DOCUMENT România și-a stabilit planul pentru 2019, când va prelua președinția UE: mai multe cote reduse de TVA

DOCUMENT România și-a stabilit planul pentru 2019, când va prelua președinția UE: mai multe cote reduse de TVA
scris 11 ian 2018

România își propune pentru 2019, când va prelua președinția în exercițiu a Consiliului Uniunii Europene, să convingă celelalte state membre de necesitatea mai multor cote reduse de TVA față de cota standard. În prezent normele comunitare permit doar două astfel de cote reduse, iar din acest motiv liderul PSD, Liviu Dragnea, nu și-a putut promova în Parlament propunerile de TVA zero la livrarea de locuințe și la publicitatea mass-media. 

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

În luna februarie, proiectul care introduce TVA zero pentru livrarea de locuințe și servicii de publicitate prin mass-media a fost înregistrat în Parlament chiar de liderul PSD, Liviu Dragnea, după ce măsurile au fost asumate în programul Guvernului PSD și ar fi trebuit aplicate din luna martie.

Proiectul propunea TVA zero pentru livrarea locuințelor, inclusiv a terenului aferent, către persoane fizice, dar și pentru servicii de difuzare de publicitate prin mass-media.

De asemenea, cota zero ar fi fost aplicabilă și pentru livrarea de îngrășăminte și de pesticide în agricultură, semințe și alte produse agricole destinate însămânțării sau plantării, precum și pentru prestările de servicii specifice din domeniul agriculturii.

Profit.ro a arătat în premieră că liderul PSD a fost nevoit să renunțe la cota zero a TVA, deoarece Directiva europeană în domeniu nu permite decât două cote reduse de TVA, urmând să mențină doar o cotă de 5% pentru domeniul agriculturii.

După blocajul Grindeanu, Dragnea va transfera Monitorul Oficial de la Guvern la Camera Deputaților. Tudose se opune. Monitorul - dus la Guvern de Ponta la suspendarea lui Băsescu CITEȘTE ȘI După blocajul Grindeanu, Dragnea va transfera Monitorul Oficial de la Guvern la Camera Deputaților. Tudose se opune. Monitorul - dus la Guvern de Ponta la suspendarea lui Băsescu

România are deja două cote reduse de TVA, cea de 9% aplicată, de exemplu, la alimente și apă, și cea de 5% pentru produse precum cărți și diverse activități culturale. Mai mult, Directiva europeană stabilește în mod explicit că procentul cotelor reduse de TVA ”nu poate fi mai mic de 5%” din baza de impozitare.

În cazul serviciilor de publicitate, normele europene în domeniu nu permit însă aplicarea unei cote reduse de TVA. 

Totodată, un impediment în aplicarea unei cote mici de TVA în construcții - în ciuda faptului că directiva europeană permite cotă redusă la livrarea, construirea, renovarea și transformarea locuințelor, dar ”ca parte a politicii sociale” -  constă, după cum a relatat Profit.ro, în posibilitatea dezvoltatorilor imobiliari  de a-și recupera TVA plătită pentru toată construcția, chiar dacă vânzarea efectivă a fost realizată cu o cotă redusă de TVA. Codul Fiscal actual stabilește dreptul de deducere la achizițiile efectuate pentru construcții chiar în cazul unui dezvoltator imobiliar.

Ca urmare, proiectul inițiat de Liviu Dragnea a fost adoptat de Senat doar cu o cotă de 5% aplicată în domeniul agriculturii.Cum România va prelua de la 1 ianuarie 2019 președinția Consiliului UE, autoritățile de la București și-au formulat deja o serie de obiective prioritare pentru cele 6 luni în care România va deține această prerogativă.

Guvernul va emite aviz negativ la proiectul prin care Dragnea și Tăriceanu propun ca Palatul Elisabeta să rămână la Casa Regală încă 49 de ani, cu bani din buget: Tudose - Casa Regală poate găsi o altă reședință, au bani! Executivul poate cumpăra Peleș CITEȘTE ȘI Guvernul va emite aviz negativ la proiectul prin care Dragnea și Tăriceanu propun ca Palatul Elisabeta să rămână la Casa Regală încă 49 de ani, cu bani din buget: Tudose - Casa Regală poate găsi o altă reședință, au bani! Executivul poate cumpăra Peleș

Potrivit unui document oficial, printre obiectivele Guvernului României va fi și sprijinirea unei inițiative legislative la nivelul UE prin care cotele derogatorii de la regimul TVA să fie, pe de o parte, stabilite la mai mult de două și, pe de altă parte, sub nivelul actual de 5%, adică exact conform prevederilor pe care le încălca proiectul liderului PSD.

DOCUMENT România și-a stabilit planul pentru 2019, când va prelua președinția UE: mai multe cote reduse de TVA

Pentru a fi aprobată, după ce este prezentată de Comisia Europeană, măsura trebuie să fie adoptată prin acordul tuturor statelor membre.

”Aplicarea cotelor reduse de TVA trebuie să țină cont de necesitățile fiecărui stat membru, fiind mai degrabă o decizie la nivel politic”, susține Guvernul în documentul citat.

viewscnt
Afla mai multe despre
tva
zero
locuinte
publicitate
mass-media
psd
dragnea
ue
presedintie