Donald Trump declară un război comercial Canadei, principalul partener economic al SUA

Donald Trump declară un război comercial Canadei, principalul partener economic al SUA
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 apr 2017

Donald Trump a lansat o ofensivă pe toate fronturile împotriva Canadei, declarând un război comercial principalului partener economic al Statelor Unite, prin impunerea unor taxe asupra lemnului de construcție și amenințând să o facă și în privința produselor lactate, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

După ce a impus, luni seara, taxe importului de lemn de construcție canadian, președintele american a anunțat într-un mesaj postat pe Twitter, marți dimineața: ”Canada a făcut activitatea producătorilor noștri de lapte din Wisconsin  și din alte state de la frontieră foarte dificilă. Noi nu vom tolera asta”, scrie News.ro.

Relațiile dintre președintele republican și premierul canadian Justin Trudeau păreau, totuși, mai degrabă bune. Însă, credincios promisiunilor sale din campanie, Trump a trecut în ofensivă împotriva acordurilor comerciale care, consideră el, îi dezavantajează pe americani.

”Eu sunt politicos, dar sunt și foarte ferm în apărarea intereselor Canadei”, i-a răspuns Trudeau marți, într-un interviu pentru postul CTV News.

”Ne vom angaja respectuos, dar ferm”, într-un dialog cu Statele Unite, pentru a le demosntra complexitatea integrării celor două economii frontaliere, a adăugat el.

Reunite, împreună cu Mexicul, prin Acordul de liber-schimb nord-american (ALENA/NAFTA), Statele Unite și Canada au un volum de schimburi comerciale anual de aproape 545 de miliarde de dolari, care traduce, potrivit datelor americane, într-un deficit de 11,2 miliarde de dolari în defavoarea Washingtonului.

Peste 400 de companii americane plus unele românești susțin cota unică. ANAF nu are capacitatea de a gestiona impozitul pe venitul global CITEȘTE ȘI Peste 400 de companii americane plus unele românești susțin cota unică. ANAF nu are capacitatea de a gestiona impozitul pe venitul global

Însă, lovind în lemnul de construcție, numit lemn de lucru în canada, Trump trezește un vechi dosar care creează disensiuni între cei doi vecini de 35 de ani.

Ansamblul importurilor de lemn de construcție canadian în Statele Unite s-a ridicat în 2016 la 5,66 de miliarde de dolari, a precizat Departamentul american al Comerțului, anunțând luni seara impunerea unor taxe importurilor de la 3,02 la 24,12% în funcție de produse. Însă doar unele, din acest total, sunt vizate.

Producătorii americani își acuză omologii canadieni că exportă acest material în Statele Unite la un preț de dumping, adică sub costul de producție, mulțumită subvențiilor pe care le primesc.

Dacă aceste măsuri îi bucură pe producătorii americani de lemn, ele îngrijorează sectorul construcțiilor. Potrivit unor estimări, costul construcției unei case în Statele Unite ar putea să crească cu 12% din cauza acestor taxe.

URMEAZĂ LAPTELE

Mexicul părea până în prezent ținta privilegiată a lui Donald Trump, însă el a ales să-și întoarcă ”tunurile” comerciale către vecinul său de la nord.

Secretarul american al Comerțului Wilbur Ross a subliniat marți, în declarații pe care le-a făcut la Casa Albă, că statul canadian este ”un aliat apropiat, un aliat important” al Statelor Unite.

”Ei sunt în general un vecin bun, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să urmeze regulile jocului”, a spus el.

”Să ne inunde cu lemn nu înseamnă bună vecinătate și există sentimentul în industria laptelui că au luat o decizie un pic abruptă săptămâna trecută”, a adăugat el.

Laptele, într-adevăr, este altul dintre dosarele pe care administrația americană vrea să le pună pe masă.

Într-o vizită, săptămâna trecută, în Wisconsin, un stat din nordul Statelor Unite, un mare producător de lapte și de brânză, Donald Trump a catalogat drept ”rușinoase” măsurile canadiene de limitare a importurilor de concentrat de proteine din lapte.

Acestea pun producătorii de lapte americani într-o situație dificilă, în contextul în care canadienii afirmă că ele vizează doar să reducă efectele unei supraproducții de cealaltă parte a frontierei.

Aceste salve americane intră în cadrul dorinței lui Trump de a renegocia ALENA/NAFTA. El a denunțat în campanie acest acord încheiat în 1994, catalogându-l drept un ”dezastru” pentru economia americană și acuzându-l de dispariția a milioane de locuri de muncă.

”Dacă NAFTA funcționa corect, n-ar fi existat acest gen de situații spionoase și nedorite, una după alta. Deci, eu cred că NAFTA nu a funcționat așa cum ar fi trebuit”, a apreciat Ross marți.

Această ofensivă comercială a administrației americane amenință și alte sectoare și parteneri.

Trump a evocat săptămâna trecută posibile măsuri în sectorul oțelului, afirmând că scăderea producției naționale din cauza creșterii importurilor amenință securitatea națională a țării.

viewscnt
Afla mai multe despre
trump
canada
sua