rest de finanțat pentru finalizarea acestora de 139,03 miliarde lei. Creditele bugetare alocate pentru aceste proiecte în anul 2022 sunt în valoare de 13,35 miliarde lei.

Iohannis retrimite în Parlament, din cauza neclarităților, legea care rezolvă problema fiscală a tichetelor cadou și anulează sumele impuse deja de ANAF în urma controalelor CITEȘTE ȘI Iohannis retrimite în Parlament, din cauza neclarităților, legea care rezolvă problema fiscală a tichetelor cadou și anulează sumele impuse deja de ANAF în urma controalelor

Dintre acestea, 49 sunt proiecte ale căror lucrări de execuție sunt finalizate (stadiul fizic 100%) însă nu sunt închise financiar, fiind necesare plăți pentru sentințe civile, costuri aferente procedurii DAB, sentințe arbitrale, certificate finale, asistență juridică, audit de siguranță rutieră, litigii, exproprieri, etc. Sumele alocate vor fi disponibilizate la momentul emiterii hotărârilor judecătorești/deciziilor finale/finalizării dosarelor privind exproprierile.

De asemenea, sunt prezentate 140 proiecte de investiții publice semnificative din care, 26 sunt proiecte noi, iar 114 proiecte sunt în continuare, aflate în diferite stadii de implementare. Valoarea actualizată totală a acestora este de 203,62 miliarde lei cu un rest de finanțat în vederea finalizării de 134,64 miliarde lei.

DOCUMENT Deloc îmbucurător pentru viitorul ANAF și cel al contribuabililor: Rezultate slabe la concursurile de angajare la ANAF - Doar 60% din posturi scoase la concurs ocupate, peste 40% dintre candidații admiși au luat note sub 5,5 la proba scrisă CITEȘTE ȘI DOCUMENT Deloc îmbucurător pentru viitorul ANAF și cel al contribuabililor: Rezultate slabe la concursurile de angajare la ANAF - Doar 60% din posturi scoase la concurs ocupate, peste 40% dintre candidații admiși au luat note sub 5,5 la proba scrisă

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii se situează pe primul loc cu un număr de 94 proiecte de investiții publice semnificative aflate în diferite stadii de implementare, având o valoare actualizată totală de 180,07 miliarde lei și un rest de finanțat până la finalizare de 116,63 miliarde lei. Separat de acestea, 48 de proiecte au lucrările de execuție finalizate, cu un rest de finanțat în valoare de 4,28 miliarde lei, sume necesare pentru plata sentințe civile, costuri aferente procedurii DAB, sentințe arbitrale, certificate finale, asistență juridică, audit de siguranță rutieră, litigii, exproprieri, etc.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor gestionează un număr de 12 proiecte (din care un proiect nou) cu o valoare actualizată totală de 6,99 miliarde lei și un rest de finanțat până la finalizarea acestora de 4,39 miliarde lei. Proiectul ”Amenajări hidrotehnice în bazinul hidrografic Niraj, jud. Mureș” este finalizat (100% fizic) însă nu este închis financiar fiind necesare plăți pentru derularea contractului de asistență juridică privind exproprierea terenurilor. Alocarea bugetară aferentă acestor proiecte în anul 2022 este de 910,2 milioane lei.

Ministerul, Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației gestionează un număr de 16 proiecte, cu o valoare actualizată totală de 3,3 miliarde lei și un rest de finanțat până la finalizarea acestora de 2,89 miliarde lei, din care 8 proiecte sunt noi și 8 proiecte se află în implementare. Alocarea bugetară aferentă acestor proiecte în anul 2022 este de 370 milioane lei. Raportat la prioritizarea din anul 2021, 3 proiecte de investiții publice au fost finalizate, cu recepție la terminarea lucrărilor, respectiv: Complex sportiv de natație Otopeni, Stadion Steaua, Stadionul național de rugby ”Arcul de Triumf”.

ANAF a declanșat peste 550 de inspecții fiscale la marii contribuabili CITEȘTE ȘI ANAF a declanșat peste 550 de inspecții fiscale la marii contribuabili

Ministerul Sănătății gestionează un număr de 9 proiecte semnificative, cu o valoare actualizată totală de 9,6 miliarde lei și un rest de finanțat până la finalizarea acestora de 9,36 miliarde lei, din care 5 proiecte sunt în derulare și 4 proiecte sunt noi. Alocarea bugetară aferentă acestor proiecte în anul 2022 este în valoare de 189 milioane lei.

Ministerul Justiției gestionează un număr de 3 proiecte semnificative, cu o valoare actualizată totală de 971,66 milioane lei și un rest de finanțat până la finalizarea acestora de 944,78 milioane lei. Raportat la prioritizarea din anul 2021, proiectul de investiții ”Palatul de Justiție Prahova” a fost finalizat, având proces verbal de recepție  la terminarea lucrărilor în luna august 2021. Alocarea bugetară aferentă acestora în anul 2022 este de 12.66 milioane lei.

Ministerul Apărării Naționale gestionează un număr de 4 proiecte semnificative cu o valoare actualizată totală de 597,2 milioane lei și un rest de finanțat până la finalizarea acestora de 394,24 milioane lei, din care 3 proiecte în derulare și un proiect nou. Alocarea bugetară aferentă celor 4 proiecte, în anul 2022 este de 55 milioane lei.

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării gestionează 2 proiecte semnificative.

PROFIT NEWS TV Secretar de stat în Ministerul Educației, întrebat dacă a plătit impozit pe meditații: Sincer, nu! Dar... CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Secretar de stat în Ministerul Educației, întrebat dacă a plătit impozit pe meditații: Sincer, nu! Dar...

Serviciul de Protecție și Pază derulează un proiect de investiții publice semnificativ.

Din perspectiva valorii actualizate totală a proiectelor de investiții publice semnificative, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii deține cea mai ridicată pondere, urmat de Ministerul Sănătății.

Din cele 140 proiecte de investiții publice aflate în curs de implementare, 68 proiecte au stadiul fizic 0%.

Pentru 49 de proiecte de investiții, al căror stadiu fizic de execuție este 100%, necesarul de finanțare până la închiderea financiară reprezintă 3,15 % din totalul necesarului de finanțat pentru proiectele de investiții publice semnificative prioritizate.

DOCUMENT Lista cu proiectele prioritare la bani publici

 

 

 

 

 

 

viewscnt
Afla mai multe despre
guvern
ministerul finantelor
proiecte
proiecte prioritizate
finantare
ministerul transporturilor
ministerul sanatatii