Parlamentarii vor să interzică acoperirea feței în școli, ca măsură de prevenire a violenței și terorismului

Parlamentarii vor să interzică acoperirea feței în școli, ca măsură de prevenire a violenței și terorismului
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 20 dec 2017

Parlamentari de la mai multe partide propun interzicerea prin lege a acoperirii feței cu orice material în instituțiile școlare și în spațiile destinate educației și formării profesionale. Măsura este propusă în scopul prevenirii violenței în școli, inclusiv a terorismului, deși autorii proiectului de lege admit că în România acest din urmă fenomen este absent.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Proiectul de lege a fost depus la Parlament și este susținut de parlamentari din opoziție, dar și de la putere.

Fenomenul violenței în școli este reflectat de o statistică îngrijorătoare. Conform datelor Ministerului Educației Naționale, în anul școlar 2014-2015 au fost raportate 18.793 de acte de violență în mediul școlar la nivel național. Mai mult, în societatea contemporană, terorismul se înscrie în piramida violenței. Fenomenul terorismului, deși absent în spațiul românesc, având în vedere contextul european, trebuie să reprezinte o îngrijorare foarte serioasă pentru legiuitor. (...) În contextul dat, pentru prevenirea acestor fenomene este necesară în continuare ajustarea legislației primare, prin adaptarea acesteia la contextul european”, susțin autorii proiectului.

Proiect PSD de modificare a legii societăților: Persoanele condamnate pentru corupție pot fi membri fondatori CITEȘTE ȘI Proiect PSD de modificare a legii societăților: Persoanele condamnate pentru corupție pot fi membri fondatori

Prin umare, aceștia propun modificarea legii educației naționale astfel încât să prevadă că, ”în scopul facilitării identificării persoanelor, în unitățile, în insituțiile de învățământ și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale este interzisă acoperirea feței cu orice materiale care împiedică recunoașterea fizionomiei, cu excepția situației de ordin medical”.

Încălcarea acestor prevederi va reprezenta ”motiv pentru refuzarea accesului în perimetrul unităților, instituțiilor de învățământ și spațiilor destinate educației și formării profesionale”, este o altă prevedere din proiect.

Companiile germane din România văd un viitor mai puțin optimist, directorii reclamând atât condițiile politico-economice, dar și situația din învățământ și lipsa personalului calificat CITEȘTE ȘI Companiile germane din România văd un viitor mai puțin optimist, directorii reclamând atât condițiile politico-economice, dar și situația din învățământ și lipsa personalului calificat

Mai mult, nerespectarea interdicției va reprezenta contravenție și va fi sancționată cu amendă de la 5.000 la 50.000 lei, constatarea contravențiilor și aplicarea amenzilor urmând a fi efectuate de poliție.

Autorii amintesc, în susținerea inițiativei, că legea educației naționale interzice în școli activitățile care încalcă normele de moralitate, activitățile politice sau de prozelitism religios și orice activități care pot pune în pericol sănătatea și integritatea fizică sau psihică a copiilor și a tinerilor, respectiv a personalului din sistemul de învățământ.     

viewscnt
Afla mai multe despre
socli
interzicere
acoperire
fata
lege
parlament
proiect
terorism