Eveniment Profit.ro & DPD România Barometrul e-Commerce: Christian Năsulea, lector - Tot mai multe firme comandă în alte țări UE produse cu valoare mare pentru a evita recuperările de TVA de la stat

Eveniment Profit.ro & DPD România Barometrul e-Commerce: Christian Năsulea, lector - Tot mai multe firme comandă în alte țări UE produse cu valoare mare pentru a evita recuperările de TVA de la stat
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 7 mar 2023

Un număr tot mai mare de firme aleg să achiziționeze produse cu valoare ridicată din alte state UE, astfel încât acestea să fie scutite de TVA, iar persoana juridică să evite plata unor bani pe care altfel ar trebui să-i recupereze de la stat, semnalează Christian Năsulea, lector la Universitatea din București, în cadrul evenimentului "Barometrul e-Commerce. De ce iubim femeile e-Shopper", organizat de către Profit.ro & DPD România.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Conferința a fost transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV

Năsulea a evidențiat și o posibilitate de business pentru companiile din curierat și comerț online care pot oferi firmelor soluții legate de TVA pentru tranzacțiile cu spații economice importante, cum sunt SUA și China.

"Datele despre aceste creșteri de tranzacții între țări, am găsit o corelație, până la cauzalitate mai avem, s-ar putea să fie corelate destul de mult cu legislația privind TVA intracomunitar. Se observă o creștere a numărului de comenzi pentru produse cu valoare mare, comandate de către persoane juridice, nu persoane fizice.

Acest lucru se întâmplă, probabil, pentru că genul acesta de achiziții permit evitarea plății TVA în momentul în care se face achiziția. Extrem de multe companii încep să comande din altă țară produse care se găsesc și pe piața locală, ca să nu mai plătească TVA la ele", a spus Năsulea.

Varianta cea mai bună pentru firme în ce privește TVA este să nu aibă ceva de recuperat sau de compensat în relația cu statul, mai ales că astfel de proceduri consumă timp și resurse.

"Este drept că ar putea să-și recupereze TVA ulterior ori să aibă niște TVA deductibil, trag linie peste o lună sau peste trei luni, fac niște calcule și ajung să nu-l plătească la un moment dat recuperându-l din TVA-ul colectat. Pentru cine este în business, însă, este foarte clar. Mai bine nu plătești deloc acum, decât să aștepți să te compensezi cu statul la un moment dat, să faci niște calcule și să te complici cu niște lucruri", a explicat acesta.

Mecanismul este unul legal, prevăzut de legislația UE, însă este necesar ca livrările să fie făcute cu un transportator care respectă regulile.

"Din indicatorii privind eficiența colectării TVA în UE, ne dăm seama că acest fenomen, al achizițiilor intracomunitare fără TVA, este în creștere. Pe măsură ce UE se plânge mai tare că nu reușește să colecteze la fel de mult TVA, asta ne spune nouă că oamenii încep să se adapteze și să observe că există oportunitate în acest sens", arată Năsulea.

Oportunitate pentru comerțul online și curierat - tranzacțiile cu SUA și China

O oportunitate pentru companiile active în domeniile comerț online și transport de bunuri, ar fi furnizarea de soluții care să ofere persoanelor juridice facilități similare cu cele pentru comenzile în interiorul UE.

"Oportunitățile merg și mai departe și ca să vorbesc despre modul în care efecdtiv ați putea face bani. Când vorbim despre zonele de liber schimb, în acest moment vedem din ce în ce mai mulți retaileri chinezi care se listează pe Amazon în Europa sau din ce în ce mai mulți retaileri europeni care încep să apară pe AliExpress. Asta pentru că există o armonizare a legislației privind taxele vamale, e mai ușor să se facă livrările. Un lucru vreau să vă spun, cine va rezolva problema deductibilității TVA pentru achiziții între zonele acestea mari, nu doar la nivel intracomunitar, o să facă foarte mulți bani", a declarat Năsulea.

Pe acest segment de piață este nevoie de companii care să reușească să rezolve problema achizițiilor scutite de TVA.

"Dacă apare retailerul acela sau compania de curierat care să asiste un retailer să ajungă să permită achiziții scutite de TVA în baza legislației europene, foarte mulți cumpărători persoane juridice se vor orienta către o soluție de genul acesta. În momentul acesta nu există. Dacă vrei să cumperi scutit de TVA, trebuie să te duci pe Alibaba, să semnezi un contract, să mergi după la Vamă, să stai la coadă, să plătești taxă de timbru, e complicat. Nu trebuie să fie așa. E posibil, pentru că acum vânzătorii chinezi sunt și ei înregistrați pentru TVA european, să se facă o livrare care să fie scutită de TVA. Ce lipsește, în opinia mea, este transportatorul acela care să aibă contractele corect făcute, astfel încât să asigure suportul legal că s-a făcut livrarea în conformitate cu normele europene. Aici cred că este un ban de făcut pentru firmele de curierat și pentru magazinele online care reușesc să rezolve problema", a explicat Năsulea celor prezenți la eveniment.

Potrivit acestuia, legislația care obligă firmele din China să colecteze TVA și să-l verse UE, este relativ nouă, iar unele domenii, cum este cel al produselor software, s-au adaptat rapid, în timp ce altele nu.

"Este doar o chestiune de timp până va exista o soluție la nivel mare și, din nou, este vorba doar de cine se mișcă mai repede ca să prindă ocazia asta", atrage atenția acesta.

viewscnt
Afla mai multe despre
christian nasulea
tva
ue
sua
china
firme
rambursare tva