DOCUMENT Teodorovici se pregătește să rupă Vama de la ANAF și să o preia în subordine directă

DOCUMENT Teodorovici se pregătește să rupă Vama de la ANAF și să o preia în subordine directă
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 18 iul 2018

Administrarea vămilor urmează să fie preluată de o nouă instituție, Autoritatea Națională a Vămilor, de la actuala Direcție Generală a Vămilor, aflată în subordinea ANAF. Noua autoritate vamală va fi subordonată direct ministrului Finanțelor, post ocupat astăzi de Eugen Teodorovici, și face parte din planurile acestuia de reformare și modernizare a vămilor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Ministerul Finanțelor va reînființa Autoritatea Națională a Vămilor, întrucât aceasta a funcționat și până în 2013, dar în subordinea ANAF și cu personalitate juridică distinctă. Autoritatea Națională a Vămilor a fost desființată în 2013 și transformată în departament fără personalitate juridică în cadrul ANAF, cu numele Direcția Generală a Vămilor.

Președintele  Autorității Naționale a Vămilor va avea rang de secretar de stat și va fi numit prin decizie a premierului, la fel ca în cazul președintelui ANAF.

Totodată, numărul maxim de posturi se va situa la 4.586, iar personalul vamal va avea calitatea de funcționar public cu statut special.

Fondurile pentru funcționarea Autorității Naționale a Vămilor vor fi asigurate de la bugetul de stat, dar la finanțarea noii structuri a Vămii vor putea contribui și autoritățile locale.

La acest moment, data de intrare în vigoare a schimbărilor este gândită să fie 1 septembrie, însă acest termen ar putea fi modificat.

Teodorovici confirmă informațiile Profit.ro: Direcțiile regionale ale ANAF vor mai avea doar un rol \ CITEȘTE ȘI Teodorovici confirmă informațiile Profit.ro: Direcțiile regionale ale ANAF vor mai avea doar un rol "metodologic", firmele mijlocii trec înapoi în competența județelor

De altfel, Teodorovici și-a exprimat, în mod repetat, intenția de a reforma ANAF, în special Vama și direcția care se ocupă de marii contribuabili.

”În ceea ce privește reforma ANAF-ului, o să vedeți, până la final de an (...). Din anumite motive, nu aș vrea să prezint foarte clar un set de măsuri, dar cu siguranță acest lucru se va întâmpla. În special, vorbesc de partea de vămi, o să mă ocup personal de tot ce înseamnă, în special, marii contribuabili, zona de București. Ponderea principală aici este și nu vreau să avem niciun fel de sincope, mai ales că îmi doresc foarte mult o reformă radicală în sensul bun, european, în special în această parte a administrării fiscale”, a afirmat ministrul în luna aprilie.

Legat de Vamă, ministrul a declarat în mai multe rânduri că dorește modernizarea tuturor vămilor din țară și dotarea acestora cu sisteme de scanare, astfel încât toate produsele care intră în țară să fie scanate. O astfel de măsură ar putea aduce la bugetul statului sume mari de bani, afirmă ministrul.

Proiectele de ordonanță pot fi citite AICI și AICI.

viewscnt
Afla mai multe despre
vama
fisc
anaf
ministerul finantelor
eugen teodorovici