EXCLUSIV Activitățile independente vor plăti CASS la venitul obținut între două plafoane, 6-60 de salarii minime. Plafon de 36 salarii pentru pensie

EXCLUSIV Activitățile independente vor plăti CASS la venitul obținut între două plafoane, 6-60 de salarii minime. Plafon de 36 salarii pentru pensie
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 8 sep 2023

Pentru activitățile independente vor fi achitate contribuții la sănătate (CASS) în funcție de un sistem de 6-60 de salarii minime pe economie, care va înlocui actualul sistem, de 6-12-24 de salarii minime pe economie, au transmis surse din Ministerul Finanțelor pentru Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Sistemul de plafoane de 6-60 salarii minime la sănătate, interval în care va fi plătită contribuția la venitul obținut, este ultima modificare decisă de guvernanți. Sub 6 salarii nu va fi plătită contribuție la sănătate, iar pentru venituri care depășesc 60 de salarii minime, contribuția va rămâne limitată la cele 60 de salarii.

Restul schimbărilor anunțate anterior de Profit.ro rămân valabile. Astfel, s-a renunțat la intenția de a impozita veniturile din dobânzi la titluri de stat, în timp ce impozitarea pentru câștigurile din piața de capital rămâne la nivelul actual, de 1% și 3%, fără să fie reduse sau majorate aceste cote. De asemenea, s-a renunțat la modificarea unui impozit pe tranzacțiile imobiliare.

EXCLUSIV DOCUMENT Inspectorii ANAF au plan de sume suplimentare pe care să le stabilească firmelor la controale. Nu fac planul, primesc notă mică CITEȘTE ȘI EXCLUSIV DOCUMENT Inspectorii ANAF au plan de sume suplimentare pe care să le stabilească firmelor la controale. Nu fac planul, primesc notă mică

Ministerul lucrează încă la proiectul de ordonanță cu măsuri fiscale, care va fi prezentat în scurt timp, astfel că, deși schimbări sunt încă posibile și chiar au loc, spațiul pentru modificări devine tot mai redus.

Forma actuală prevede introducerea unui plafon de 36 de salarii pentru contribuția la pensie, față de cel actual, cu 12 și 24 salarii minime. Astfel, pentru veniturile obținute, de exemplu, din drepturi de autor sau proprietate intelectuală, se vor datora contribuții la venitul ales de contribuabil, dar nu mai mic de 12 salarii minme, pentru venituri între 12 și 24 de salarii, nu mai puțin de 24 de salarii pentru venituri între 24 și 36 de salarii și nu  mai puțin de 36 de salarii pentru veniturile ce depășesc acest nivel.

La fel ca sistemul de 6-60 de salarii la sănătate pentru activități independente, noul prag de 36 de salarii la pensie (CAS) înseamnă că persoanele care obțin astfel de venituri vor plăti mai mult la stat.

În ce privește microîntreprinderile, rămâne formula anunțată anterior de Profit.ro, cu impozit de 1% până la venituri de 60.000 de euro și 3% pentru venituri cuprinse între 60.000 de euro și 500.000 de euro, cu noutatea că ,dacă rata profitabilității este mai mare de 30% pe segmentul 60.000 -500.000 de euro, microîntreprinderea trebuie să treacă la impozit pe profit.

EXCLUSIV Nevoia de împrumuturi a Guvernului ar urma să crească la un nivel record CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Nevoia de împrumuturi a Guvernului ar urma să crească la un nivel record

Criteriul privind profitabilitatea este luat în calcul să se aplice pentru situațiile financiare de anul acesta, ceea ce ar putea pune probleme mari actualelor microîntreprinderi. De asemenea, pare a fi limitat la două numărul de microîntreprinderi la care o persoană poate avea participații de peste 25%.

Un nou sistem de impozitare va viza și companiile. Cum a anunțat Profit.ro, Finanțele au renunțat la ideea de a introduce un ajustor fiscal, dar vor aplica un sistem de impozit pe cifra de afaceri. Astfel, pentru contribuabilii care au o rată a rentabilității sub 3%, impozitul va fi de 0,5%. Pentru cei care au peste 3%, va fi de 1%. Dar acele procente de 0,5% și 1% fac parte dintr-o formulă introdusă.

viewscnt
Afla mai multe despre
contributii sanatate
contributii pensie
cas
cass
activitati independente
drepturi de autor
microintreprinderi
impozit